Leta i den här bloggen

onsdag 20 juni 2007

Rika och toppolitiker undantas inte!

Jag har varit på EU-nämnden nästan hela dagen.

Först var det "vanligt" möte på förmiddagen. På eftermiddagen följde möte med Europeiska rådet, inför toppmötet i midsommarhelgen.

Det blev ett viktigt klargörande på morgonmötet. Jag ställde en fråga till statssekreteraren från Miljödepartementet angående att handel med utsläppsrätter nu ska omfatta även flygtrafik. (Symboliskt otroligt viktigt med tanke på att flygen är stora miljöbovar jämfört med t.ex. tåg. Det vore därför ytterst märkligt om just flygtrafik undantogs.)

I det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen skulle regeringsplan och privatplan undantas från handel med utsläppsrätter, och därmed få en gräddfil i systemet. Detta vore förödande för trovärdigheten!

Hur motiverar man flygbolag och medborgare att betala för miljöförstöringen samtidigt som de rikaste i samhället, de med privatplan och de högsta beslutsfattarna - Europas regeringar - undantas från reglerna?

Glädjande nog har Sveriges linje fått gehör i förhandlingarna. Regeringsplanen från EUs medlemsländer kommer att lyda under samma regler som övriga flyg. När det gäller privatplan är det bara de allra minsta planen som undantas. De lite större lyxigare planen kommer alltså att delta i handeln med utsläppsrätter.

Det här är inte bara bra för miljön utan även för rättvisan!

Inga kommentarer: