Follow by Email

Leta i den här bloggen

onsdag 4 november 2009

Lyhörd visionär kvinna sökes

En karismatisk visionär lyssnare som vågar fatta obekväma beslut och som gärna får vara kvinna. Så vill socialdemokraterna att Ilmar Reepalus efterträdare ska vara.

MALMÖ. Allt tyder på att Ilmar Reepalu är redo för ännu en valrörelse. Men förr eller senare behövs en efterträdare

Vilka egenskaper vill partimedlemmarna se hos en framtida frontfigur?
– Lyhördhet, säger Frida Trollmyr (fram till nyligen Karlsson) som är vice ordförande i arbetarekommunen och sitter i valberedningen. Hon fortsätter:
– Men man måste också kunna fatta svåra beslut.
– Det finns alltid en diskussion om att släppa fram kvinnor, säger riksdagsledamoten Hillevi Larsson.

Hon vill poängtera att valberedningen inte har diskuterat frågan – det som uttrycks i artikeln är personliga åsikter.
– Visionär. Handlingsinriktad. Pragmatisk. Våga gå emot sitt eget parti på det nationella planet om det krävs för att förbättra livsvillkoren för Malmöborna, säger riksdagsledamoten Luciano Astudillo.
– Vi skulle behöva fler invandrare av utomeuropeiskt ursprung, säger kommunfullmäktige- och kulturnämndsledamoten Sofia Hedén.
– Karisma. Politisk fingertoppskänsla. Någon som kan konsten att samtala med folk. Som kan kommunpolitiken, säger före detta kommunalrådet Jan Svärd.
– Förankringen är viktig. Våra folkrörelsearbetare måste känna igen sig, säger arbetarekommunens ordförande Christine Axelsson.
– Politik är ett grupparbete. Man måste kunna få många att jobba mot samma mål, säger stabschefen Julia Janiec och fortsätter:
– Men det allra viktigaste är att man har en stark vilja att förbättra samhället.

Räkna med att tänkbara kandidater håller låg profil. Frida Trollmyr förklarar:
– Vi har en tradition av jantelagen i vårt parti. Det är ovanligt att någon ställer sig upp och säger: Jag vill! Man väntar tills man får frågan och ställer upp om partiet behöver.


Av Elin Fjellman Jaderup

Publicerad i Sydsvenskan 20 september 2009

Inga kommentarer: