Follow by Email

Leta i den här bloggen

torsdag 6 september 2007

Torterad hjältinna!

Idag hade vi besök i riksdagen av Soultana Khayya, frihetskämpe från det ockuperade Västsahara som blivit svårt misshandlad och torterad av marockansk polis.

In i rummet kommer en vacker ung flicka med bandage över ena ögat.

Hon berättade om den ödesdigra dagen då hon miste sitt öga. Hon deltog i en fredlig studentdemonstration för Västsaharas frihet när polisen gick till attack. De valde ett par offer som de gick särskilt hårt åt. Hon var en av dem.

Polisen slog henne med batongen över ögat med så våldsam kraft att ögat ramlade ur sin håla. Med sitt öga i handen frågade hon polisen om det inte räckte, var de tvungna att slå henne ännu mer? En av poliserna var benägen att hålla med, men då sa en annan polis att de nu måste slå henne på andra ögat också. De slog henne därefter över andra ögat och över hela kroppen.

Hon fördes så småningom bort i ambulans, men det visade sig att "ambulansen" i själva verket var en tortyrkammare. Under hela vägen till sjukhuset misshandlades hon och de andra skadade västsaharierna svårt av marockansk polis. De fick förutom det fysiska våldet utstå grova verbala kränkningar.

På sjukhuset ville ingen läkare behandla hennes öga eftersom hon var västsaharier och förts dit av polis. Polisen hotade också med att föra henne till fängelset, trots att hon var halvdöd av sina skador.

Tortyren fortsatte även på sjukhuset och polisen försökt tvinga henne att skriva på en bekännelse att hon var "västsaharisk spion."

Vid ett tillfälle misshandlades hon så svårt att hon kräktes blod. Ett par katter kom springande för att slicka upp blodet. Då tvingades hon att tillsammans med katterna slicka upp sitt blod eftersom "hon själv inte var bättre än ett djur."

Hon tvingades därefter tillbringa en tid i isoleringscell i fängelse innan det blev rättegång. Hennes vänner dömdes till fängelsestraff för att de demonstrerat. Soultana frigavs villkorligt för sin ögonskada. Ingen läkare i Marocko ville hjälpa henne, av rädsla för den marockanska polisen.

Soultana ska nu få hjälp av en svensk läkare som frivilligt ställer upp. Läget är akut och området kring ögat har infekterats, p.g.a. den usla vård hon fått i Marocko.

Hennes historia var så otroligt stark. Särskilt som hennes kämparglöd på intet sätt minskat av allt hon utsatts för. Hon sa på sjukhuset i Marocko att de fick ta hennes andra öga också, det finns gott om ögon av glas. Men att hon aldrig kommer att ge upp kampen vad de än gör med henne!

De fega kräk som misshandlade Soultana halvt till döds har inte ens en bråkdel av det mod hon själv visar prov på!

Denna unga flicka är tyvärr bara toppen av isberget. Marockansk polis och militär är skoningslös mot västsaharier i Marocko och det ockuperade Västsahara. Otaliga västsaharier fängslas, våldtas, torteras och dödas. Det har dessutom gått så långt att marockansk polis följer de västsahariska barnen till och från skolan för att förhindra att de gör några "otillåtna aktiviteter". Till detta räknas fredliga demonstrationer och flygbladsutdelning. Den västsahariska flaggan är också förbjuden.

Man kan fråga sig när världen ska vakna inför det ofattbara förtryck som ett helt folk utsätts för i Västsahara. För att inte tala om de umbäranden som de hundratusentals västsahariska flyktingarna går igenom i flyktinglägren i Algeriet.

FN har fördömt ockupationen och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Ändå fortsätter Marocko som förut utan att något händer. Läget har till och med förvärrats på senare tid!

Västsaharierna har fört en fredlig kamp under många år utan att de fått något för det. Det är nu dags att FN och världens länder agerar, inte minst Sverige! Det har redan dröjt för länge!

Inga kommentarer: