Follow by Email

Leta i den här bloggen

söndag 2 september 2007

Nutida folkmord då?

Nu har Forum för levande historia fått ett särskilt uppdrag att ta sig an brott utförda i kommunismens namn.

Alla massmord och skändligheter genom historien måste fördömas, oavsett i vems namn de utförts. Det gäller nazisternas förintelse, totalitära kommunistregimers härjningar, utrotning av indianer i USA, de kristnas korståg och inkvisitioner, häxbränning, slavhandel o.s.v. Oavsett vem avsändaren för brotten är - en ideologi, en religion, en nation - så måst förövarna fördömas lika hårt.

Men det finns ett stort problem. Det är att världens dom vanligtvis först faller när det är för sent. Medan tid finns att agera mot vidrigheter råder en märklig tystnad och handlingsförlamning. Alltför många vill inte välja sida eller så vill de inte blanda sig i. En annan förklaring är "vi visste inget". Trots att nyheterna om det som pågår varje dag kablas ut över världen i nyhetssändningarna.

Det är mycket lättare och mer bekvämt att se tillbaka på det förgångna, fördöma det som skett och säga "aldrig mer" än att agera mot dagens skändligheter.

En stor träta i Darfur-konflikten har t.ex. länge varit om det som sker kan räknas som folkmord. Är det inte folkmord faller nämligen ansvaret inte lika tungt på världen att agera. Samtidigt som människor slaktas varje dag diskuterar man om det är "illa nog", istället för att göra vad man kan för att få stopp på blodbadet!

När den etniska rensningen pågick som värst i Rwanda var också världen märkligt tyst, passiv och handlingförlamad. Likadant var det i före detta Jugoslavien.

Ockupationen av Palestina och Västsahara har förvisso inte inneburit folkmord av samma dimensioner som i t.ex. Rwanda. Men väl långtgående förtyck av stora folkgrupper med ingredienser av ockupation, statsterrosim, mord, apartheid-politik och utsugning. Här har världen under många år accepterat brott mot folkrätten, brott mot FNs konventioner och den starkes rätt.

Forum för levande historia borde inte bara göra tillbakablickar i historien utan även uppmärksamma dagens skändligheter. Skolbarnen borde på samma sätta inte bara få lära sig om de bestialiska brott mot mänskligheten som begåtts genom historien. De borde också få lära sig mer om det som händer runtom kring oss idag och uppmuntras att engagera sig mot folkmord och andra brott mot mänskligheten som begås i vår egen tid!

Inga kommentarer: