Leta i den här bloggen

fredag 27 juli 2007

Sanslöst!

Detta borde inte få lov att hända!

Vad händer om man plötsligt hamnat i en akut situation/försöker rädda någon annan och inte vet exakt var man befinner sig? Tänk om det handlar om minuter och någon dör om ambulansen inte kommer snabbt? Tänk scenariot en tjej som känner sig förföljd och ringer SOS och sedan blir våldtagen. Larmoperatören hör övergreppet i telefonen men kan inte skicka en polisbil för att telefonens position inte kunnat lokaliseras! Tänk även scenariot med ett barn som ringer efter hjälp där det kan ta lång tid att reda ut varifrån samtalet kommer...

Ja, det blir många situationer där det här kan få förödande konsekvenser!

Om operatörerna inte snarast tecknar avtal med SOS frivilligt bör de självklart åläggas detta genom lagstiftning!

Privata telefonbolag ska inte innebära en direkt livsfara för befolkningen! "Fel val" av operatör ska inte få drabba den enskilde på det här sättet!

Det är illa nog att "fel val" av pensionsplacering leder till lägre pension på ålderns höst...

Även i: Svd och AB

5 kommentarer:

J sa...

Varför skulle operatörerna göra det om de inte samtidigt kan gå med vinst?

Samaritbeteende är föråldrat och försvann samtidigt som kändiskapitalismen.

Det här är det man får när marknadskrafterna styr.

Mats Dagerlind sa...

Det är verkligen märkligt att denna grundläggande nödfunktionsservice inte ingår som ett krav från staten i mobiloperatörernas koncessioner. Jag tror nog de flesta medborgare tar för givet att detta fungerar oavsett vilken operatör man har, vilket också förstås är det enda rimliga. Nödfunktionerna måste förstås vara obligatoriska och ligga utanför den kommersiella teletrafikmarknaden.

B-son sa...

Hm, å andra sidan är detta en funktion som inte funnits tidigare och trots detta har de flesta ändå fått hjälp när de behövt det. Man ska inte dra för stora växlar av detta. Naturligtvis måste även samhället betala för sig, märkligt vore det väl annars. Jag är mycket nöjd med min "privata" mobiloperatör och har fått eoner gånger bättre hjälp och service från dem än jag någonsin fått från det gamla statliga Telia.

Tack för ordet.

Hillevi Larsson sa...

Enligt SOS kan drygt 100 liv per år räddas med den nya tekniken att lokalisera mobiltelefoner.

Hur många ska dö i onödan för att de privata operatörerna vill skära guld även på detta område?

Självklart måste vi kräva att avtal snarast tecknas! Övervinster får dessa företag ta ut på annat sätt än genom utpressning mot SOS.

Vill operatörerna tjäna pengar på telefoni så får de rätta sig efter vissa grundläggande krav från samhällets sida.

Aha Josh sa...

Förbannade ja-sägare allihop! Alla går i drevet och motståndet tunnas ut. Vad alla borde fråga sig är vilka organisationer har rätt att få ta del av informationen från SOSAlarm. Jag är säker på att många myndigheter vill ha rätt lägga pussel med våra liv. Det saknas en myndighet för att säkerställa folkets integritet. Journalister ställer inte de rätta frågorna. - Skämmande