Follow by Email

Leta i den här bloggen

måndag 3 september 2007

Roger är ett föredöme!

Hur kan jag tycka att en sexmissbrukare som utnyttjat kvinnor på löpande band är ett föredöme?

Jo, jag tycker det är starkt av honom att berätta om sitt missbruk och baksidan av alla erövringar.

Han har självfallet varit mycket destruktiv både mot sig själv och kvinnorna han träffat. Det kan han inte göra ogjort. På ett sätt är det ju dessutom värre att missbruka människor än att missbruka droger. I båda fallen drabbas familjen men vid sexmissbruk drabbas även alla människor som behandlats som förbrukningsvaror på vägen.

Roger hade kunnat välja att fortsätta med sitt missbruk eller i alla fall inte berätta för någon om hur han egentligen levt. Han kunde ha koncentrerat sin bok kring hjälteinsatser på sjön och utelämnat detaljer om sitt kärleksliv. Eller valt att framställa sig som en "Casanova", som om det vore något positivt.

Istället har han valt att vara ärlig och erkänna att de livsfarliga strapatserna till sjöss egentligen var en flykt undan tomheten, liksom sexmissbruket på land.

Hade han framställt sig som sjöbuse, äventyrare och kvinnokarl hade det säkert imponerat på en del. Jag tycker det är mycket mer imponenerande att han träder fram som den han egentligen är, med alla fel och brister. Det är också strongt att han nu försöker ta itu med sitt missbruk, vilket måste vara extremt svårt efter ett helt liv av beroende. Säkert kan han bli en bra förebild för andra sexmissbrukare som vill ta sig ur beroendet.

Det som är skrämmande är att hans livsstil i sig till och med gett honom status i samhället. Han lever ju upp till könsrollsidealet för hur "en riktig karl" ska vara. Läkare, äventyrare och kvinnotjusare. Hade en kvinna haft samma livsstil hade däremot ett och annat ögonbryn höjts. Folk hade nog undrat om det egentligen "stod rätt till" med henne. Det här visar bara hur förlegade och sjuka könsrollerna är.

Även en del kvinnor lider av sexmissbruk, men det är ännu mer tabubelagt än männens missbruk. Eftersom en sexuellt promiskuös livsstil inte anses så uppseendeväckande för en man kan han leva någorlunda accepterad i samhället, även om han innerst inne mår dåligt. Kvinnorna lider inte bara av sina inre demoner utan även av omvärldens dom över deras livsstil. Hittills har en del kvinnliga sexmissbrukare trätt fram anonymt i media. Men vad jag vet har ingen valt att visa sig med namn och bild än.

1 kommentar:

andreas sa...

Hejsan Hillevi!
kul att en politiker tycker att roger är ett föredöme. Undrar bara när politikerna ska få till något lagförslag som ger de som lider av sexmissbruk rätt till adekvat behandling. Som det är nu bollas de som lider av denna sjukdom mellan socialtjänst och landsting och det är ytterst få som får hjälp. Nu finns ju förstås huddinge som har en avdelning där de delar ut en medecin som kemiskt kastrerar patienterna. Jag vet en kille som behandlats på Huddinges avdelning för sexmissbruk och han sa att det var det värsta han varit med om. käslorna är kvar men kroppen fungerar inte, ett fängelse som är obeskrivbart. Det finns behandling i Stockholm på Dysberoende kliniken och i Göteborg. Behandlingen bygger på en profficionalisering av tolvstegsprogrammet och metoden har funnits i över trettion år i USA. Det är tragiskt att Landstinget alltid är tjugo år efter med allting. Min mor utbildade sig till naprapat på 70-talet och när hon tänkte starta eget så hotade landstinget med att dra in hennes barnmorske och sjuksköterske licenser. Det är tragiskt att vi inte kan lita till andra länders forskning. Om man vill lära sig lite om sexuellt dysberoende, eller sexmissbruk som det kallas i vardagstal så kan man kolla in en amerikansk sida som heter: www.sash.net, eller: www.sexuellrehab.se
Hoppas att dessa artiklar sätter lite fart på de som kan påverka samhället för det finns många som lider i det tysta, många tar livet av sig. två av våra patienter på dysberoendekliniken har stått och tänkt hoppa ner från Västerbron. Det är dags att det händer något på den avdelningen. Alltså processdroger. t ex. Shopping beroende och mat missbruk. En form av missbruk där man blir patologiskt beroende av upplevelser och hjärnan kidnappas av sitt eget belöningssystem. Spelmissbruk börjar ju bli accepterat som sjukdom och det är kanske inte så konstigt, då detta missbruk har blivit en enorm "kassako" för staten. Ett folkhälsoproblem som staten monopoliserat och drar in en enorm summa pengar på.