Leta i den här bloggen

tisdag 14 augusti 2007

Snus är skit!

Det är lustigt att en myt kan tas på så stort allvar och accepteras av så många.

Nu kan vi väl i alla fall slå hål på myten att snus skulle vara ofarligt och ett bra alternativ till rökning!

Kanske handlar det om önsketänkande. Den som är snusare vill gärna tro att det är näst intill helt ofarligt jämfört med rökning. (Särskilt den snusare som tidigare rökt och använder snus som substitut.)

Jag tror också det handlar om djävulsk marknadsföring från tobaksbolagen. Snuset är samma guldkalv som rökningen i alla tider varit. Nu har dessutom en ny lukrativ marknad öppnats, tjejsnus.

Tidigare var det ytterst få tjejer som stoppade upp en stor, kladdig prilla under läppen. Idag är det trendigt för nu finns "tjejsnus". Med färgranna små, "feminina" askar marknadsförs mini-portioner av snus med fräsch smak och lukt.

I undersökningar som gjorts bland tonårstjejer ratas det traditinonella snuset men tjejerna vill definitivt smaka innehållet i de fina, små askarna!

En portion snus innehåller betydligt mer nikotin än en cigarett. Prillan ligger dessutom som regel inne så länge att kroppen utsätts för en mycket långvarig "nikotin-attack". Utan paus mellan prillorna blir effekten ännu värre. Man kan dessutom ha en prilla inne även i sociala situationer där rökning inte accepteras.

Det är en tragedi att en hel ny generation ungdomar nu värvas till snusning, och att tjejer snusar mycket mer än förr i tiden. Förutom att de även röker mer! Detta kommer att bli en folkhälsokatastrof i framtiden om inget görs!

Snus innehåller inte bara många cancerframkallande ämnen utan den högre nikotinhalten (som är den berorendeframkallande substansen) gör också att det både är lättare att fastna och svårare att sluta.

Jag är ytterst skeptisk till tobaksbolagens ambitioner att markadsföra snus utomlands som ett riskfritt alternativ till rökning. När argument som "för folkhälsa" används för att marknadsföra en giftig drog har jag svårt att ta det på allvar.

Förutom alla nackdelar med snus finns det dessutom inget som hindrar att man både röker och snusar! En del som försöker sluta röka med snus fastnar istället i beroende av både cigaretter och snus. Något som är ännu mer riskabelt för hälsan!

Tobaksbolagen har en agenda som bygger på att de vill tjäna mer pengar, både i Sverige och utomlands. De använder sig av cynisk marknadsföring riktad till ungdomar, som de hoppas ska fastna i beroende och sedan bli "ekonomiska mjölkkor"
resten av livet.

När cigaretterna kom marknadsfördes de också som ofarliga och "trendiga". Ett antal decennier senare kunde man se de förödande effekterna, tobakbolagen hade tagit livet av hälften av sina kunder! Även de som levde förväntad livslängd led av betydligt fler hälsoproblem än icke-rökarna.

Tack och lov kommer nu forskningsresultat som motsäger snusets "ofarlighet". Men "myten" om snusets harmlöshet har levt länge, och den kommer nog i många kretsar att fortleva ytterligare ett bra tag tyvärr.

Det enda bra tobaksbolagen hittills gjort är att börja tillverka nikotinfritt snus, som snusavvänjning. Det är visserligen dyrt, men hellre betala för något som är ofarligt än att betala lika dyrt för ett farligt gift. (Även om vinstintresset ligger bakom även detta projekt så är det i alla fall en miljon gånger bättre än det övriga skit de producerar.)

Tyvärr är dock inte detta nikotinfria snus särskilt effektivt. Nikotin är lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Det krävs ofta mer än en "fejkad prilla" för att stå emot nikotin-suget. Men det är en bra ambition att försöka, och för dem det funkar är det naturligtvis fantastiskt.

Det allra bästa vore dock att folk varken började röka eller snusa. Då skulle de inte behöva genomgå plågsamma och dyra avvänjnings-försök eller riskera dödliga tobaksrelaterade sjukdomar.

Ytterst få börjar med tobak vid 20. De flesta börjar i tonåren. "Debutanterna" är vanligtvis i 15-årsåldern. Det är när man är ung och naiv som man vill "pröva på" och underskattar riskerna. Man tänker oftast inte så långsiktigt i den åldern. Ju tidigare man börjar, ju lättare fastnar man och ju svårare kommer man ur det hela. Det är som med sprit och knark i det avseendet.

Egentligen borde det ses som ett ytterst allvarligt brott att sälja eller ge tobak till minderåriga. Mängder av unga köper idag tobak innan de fyllt 18 år, leg-kontrollerna är inte desamma som på Systemet. Men egentligen borde vi vara minst lika intresserade av att hålla barn och unga borta från tobak, som från alkohol. Alkoholism utvecklas under betydligt längre tid än nikotinberoende. Risken att bli svårt sjuk och dö i förtid är överhängande både för nikotinister och alkoholister!

5 kommentarer:

gonden sa...

Ingen har påstått att snus är ofarligt. Nikotin i sig är farligt för kroppen. Men snus är, till skillnad från rökning, ofarligt för andra...vilket väll det som är viktigt och intressant i sammanhanget.

Michel Rienzi sa...

Nikotin borde illegaliseras. Liksom snus och alkohol. Finns INGET rationellt skäl till varför människor inte kan ha kul utan droger.

Alternativt borde man avtvinga en skatt från brukare för vad de ÅRLIGEN kostar den del av befolkningen som inte knarkar i sjukvårdskostnader.

Som det är idag så drabbas alla på grund av missbrukarna.

Missbrukare ligger bakom oerhört mycket vandalisering, och skapar en otrygg atmosfär i samhället.

Missbrukare kostar som tidigare nämnt pengar.

Missbrukare utsätter ofödda barn för miljöskador, vilket gör att de kan födas med utvecklingsstörningar.

Missbruk är PARASITISM på samhällskroppen.

Hillevi Larsson sa...

johan, du har helt rätt!

Det är värre att utsätta sin omgivning för oönskad rök än att lägga in en prilla.

Men jag tycker ändå det är tragiskt att snusaren riskerar att bli sjuk och dö i förtid, även om han/hon inte drar med sin omgivning i fallet.

Xzethan sa...

Det handlar inte om vad du tycker om snus, det handlar om att du lägger ut tid och eventuellt pengar på att få folk att tänka som du och det kallas med ett enkelt ord fascism. alla vet riskerna med att röka eller snusa, för vem har missat de stora gigantiska varnings texterna och om de som snusar vill snusa, låt dom göra det.
och med alla nya lagar om var man får röka och inte så får man knappt röka någon stans annars än sin egen balkong.
minus poäng till socialdemokraterna idag efter läst denhär bloggen över hur dom vill att samhället ska fungera.

Unknown sa...

Mycket snick snack var det här! Största hotet mot folkhälsan idag är enl. färska rapporter FET mat, chips, läsk o.s.v. INTE tobak och i synnerhet inte snus. Inom EU ligger Sverige i särklass lägst när det gäller tobaksrelaterade sjukdomar, och det är tack vare snuset. Det finns idag ingen forskning som talar för att snus skulle vara farligare än t.ex. kaffe eller thé. Nej, sätt straffskatt på chips, kaffe och coca cola istället för på snuset. Dessutom finns det inget som heter "passiv snusning". Over and Out.