Leta i den här bloggen

tisdag 14 augusti 2007

Nära döden

Den här historien fick mig att tänka på något som hände för många år sedan.

En man var ute och jagade ripor vid fjället när lavinen plötsligt kom. Han hade inte en chans att komma undan utan sveptes med av snömassorna. När det var över låg han begravd under meterhög snö.

Som tur var hade han hamnat i en luftficka, men han kunde knappt röra sig och det fanns ingen möjlighet att ta sig upp ur snön. Han var fast.

Istället för att drabbas av panik lyckades han samla såpass mycket sinnesnärvaro att han kom på ett sätt att påkalla uppmärksamhet. Han hade med sig en gammal biobiljett i fickan. Den fäste han på udden av skidstaven och lirkade sedan staven upp genom snön så att udden kom ovanpå marken. Eftesom biljetten var färggrann skulle den synas bättre, hoppades mannen.

I en hel vecka låg mannen och väntade på hjälp under snömassorna. För att överleva åt han rått rip-kött under tiden.

Efter en vecka kom räddningen. Det var mycket riktigt biobiljetten som räddade hans liv. Tack vare den blev han hittad i tid.

Livet kan vända snabbt. Från gemytlig vandring på fjället, till att bli begravd av en lavin. Från en trevlig ridtur, till att bli jagad av krokodiler. Från sol och bad vid stranden i Thailand, till att hamna mitt i en dödlig jättevåg.

Ibland kan man påverka situationen. Både krokodil-mannen och lavin-mannen hade antagligen varit döda idag om de inte hade tänkt så rationellt och kreativt. Men när det gäller tsunamin så var det mest tur som avgjorde vem som överlevde. De enstaka som kände igen tecknen (när vattnet drog sig tillbaka) fick självklart ett stort försprång och större överlevnadschans. Men när vågen väl sköljde in över stranden styrde slumpen.

Då spelade det inte nämnvärd roll om man var elit-idrottman eller soffpotatis. Om man var ung eller gammal. Kvinna eller man. Thailändare eller västerlänning...

I en del fall kan man överleva genom att agera smart i en krissituation. I andra fall spelar det ingen roll vad man gör, man dör ändå. Det bästa är nog att inte ta livet för givet. Eftersom vi inte vet när, hur eller var döden slår till gäller det att passa på att leva!

6 kommentarer:

Michel Rienzi sa...

Ganska menlöst inlägg.

Jag brukar resonera som så, att man statistiskt sett kan analysera sina chanser att råka illa ut och FÖRBEREDA SIG MENTALT och FYSISKT för eventuella händelser.

Då reagerar man också mer RATIONELLT när det väl händer. Det bästa är förstås att undvika folksamlingar, eftersom folksamlingar lätt råkar i panik.

En bra utgångspunkt när man till exempel kör bil, är att ALLA ANDRA ÄR IDIOTER. Detta borde man också tillämpa mer i vardagen.

Jag undviker till exempel att resa utomlands, festivaler, restauranger eller offentliga toaletter. Man vet aldrig vad för alkoholstinna galningar det finns av i vår vardag.

Jag förstår inte hur svenska föräldrar är så ansvarslösa att de skickar SJUTTONÅRIGA BARN till Sunny Beach i Bulgarien eller till Cypern till exempel UTAN förbehåll.

Unknown sa...

Oj Michel, dina ord får mig att vilja låsa in mig i min lägenhet, dra ned gardinerna och börja beställa hem mat från internet samtidigt som jag skaffar vapenlicens och avbokar allt vad socialt liv heter. Du bevisar ju nämligen med dina egna ord just det du skriver om.

hursomhelst, när man skriver om att man alltid bör agera rationellt i alla situationer faller jag ofta in i en smula morbid humorglädje. Zygmunt Bauman, känd sociolog, beskriver just förfarandet med rational choice som en stor bidragande faktor till att förintelsen kunde ske i europa inder 40-talet. Så att utgå ifrån att man enbart behöver tänka rationellt för att klara sig i alla lägen är rätt illa, man kan ju aldrig vara säker på att man har alla fakta om hur situationen verkligen ser ut.

Unknown sa...

Förresten, vart kommer historien om skidåkaren ifrån? verkar nästan lite för makaber för att vara sann.

Hillevi Larsson sa...

Men simon, tänk på att någon kan hacka sig in i din dator och utge sig för att vara pizzaförsäljare. När du öppnar dörren smäller det!
Så internet är inte heller säkert...

Skämt åsido. Du har rätt simon.

Det man trodde var ett "rationellt val" kan visa sig vara fullständigt idiotiskt, om man fått en felaktig uppfattning av situationen.

Förintelsen var inte rationell på något sätt. Särskilt inte som den den byggde på rent vansinne från från en galen hjärna!

Mina föräldrar har berättat för mig om skidåkaren. Händelsen inträffade för länge sedan, i deras ungdom, och var tydligen en stor nyhet när det begav sig.

Michel Rienzi sa...

Jag säger inget mot att gå ut på promenad eller ägna sig åt idrott, men att skicka TONÅRINGAR till partyställen som Sunny Beach, Cypern och Ibiza är VANSINNE.

Om man ska umgås, varför ska man TVUNGET behöva umgås där det är mycket folk? Ju större folkmassa, desto lägre IQ.

Unknown sa...

Hillevi: Varför skulle ett pizzabud vilja hacka min dator måne tro? spännande argument!

hursomhelt: Det finns två stora rationella val som speglar förintelsen. Dels valet av att just "avliva" problemet med judar, homosexuella, utvecklingsstörda och icke önskbara. Vid valet av just avlivning fanns också tankar om att helt enkelt förflytta problemet. En otrolig plan om att starta en koloni på Madagaskar där alla ike önskvärda skulle bo. Men det rationella valet blev helt enkelt "avlivning".
Det andra rationella valet var faktikst inte från tredje riket utan det som beskrivs från de judiska äldre råden som fanns. De fick helt enkelt välja mellan att deportera ett visst antal av sina egna till koncentrationsläger eller riskera att alla bli avrättade på plats. Genom att bara tvinga dem att skicka små grupper av sina egna kunde en stadig ström bildas in till koncentrationslägren utan att revolter uppstod då judarna fortfarande ansåg sig ha ett fritt val. En djävulsk fälla. Idag har judiska grupper en oskriven lag om att man aldrig mer ska välja mellan att offra få för många.

michel rienzi:
Jag håller inte med dig. Det finns många exempel på där tusentalsmänniskor varit inblandade i olyckor tillsammans men ändå klarat av situationen. personerna i tvillingtornen 9 september gick gemensamt via nödtrapporna utan större incidenter (enstaka panikutfall från vissa skulle säkerligen kunnat ha hänt om dessa personer varit ensamma också).
Och exakt vad är värre med att skicka sina tonåringar till sunny beach än att skicka ut dem till avenyn här i Göteborg?
2006 rapporterades under sommarmånaderna in 49 fullbordade våldtäkter utomhus i Göteborgs centrum. Säkert fler som aldrig rapporteras in. 531 grova misshandelsbrott utomhus skedde också.
Har du statistik från sunny beach som slår det så skulle det ju vara en sak. Men har du inte det så borde väl det vara ett bevis på att man har lägre IQ om man är berädd att skcika sina barn till Göteborg snarare än Sunny Beach.