Follow by Email

Leta i den här bloggen

lördag 28 november 2009

Fråga till statsministern angående ockerräntor

Riksdagens frågestund 26 november 2009

HILLEVI LARSSON (s):
Fru talman! I krisens och nedskärningarnas spår växer nu överskuldsättningen. Det är alltfler som får betalningsanmärkningar, utmätning av sin egendom och till och med vräkning från sin bostad. Det är även barn som drabbas av detta när föräldrarna drabbas.
Samtidigt finns det låneföretag som skär guld och utnyttjar desperata människor som inte har några pengar. De lånar ut ofta mindre belopp till dem. Men det blir mycket sammantaget om man tar många lån.
Framför allt är det väldigt hög ränta. Det är rena ockerräntor. Det kan vara hundratals eller tusentals procent. Det kallas oftast inte ränta, men i längden får man betala många gånger mer än man lånar.
Är det verkligen rimligt att dessa företag har miljoninkomster, som det faktiskt är fråga om, medan människor hamnar ännu djupare i skuldfällan? Vad tycker regeringen om detta, och vad gör regeringen åt problemet?

Statsminister FREDRIK REINFELDT (m):
Fru talman! Låt oss konstatera att det finns den här typen av fenomen med sms-lån och allt vad det kallas. I ett läge där räntan är nära nog noll och man på bostadslån knappt betalar någonting har vi fortsatt en del av marknaden som tar mycket bra betalt.
Vi bör vara tydliga och öppna med den informationen. Vi ställer krav på att man ska presentera just effektiv ränta för att komma runt att man kallar det någonting annat. Men det har uppenbart funnits en kundkrets i alla fall.
Det svåra är hur man ska utforma åtgärder mot någonting som är mycket olyckligt och som driver på många människor att hamna i svårigheter. Det är svårt att hitta den avvägningen i lagstiftning eller reglering.
Kan man presentera något som kan fungera har vi varit intresserade av att föra den diskussionen. Det är för övrigt inte bara ett svenskt fenomen. Det har ingått i de diskussioner vi har fört om finanskrisens verkningar.
Jag håller med om att detta är någonting som vi på alla sätt bör uppmärksamma och göra människor vaksamma på. Det finns väsentligt mycket bättre räntealternativ än de som ger effektiva räntesatser på dessa mycket höga nivåer som frågeställaren beskriver.

2 kommentarer:

Ulrika Ring sa...

Jag skulle vilja att du läste, apropå kronofogden, två inlägg.

http://insolvenssthlm.blogspot.com/2009/11/missbrukade-och-slagna-manniskor.html

och

http://insolvenssthlm.blogspot.com/2009/11/sa-vad-ar-losningen.html

du får gärna skicka mail och berätta vad du tycker och vad du tycker ska göras åt problemet.

//Ulrika

Hillevi Larsson sa...

Hej Ulrika!

Jag har nu läst dina två utmärkta inlägg.

Det är precis som du skriver skrämmande att nästan vem som helst kan hamna i skuldfällan. Det kan räcka att t.ex. bli arbetslös och tvingas vänta på a-kassan. Under den tiden kan man tvingas välja mellan att bli vräkt från sin lägenhet eller hamna i lånefällan.

De vanligaste anledningarna till att människor blir överskuldsatta är just att man separerat, blivit arbetslös eller sjukskriven. Det handlar inte om "slarv".

Jag tycker att kronofogden inte ska mäta ut skulder där villkoren är oskäliga. (t.ex. ockerränta)

Jag tycker att den som tvingas vänta på a-kassa, sjukkassa, bostadbidrag, föräldrapenning m.fl. bidrag ska göras skadeslös av samhället. Idag tvingas den enskilde betala priset när försäkringskassan inte betalar ut ersättning i tid.

Mvh
Hillevi