Leta i den här bloggen

måndag 20 augusti 2007

Förbjud dödsdrogen!

Rohypnol är starkt beroendeframkallande och kan leda till missbruk. Det kan ge ett rus, på samma sätt som alkohol.

I högre doser kan man bli agressiv, våldsam och tappa empatin. En hel del grova brott är begångna under inverkan av rohypnol. Det förekommer till och med att brottslingar intar medlet i förväg för att lättare kunna begå brott. Personer som vittnat om hur drogen påverkat dem säger att de tappar alla hämningar och till och med skulle kunna ge sig på vänner och familj under inverkan av drogen. Man blir totalt iskall. Rohypnol kallas också "dödsdrogen", vilket inte är helt utan anledning.

I Sverige har vi valt att låta läkare skriva ut preparatet, som sömnmedel. I USA och flera andra länder är medlet i stället totalförbjudet. Vi har kunnat se att Rohypnol flödar på den illegala marknaden. En omfattande smuggling förekommer, men även preparat förskrivna av svenska läkare har läckt ut på den svarta marknaden. En del läkare misstänks till och med för att medvetet skriva ut drogen till missbrukare och brottslingar.

Den är rent nonsens som läkaren i det här fallet hävdar, att Rohypnol är det enda sömnmedel som fungerar på romer. På detta sätt sprider han inte bara fördomar om romer. Han visar att han antingen är väldigt lätt att dupera eller medvetet skriver ut droger till missbrukare och brottslingar.

Det är ytterst ansvarslöst att som läkare lättvindigt skriva ut detta preparat. De flesta läkare sköter sig självklart, men det är illa att det finns ett antal som inte tar sitt ansvar!

Medlet fungerar visserligen som sömnmedel, men jag har svårt att tro att det verkligen är nödvändigt i så många fall som det förskrivs i. Det finns andra verksamma sömnmedel och det finns framför allt andra metoder att bearbeta sömnsvårigheter. Att slentrianmässigt äta sömnpiller varje kväll, istället för att komma åt de verkliga problemen bakom sömnlösheten, skapar fler problem än de löser. Läkemedelsmissbruket är utbrett i vårt land, vilket bland annat har och göra med den frikostiga förskrivningen av beroendeframkallande preparat.

Jag tycker det är dags att förbjuda Rohypnol, nackdelarna överväger fördelarna. Särskilt som läkare utnyttjas av missbrukare och brottslingar för att på "laglig" väg komma över drogen.

Inga kommentarer: