Leta i den här bloggen

söndag 14 juli 2013

Ramadan


 
I dag inleds den muslimska fastemånaden ramadan. Och diskussionen om vad som är en tradition och inte i Sverige är fortfarande het. Så här tycker politikerna.
 SVERIGE. "Ramadan - en svensk tradition". Ja, så länge människor i det svenska samhället praktiserar något återkommande är det en tradition. Det menar religionsvetaren Jenny Berglund, som på måndagen läxade upp SD-toppen Richard Jomshof efter dennes uttalanden rörande ramadan och islam.
Det hela började med en intervju i Sydsvenskan med Raid Amin, från Malmös muslimska studentförening Alhambra, där Amin menade att ramadan visst är en svensk tradition.
Nyheter24 skickade ut frågan, huruvida det är en svensk tradition eller inte, till de svenska riksdagsledamöterna - och fick blandade svar. Men de flesta var överens.
– Självklart. En högtid som firas av av svenskar i Sverige måste väl betraktas som en svensk tradition, säger Veronica Palm (S).
Hennes partikollega Hillevi Larsson håller helt med och påpekar att högtiden firats här sedan långt tillbaka.
"Betyder inte att alla svenskar deltar"
Även Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson (C) är inne på samma spår.
– Eftersom en stor grupp svenskar under många år har firat ramadan är det som jag ser det en svensk tradition, säger han.
Jonsson betonar vad han menar är en viktig sak. Alla behöver inte vara med och fira för att det ska vara en tradition.
– Svensk tradition betyder inte att alla svenskar deltar. Det är säkert fler svenskar som deltar i firandet av ramadan än som äter surströmming i augusti och definitivt fler än som i Lillhärdal högtidlighåller bönmåndagen. Likväl är surströmmingsskiva och bönmåndag svenska traditioner och så bör även ramadan betraktas, säger han.

Utdrag ur nyhetsartikel av Viktor Adolfsson i Nyheter 24 2013-07-09

Inga kommentarer: