Leta i den här bloggen

lördag 11 augusti 2007

Kulturen kommer!

Det är lättare än man tror att sprida rena myter och få folk att ta dem på allvar. Då är det inte så svårt att förstå hur fördomar, rykten och "urban legends" får genomslag.

Alltifrån att invandrare odlar potatis i parketten till att judar tillhör en "ras" som står under djuren och bör utrotas. Eller det senaste: att muslimer per definition är fanatiska onda fundamentalister som inget hellre vill än att döda alla västerlänningar - och varandra.

Fenomenet med "bluffar" dök upp i en oskyldigare tappning under Almedalen på Gotland inför valet förra året. Då steg ett par kulturpersonligheter fram och deklarerade att de bildat ett "kulturparti."

"Nyheten" fick ett enormt genomslag i media. Övriga partier blev skraja och deklarerade att de minsann också stödde kulturen.

Sedan visade det sig att alltihop var en bluff. Syftet var att få upp kulturfrågorna i valrörelsen, vilket också lyckades. Det hela blev en succée för kulturen!

Den enda risken med sådana här tilltag är bara att man inte får bluffa för många gånger. Då är det ingen som tror en när det händer på riktigt!

I berättelsen om pojken och vargen så skojar vallpojken med byborna och skriker "Vargen kommer!" Byborna kommer springande för att hjälpa honom men han skrattar bara åt dem. Nästa dag upprepas proceduren. Den tredje dagen kommer vargen på riktigt och pojken skriker "Vargen kommer!". Men då är det inga bybor som kommer till undsättning, och alla fåren blir uppätna.

Skulle en riktig haj dyka upp utanför Englands kust är det nog inte många som skulle ta det på allvar i dagsläget...

5 kommentarer:

Michel Rienzi sa...

Som socialist borde du väl fatta att konflikter uppkommer när det finns MATERIELLA förutsättningar för dem, i form av konflikter om livsrum.

Det är inte omoraliskt att som kapitalist vilja ha slavar, det är naturligt.

Det är inte omoraliskt att som arbetare vilja få kapitalisterna att springa gatlopp.

Idén om att alla bara kan komma överens och sjunga kring en brasa är inte socialism utan fascism. Det var därför som Stalin bestämde att socialdemokrater skulle kallas socialfascister.

I dagsläget låtsas både socialdemokraterna och moderaterna representera den svenska arbetarklassens intressen. Så alla bluffar.

Men varför ska man se ner på och håna folkliga föreställningar? Ni som tillhör samhällseliten har ju era egna föreställningar.

Alla har föreställningar, fördomar och sätt att betrakta verkligheten på sätt som avviker från hur verkligheten ser ut.

Inte minst parasiterna i kultursektorn.

Hillevi Larsson sa...

Du har helt rätt. Alla har vi fördomar och mer eller mindre felaktiga föreställningar om verkligheten, även om vi inte vill kännas vid det. När man konfronterar sina egna fördomar utvecklas man som männiksa.

Vad Stalin tyckte om socialdemokrater ger jag inte mycket för. Vad han själv stod för liknar fascism mer än socialdemokraterna någonsin varit i närheten av.

Han är(eller snarare var) nog dessutom ganska ensam om att definiera fascism som "idén om att alla bara kan komma överens och sjunga kring en brasa". Det är dessutom en ytterst torftig definition av socialdemokrati.

Michel Rienzi sa...

Frågan är inte om den största fördomen idag är den politiska korrektheten och idén om att vi ska ha ett samhälle byggt på mångfald.

Samhällen som bygger på mångfald är oftast antingen totalt misslyckade eller byggda på hänsynslös rövarkapitalism.

Se bara på USA. Orsaken till att folk i USA inte vill betala skatt, är att skatten går till minoritetsgrupper som de inte kan identifiera sig med.

Detta beror minst av allt på fördomar, utan på rationella överväganden. Jag vill heller inte betala skatt till kulturprojekt i Botkyrka. Jag vill att skatten ska gå till skola, vård och omsorg.

Helst vill jag ha en arbetarstyrd ekonomi.

Vad är socialdemokrati då? Er ledare definierar socialdemokrati som "att vara social och demokrat", vilket är en dagisdefinition. Er ständiga kapitulationism inför storfinansen gör er till ett borgerligt socialfascistiskt parti.

Fascism innebär att det regerande partiet låtsas vara halvsocialistiskt eller helsocialistiskt, förespråkar KLASSAMARBETE istället för KLASSKAMP och organiserar samhället korporativt.

Check, check och check.

Socialdemokratin och vänstern uppfyller alla dessa kriterier. Det sista halvhjärtade försöket till att socialisera samhället var löntagarfonderna.

Ert regeringsinnehav år 1994-2006 imponerar heller inte. En massa särintressen fick obegränsat med resurser, medan vi som växte upp under den tiden fick huka oss i ruinerna av vad som återstod av våra offentliga skolor.

Nej, det finns bara ett äkta socialistiskt parti som ser till arbetarklassens intressen. Det partiet är KRAP.

Hillevi Larsson sa...

Det är första gången jag hört en kommunist mena att det är mångfalden i USA som är problemet, inte kapitalismen och imperialismen.

Men man lär så länge man lever. Jag antar att det finns fler kommunistiska riktningar än jag trodde.

Michel Rienzi sa...

Kapitalismen och imperialismen är självfallet huvudproblemet överallt, idag i formen av GLOBALISMEN.

Men i ett imperium som USA, med hundratals olika folkgrupper, så är det lättare att spela ut arbetarna mot varandra.

Sverige, Norge och Danmark är, eller har varit, världens främsta socialdemokratiska välfärdsstater till stor del på grund av att de varit MONOETNISKA.

På vårt partis hemsida kan du få en bättre överblick över hur vår ideologiska analys ser ut.