Follow by Email

Leta i den här bloggen

tisdag 24 november 2009

I väntan på Maria Larsson

Svininfluensan sprider sig nu över landet, vi ser nya dödsfall varje vecka och allt fler köar för att få vaccin. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) försäkrar att det inte finns någon anledning till oro. Vaccin kommer alla att få.

Frågan är bara när. Leveranstiderna har varit långa och inte ens alla i riskgrupperna har blivit vaccinerade än. Nu tillkommer dessutom barnen mellan sex månader till tre år som tidigare inte fick vaccineras.

När Morgan Johansson var folkhälsominister tog han initiativ till att starta egen vaccintillverkning i Sverige. Detta projekt skrotades av högerregeringen när de tog över makten.

Nu är vi i stället helt i händerna på ett multinationellt läkemedelsbolag som levererar vaccin i en betydligt långsammare takt än avtalat. Det har dessutom visat sig att friska personer som inte tillhör riskgrupperna troligtvis bara behöver en vaccindos. Men två doser är redan beställda till hela svenska folket och det måste vi betala för, oavsett om det behövs eller ej.

Det hade varit betydligt bättre om vi hade egen tillverkning i offentlig regi, då hade vi styrt över produktionen och dessutom kunnat skapa arbetstillfällen. Då hade vi själva kunnat välja hur mycket vaccin vi ville tillverka och om vi även ville hjälpa andra länder.

Socialstyrelsen har kommit med utmärkta riktlinjer för vilka som är prioriterade grupper: enbart vårdpersonal och riskgrupper.

Det är bedrövligt att enskilda landsting satt sig över det och beslutat att de själva – landstingspolitiker och höga tjänstemän – ska få gå före i kön. (Trots att inte ens statsministern anses prioriterad!) När hockeyspelare går före får det ett rättsligt efterspel, men i dessa fall blir det ingen konsekvens.

Men regeringen tar varken ansvar för att riskgrupper får vänta på vaccin eller att friska politiker tillåts gå före i kön! Detta riskerar att urholka medborgarnas förtroende.

Hillevi Larsson


Krönika publicerad i Aktuellt i Politiken 23 november 2009

Inga kommentarer: