Leta i den här bloggen

söndag 5 augusti 2007

Sätt press på Iran och Kina!

Detta blir en stor nyhet därför att svenskar kan vara inblandade.

Men vi måste agera mot Iran oavsett om svenskar riskerar att straffas med medeltida metoder eller ej!

Det är illa nog att folket lever under massivt förtryck, att homosexualitet kan ge dödsstraff, att kvinnor kan piskas offentligt om de bryter mot "klädkoden", att påstådd otrohet kan leda till offentlig stening till döds, att politiskt opposotionella förföljs o.s.v.

Kränkningarna mot demokrati och mänskliga rättigheter är otaliga!

Världen agerar lamt mot detta förtryck. Men så fort ordet "kärnvapen" nämns så vaknar omvärlden.

När det gäller Kina är det likadant. Inget annat land avrättar så många, varav många dessutom får sätta livet till av politiska skäl. För att de opponerat sig mot de styrande! Detta verkar inte störa alla de stater som tjänar pengar genom samarbete med Kina och alla företag som skär guld i Kinas låglöneindustri. Nu ska OS hållas i Kina och ingen kritik verkar finnas mot hur det står till med demokratin och de mänskliga rättigheterna.

"Interna problem" brukar tyvär inte leda till världen agerar mot orättfärdighet. Det är först när länders politik på något sätt negativt påverkar de rika ländernas intressen som det börjar hända något.

Jag hoppas att Sverige kan avvika från den trenden, som vi historiskt gjort åtskilliga gånger förut. I bästa fall kan vi också få med EU! Det är naturligtvis svårare, men ger desto större effekt om det lyckas!

Läs även: DN

Inga kommentarer: