Kvinnor diskrimineras fortfarande inom vården.
För något år sedan väckte jag den här frågan i riksdagen och fick till svar att nu var det stora förändringar på gång. Nu var forskningen mer inriktad på kvinnors sjukdomar, läkarutbildningen hade blivit mer jämställd och vårdinrättningarna tänkte på det här. Därmed skulle vi i framtiden slippa diskriminering av kvinnor inom vården.
Men så enkelt var det uppenbarligen inte.
För ett par år sedan var det en anställd på psoriasis- och handeksemavdelningen på ett svenskt sjukhus som frågade sig varför tvättsäcken från männens avdelning alltid var mer välfylld än den från kvinnornas avdelning. Hon tyckte det var konstigt eftersom psoriasis är lika vanligt förekommande hos båda könen och handeksem till och med är vanligare bland kvinnor.
Det visade sig att förklaringen var att kvinnor i högre grad ordineras egenbehandling medan männen istället smörjs in av sköterskorna. Även när det gäller ljusbehandling får männen oftare och fler behandlingar. Det gäller även handeksem, trots att det är vanligare bland kvinnor!
I samband med behandlingarna på sjukhuset används duschrummet och de använda handdukarna läggs i en tvättpåse. Det var förklaringen till att tvättsäcken från männens avdelning var mer välfylld.
Kontentan av det hela var att kvinnorna subventionerade männens vård. Det är nämligen betydligt billigare med egenvård i hemmet än behandlingar på sjukhuset.
Synliggörande av denna typ av diskriminering är nog tyvärr det enda som hjälper. De flesta vårdinrättningar tror nämligen själva att de behandlar män och kvinnor exakt lika. På samma sätt som man på många förskolor och skolor tror att flickor och pojkar ges lika stort utrymme. (Trots att forskning visar att så inte är fallet.)
fredag 31 augusti 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar