Leta i den här bloggen

onsdag 8 augusti 2007

Upprörande!

Öden som det här känns så orättvisa!

Människor som Rolf Nilsén gör världen bättre och tryggare att leva i för alla oss andra!

Men det är Rolf som fått betala priset, och han har fått alldeles för lite tillbaka.

Det är t.ex. sjukt att han inte fick sin ersättning från försäkringskassan (trots läkarintyg) förrän han var med i ett TV-inslag och berättade om händelsen som skadat honom för livet. Det finns vettiga och empatiska tjänstemän på försäkringskassan, men de kan inte ha varit inblandade i det här fallet!

Han har till följd av händelsen drabbats av panikångest, depression, kronisk värk i knäet, hälta, blivit sjukskriven till hälften och förlorat tilliten och tryggheten. Idag lever han ensam med sin katt, och umgås med ett par nära vänner utöver det.

Det mest beundransvärda är att han trots allt inte ångrar sig. Han riskerade sitt liv för en okänd kvinna som blev misshandlad eftersom han inte kunde tänka sig att bara gå förbi och titta åt ett annat håll. Och han skulle troligtvis göra samma sak igen!

Rolf Lindén har mer mod än de flesta. Först sätter han sitt liv på spel för det han tror på och tycker är det rätta. Sedan struntar han i att spela "he-man" och är istället ärlig och berättar om sin rädsla, smärta och sjukdom efter det som hände.

Tänk om planeten befolkades av fler människor som Rolf Lindén!

Rolf borde få upprättelse för allt han tvingats genomlida och han förtjänar alla utmärkelser och pris som finns. Varför belönar samhället mest kändisar och "intellektuella storheter"?

Varför inte lyfta fram en helt vanlig människa som gjort det viktigaste av allt - sträckt ut sin hand till en medmänniska i nöd.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Jag har funderat på just hur man ska kunna stärka vardags hjältens roll, dels genom det som du nämner med uppmärksamhet och uppskattning. Men också genom lagförslag som att skärpa straff för folk som skadar personer som ingriper i fall som det här nämnda (vilket iofs redan sker till viss grad men kanske skulle skrivas in i lagen för att verkligen göra det uppmärksammat).
Redan idag delar ju bland annat Polisen ut utmärkelser till vardagshjältar som vågat ingripa, men detta blir sällan mer än någon lättare sommarartikell i tidningarna.

Unknown sa...

Jag instämmer helt med resonemanget om att vardagshjältar (samt personer som genom sin driftighet gör samhället till en bättre plats att leva i) borde premieras.

Tyvärr är det bara att konstatera att samhället är sjukt - Rolf, som räddat och ställt upp för andra, fick själv kalla handen av Försäkringskassan! En skam för vårt land och för allt vad gemensam välfärd heter.

All heder åt Rolf Nilsén, måtte fler ta lärdom av honom!

Hillevi Larsson sa...

Till simon:

Jag tycker det låter som en utmärkt idé att skärpa straffen för dem som skadar personer som ingriper! Vi bör uppmuntra till civilkurage!

Jag tror även att rätten till självförsvar kan behöva utvidgas. Detta innefattar även handlingar till försvar för någon annan i en utsatt situation.

När det gäller utmärkelser till vardagshjältar så behandlas de tyvärr inte som någon större sak vare sig av media eller någon annan. Självklart skulle man kunna göra en betydligt större grej av det hela!

Hillevi Larsson sa...

Till mats:

Jag kan bara instämma! Rolf Nilsén är en hjälte och det är bedrövligt att han inte fått det erkännande han förtjänar. Han är ett föredöme för oss alla!