Follow by Email

Leta i den här bloggen

söndag 31 mars 2013

Vilda västerns skönhetsklinik AB

"Det finns tusen träningsformer, tusen dieter och tusen kosmetiska ingrepp på marknaden. Osäkerheten över vilken som är säker är stor och om du är korkad nog att välja fel, tro inte att någon kommer att hjälpa dig.

I Sverige krävs inga tillstånd för att utföra skönhetsingrepp och marknaden är förvånansvärt oreglerad. Socialstyrelsens utredare Karin Lindell menar att Sverige har ett oacceptabelt dåligt rättsskydd när det gäller de här frågorna och föreslog i juni en lag som kräver tillstånd för att utföra skönhetsingrepp, med böter om man bryter mot reglerna. Dessutom ska det vara 18-årsgräns för kosmetiska ingrepp. Min reaktion var, som många andras antagligen: är man inte tvungen att vara utbildad för att utföra kosmetiska ingrepp? Tydligen inte.
SVT Nyheter gjorde i november ett inslag om ”fettreducering” med ultraljud, ett hälsofarligt ingrepp där man förstör fettceller med strålning vilket minskar fettet runt midjan. Forskare varnar för att fettet kan vandra vidare i kroppen och Strål-säkerhetsmyndigheten för att de strålar som förstör fettcellerna kan skada närliggande organ. Men det finns en mängd sajter där det står att metoden är säker och att fettcellerna bara kissas ut. Och i reportaget sitter företagets ultraljudsterapeut med förtroendegivande ögon och sammetslen röst och insisterar på att det är säkert. Känslan av att det är många som säger sig vilja vårt bästa infinner sig.
2010 avslöjades det att silikoninläggtillverkaren Poly Implant Prothèse använt undermåligt silikon i sina inlägg, något som har gett många kvinnor hälsoproblem efter att silikonet har läckt ut i kroppen. 2 500 svenska kvinnor har Poly Implant Prothèse-inlägg, i Europa är det 300 000. Inläggen hade inte testats av någon myndighet i Sverige, utan blev godkända samtidigt i hela EU.
Efter avslöjandet vittnade många svenska kvinnor om att de själva har fått bekosta byte av implantaten. Försäkringarna de trodde sig ha gällde inte och klinikerna vägrade betala, då tillverkaren hade gått i konkurs.
Det är lättare att starta en skönhetsklinik än ett kafé i Sverige, skrev Hillevi Larsson (S) i september i sin motion till riksdagen, om en reglering av klinikerna som utför skönhetsingrepp. En liknande motion lämnades in av Eliza Roszkowska Öberg (M) samtidigt. Båda motionerna kommer att behandlas under 2013, förhoppningsvis kommer då en lagstiftning till skott som förtydligar gränsen mellan sjukvård och kosmetiska ingrepp."


Nyhetsartikel av Sanna Samuelsson, publicerad i Nöjesguiden 2012-12-12

Inga kommentarer: