Follow by Email

Leta i den här bloggen

torsdag 11 juli 2013

100 miljoner i sammanhanget är ganska lite

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Hillevi Larsson anser att sommarjobb är så pass viktigt att hon motionerade i frågan i höstas då hon såg att allt färre sommarjobb utlystes.

- Fram till regeringsskiftet 2006 satsades det 100 miljoner om året i statliga stöd på sommarjobb, säger hon. Valåret 2010 gjorde man samma engångssatsning vilket ledde till att

25 000 ungdomar fick sommarjobb. Det är synd att man enbart gör punktinsatser när det ger så positiva utslag. Det borde vara varje år eftersom 100 miljoner i sammanhanget är ganska lite.

Hillevi Larsson nämner "Nynäshamnsmodellen".

Nynäshamn ger en sommarjobbsgaranti till alla ungdomar från årskurs nio till trean på gymnasiet under tre veckor. Alla som lämnar in en ansökan får ett jobb. Hon tycker att initiativet borde tas upp på nationell nivå.

- Det är inte bara kommunala jobb utan ungefär 50 procent av jobben har varit i den privata sektorn. Arbetslösheten slår extra hårt mot just ungdomar. På det här sättet får de chans att få erfarenhet och knyta viktiga kontakter.

Motionen vann dock inget gehör hos regeringen.

Debatten mellan henne själv och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) sammanfattar Hillevi Larsson med att "regeringen inte är beredda att göra den här typen av satsningar (som Nynäshamnsmodellen, SN:s anm.)".


Utdrag ur nyhetstext av Maria Gustafsson publicerad i Södermanlands nyheter 2013-04-12

Inga kommentarer: