Follow by Email

Leta i den här bloggen

onsdag 2 december 2009

Marockos förföljelse av västsahariska MR-aktivister

Skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt(m)

På senare tid har Marockos förföljelse av Västsahariska MR-aktivister intensifierats.
Brahim Dahane hindrades utresetillstånd för att hämta ett pris i Sverige för sin kamp för mänskliga rättigheter i Västsahara. Han är fängslad tillsammans med sex andra aktivister som besökt de västsahariska flyktinglägren i Algeriet. För detta ställs de nu inför rätta i militärdomstol åtalade för ”landsförräderi” och riskerar att dömas till dödsstraff. Aminatou Haidar är en annan människorättskämpe som fört en lång och fredlig kamp mot Marockos ockupation av Västsahara och mottagit flera priser för sitt modiga arbete. När hon efter en resa återvände hem hindrades hon från att resa in i Västsahara. Hon blev fråntagen sitt pass och satt på ett plan till Spanien. Sedan den 15 november hungerstrejkar hon nu på Lanzarotes flygplats i protest mot att hon skilts från sina barn och sitt hem.
Marockanska myndigheter attackerar nu systematiskt kända människorättsaktivister, använder grovt våld mot fredliga västsahariska demonstranter och använder sig av tortyr och våldtäkter mot västsaharier som vågar sticka upp. Kontakt med västsaharier kan räcka för att Marocko ska ta till brösttoner. Nu senast utvisades en svensk diplomat just för att hon haft kontakt med västsahariska MR-aktivister.

Hur tänker utrikesministern agera för att stödja de västsahariska MR-aktivister som nu drabbas av övergrepp från marockanska myndigheter?

Hillevi Larsson

Inga kommentarer: