Leta i den här bloggen

måndag 30 juli 2007

Mona kämpar för rättvisa!

För Mona är HBT-frågorna inte nya. Hon har drivit dem länge, även när motvinden var stark. Det gör att hon blir ännu mer trovärdig!

Mycket har hänt genom åren när det gäller HBT-personers rättigheter. Till exempel har hets mot homo-och bisexuella jämställts med andra hatbrott, homosexuella par får ansöka om adoption, sambolagen har blivit könsneutral och lesbiska kvinnor kan bli inseminerade inom den offentliga vården.

Nästa steg är en könsneutral äktenskapslagstiftning!

Här är den största bromsklossen Kristdemokraterna. Det ska bli mycket intressant att se om regeringen kommer till skott med en proposition i frågan, eller om det blir ett riksdagsinitiativ som avgör saken.

När partnerskapslagen infördes fanns inte enighet i den borgerliga regeringen. Det ledde till att socialdemokraterna gjorde ett riksdagsinitiativ och fick med sig en majoritet av ledamöterna.

Om Kd fortsätter att blockera regeringen i äktenskapsfrågan kan det bli en repris av det här! Vi kommer säkert att lyckas även denna gång!

2 kommentarer:

Grugel sa...

Hemskt vad det blev bråttom.
Ni satt i regeringsställning mellan 1994 och 2006, och då införde ni inte detta, trots att alla inom era tre
partier tycks vara så mycket för denna ändring av äktenskapsbalken.

Hillevi Larsson sa...

Jag har aldrig påstått att allt hänt på en gång. Tvärtom har det varit en hård kamp för att ändra attityderna både inom och utanför riksdagen.

Reformerna har kommit stegvis och föregåtts av utredningar.

Utredningen om homo-adoptioner tog visserligen tid men det var bra att den genomfördes. Den var nämligen mycket grundlig och gick bl.a. igenom forskningen om hur barn i homosexuella familjer mår. Slutsatsen var att det inte finns något belägg för att dessa barn skulle må sämre än andra barn. Med utredningen och forskningen i ryggen var det betydligt lättare att få acceptans för den nya lagen.

Under förra mandatperioden tillsatte regeringen en utredning (som en konsekvens av beslutet på s-kongressen att införa könsneutrala äktenskap)som skulle överväga frågan om könsneutrala äktenskap och om civiläktenskap ska införas. Till utredningen knöts en referensgrupp där riksdagspartierna var representerade. Är det inte bra att riksdagspartierna fått tycka till om den exakta utformningen av en ny äktenskapslag så att vi får en bred enighet i frågan? Det är faktiskt inte så enkelt som en del vill göra det. Flera frågeställningar måste klaras ut, inte minst huvudfrågan: Ska vi införa civiläktenskap eller behålla nuvarande modell där kyrkbröllop blir juridiskt bindande.

Utredningen är nu klar och frågan är mogen för beslut. Det hade varit lite bakvänta om beslutet fattades innan utredningen var klar, eller hur. Då hade det ju varit ganska meningslöst att tillsätta den från början!

Nu kommer frågan troligtvis väckas i riksdagen eftersom Kd agerar bromskloss i regeringen. S, v och mp är överens om införande av könsneutrala äktenskap. Även fp, c och m verkar vara med på båten.

Visst tar det tid, men det går åt rätt håll och reform efter reform betas av för att ta bort diskrimineringen mot HBT-personer.