Follow by Email

Leta i den här bloggen

onsdag 4 november 2009

Absurt behöva be pappa om lov

Såväl republikaner som rojalister gratulerar Madeleine och Jonas Bergström till förlovningen – och kärleken. Men det är absurt att prinsessan ska behöva fråga pappa om lov, påpekar Hillevi Larsson (S).

Hon är i egenskap av före detta ordförande i Republikanska föreningen starkt kritisk mot systemet. Varför, undrar hon, är det viktigare vilka prinsessorna gifter sig med än vem statsministern gifter sig med?

- När Göran Persson skilde sig från Annika Persson och gifte om sig med Anitra Steen behövde inte han be sin pappa om lov. Det är absurt, speciellt att det står inskrivet i grundlagen. Om kungen säger nej blir det ingenting.

Just kungens tycke och smak tror hon var anledningen till att förlovningen dröjde så länge.

- Kungen gillar ju Jonas, men hade svårare för Daniel. Han drog ut på det eftersom han ville att Victoria skulle träffa någon annan. Det är ytterligare en brist i systemet, att man måste förälska sig i ”rätt” person.

- Jonas godkändes snabbt eftersom han är uppvuxen på Djursholm, jobbar på advokatbyrå och rör sig i rätt kretsar.

De många invändningarna till trots är Hillevi Larsson mån om att lyckönska paret:

- Man får ju gratulera dem personligen att de äntligen får förlova sig.

Henrik S Järrel (M), initiativtagare och grundare av riksdagens rojalistiska nätverk, gläds också över beskedet.

- Jag gratulerar de unga tu och önskar dem all lycka. Det är roligt att de bestämt sig för att ta steget. Jag tror dessutom att de passar ganska bra ihop.

Varför?

- Som man brukar säga: lika barn leka bäst. De har någorlunda rätta bakgrunder vilket ger goda förutsättningar. Det är ingen garanti, men en bra grund.

- Sen har de någon form av äktenskapstycke också. Men det är en mer ytlig betraktelse.

Vad har du för bild av Jonas Bergström?

- Han är positiv, trevlig, väluppfostrad, vänlig, välutbildad och sympatisk. En urban ung man i sina åthävor och bruk. Jag tror att han passar utmärkt väl in i bilden.

- Men man ska vara mycket noga med att det är hjärtats språk som talar.


Jenny Stiernstedt

Publicerad i DN 2009-08-11

Inga kommentarer: