Leta i den här bloggen

torsdag 19 juli 2007

Hysterin över för denna gång

...Även om det blivit lite efterspel efter Vickans 30-årskalas, med åtal mot journalister som kränkte "kunglig skyddszon" och en offentlig kyss med pojkvännen.

DN debatt körde ett bottennapp på hennes födelsedag. En förstockad (manlig) så kallad expert krävde att kungen lägger in sitt veto mot Daniel Westling för att rädda det svenska kungahuset. Kungablodet fick inte blandas upp utan titlarna skulle förbehållas en liten upphöjd skara. Han motsatte sig också kvinnlig tronföljd med samma argumentation. Han hade också mage att påstå att detta skulle gynna svensk demokrati! Folk kan nämligen acceptera att en liten elit bär kungakronor, men inte att kreti och pleti släpps fram. Det blir ju orättvist mot de andra som inte får vara med.

Inlägget på DN debatt är självklart iditiotiskt, men tyvärr helt i linje med kungahusets konstruktion. Det finns till och med inskrivet i grundlagen att Victoria inte själv får välja äktenskapspartner, kungen och regeringen har nämligen vetorätt.

Det var inte heller så länge sedan vi hade manlig tronföljd i Sverige. När riksdagen ändrade den regeln, mötte det starkt motstånd från konservativa kretsar. Inklusive från kungen och Silvia. Så sent som för något år sedan klargjorde kungen att han fortfarande motsätter sig att Victoria tar över efter hans död.

Det är roligt att se att svenska folket tycker annorlunda. En majoritet vill att Victoria tar över redan när kungen fyller 65 år!

Paradoxalt nog skulle införande av en demokratiskt vald statschef kunna innebära att Victoria blir statschef långt tidigare än annars vore fallet. Som läget är nu lär kungen bita sig fast vid tronen till sin död, och likt påven få bäras ut på bår. Som traditionen bjuder. Bernadotterna har hittills blivit gamla vilket kan innebära att Victoria får tillträda först i 60-årsålden.

Kungahuset är en stockkonservativ, patriarkal institution som har överlevt sig själv!

2 kommentarer:

Rasmus Ling sa...

Det är väl inte helt sant att "Bernadotterna blivit gamla". Kungens egen far hann ju aldrig bli kung, exempelvis.

Hillevi Larsson sa...

Nej, men det var inte ärftliga faktorer som orsakade hans död, utan en flygolycka.

Kungens farfar, Gustav VI Adolf, blev 91 år gammal.