Leta i den här bloggen

torsdag 9 augusti 2007

En gratisdrink förpliktigar INTE!

Nu antyds det att våldtäkterna kring Stureplan har sin upprinnelse i en kultur med gratisdrinkar.

En del tjejer som uttalar sig menar att de känner sig pressade att ge något tillbaka om de blir bjudna på en gratisdrink av en kille. Det antyds att tjejer som inte förstår att killarna väntar sig något tillbaka är naiva...

Visst, jag förstår också att killarna inte sprider gratisdrinkar omkring sig bara för att vara snälla. Men det innebär inte att de har rätt att KRÄVA någonting tillbaka!

Inom dating-kulturen finns samma fenomen. Om en kille bjuder en tjej på middag och bio ett par gånger känner sig tjejen pressad att gå till sängs med honom, vare sig hon vill eller inte. Hon känner sig förpliktigad att ge något tillbaka. Det finns en del som känner sig pressade redan efter första daten om de låtit sig bjudas!

Om man låter sig bjudas eller ej är ett personligt beslut tycker jag. Men aldrig någonsin ska man behöva känna sig tvingad att betala tillbaka "in natura"! Att bjuda är för mig att ge någon en gåva. Man kan inte räkna med att få något tillbaka. Att bjuda är INTE detsamma som att betala för sexuella tjänster!

Att en del killar förväntar sig "något tillbaka" spelar ingen roll! En del killar förväntar sig också sex om tjejen följer med hem. Detta berättigar inte till våldtäkt!

De flesta blogg-inläggen om detta med gratisdrinkar är vettiga men när jag läser "treo" blir jag lite förskräckt. Visserligen fördöms våldtäkt, men samtidigt förs resonemang om ansvar. Det antyds att tjejen också kan ha ett visst ansvar för den uppkomna situationen. Precis som om det fanns en "regel" som säger att om man låter sig bli bjuden förväntar sig killen något tillbaka och då får man räkna med att hamna i en utsatt position.

Det finns INGENTING som berättigar till våldtäkt som jag ser det. Att en tjej tar emot en gratisdrink innebär inte att killen kan räkna med "betalning", att hon har utmanande kläder betyder inte att hon är redo för sex, att hon är full betyder inte att hon kommer att "släppa till" eller att det är rätt att utnyttja situationen, att hon följer med någon hem betyder inte att det är "fritt fram". Även om en kille kan uppfatta det som att tjejen "sänder ut signaler" så ger det honom ingen rätt att förutsätta att det är så. En del tjejer flirtar utan att det betyder att de vill ha sex på samma sätt som en del killar har sex utan att det betyder att de vill ha ett förhållande. Och tvärtom. Oavsett vilka "signaler" motparten uppfattat så måste man respektera den andres fria val. Vill en tjej inte ha sex så vill hon inte. Punkt slut!

När det gäller huvudfrågan - gratisdrinkarna - så kan jag inte se att de tjejer som tagit emot gratisdrinkar av våldtäksmännen kan göras "ansvariga" för att de blivit drogade och våldtagna! Lika lite som tjejer som utsatts för "date-rape" kan ställas till svars för detta.

Självklart kan man vidta försiktighetsåtgärder för att minska risken att bli rånad eller våldtagen, men det innebär aldrig någonsin att man ska känna sig ansvarig om det ändå skulle inträffa! Oavsett om man varit "försiktig" eller ej. Ansvaret för brottet ligger helt och hållet på gärningsmannen, inte på brottsoffret!

Inga kommentarer: