Follow by Email

Leta i den här bloggen

måndag 1 juni 2009

Sjunde juni avgör framtiden!

Alla val är viktiga, för då visar vi vårt stöd för demokratin. Kastar man bort sin rösträtt innebär det att man lämnar över makten till andra att bestämma. Den som inte röstat har heller ingen rätt att klaga över hur det blev. Bara av det skälet bör man rösta i valet till Europaparlamentet. Men det finns ett än mer avgörande skäl att rösta! Valet blir nämligen ett ödesval för arbetarrörelsen.

I EU-valet 2004 var det tydligt att vi förlorade mest på det låga valdeltagandet. Vi fick bara drygt 24 procent av rösterna. Det var vårt folk som valde att stanna hemma på soffan. Det får inte hända igen. Nu står kollektivavtalen och strejkrätten på spel och vi behöver göra en framryckning för att försvara den svenska modellen. Det positiva i sammanhanget är att vi står enade med socialdemokratin och fackföreningsrörelsen i hela Europa. Det innebär goda chanser att lyckas.

Valet handlar om att bekämpa massarbetslösheten i Europa samtidigt som vi värnar lönerna och de fackliga rättigheterna. Det betyder att vi står upp för den nordiska välfärdsmodellen mot högerns strävan efter den amerikanska modellen, med lönedumping.

Valet handlar om att rädda vår planet och bekämpa klimathotet. Miljön är en gränsöverskridande fråga. Då räcker det inte att Sverige agerar, EU måste också vara pådrivande.

Jämställdheten är nästa utmaning. 70 procent av Europaparlamentets ledamöter är i dag män – och då är parlamentet ändå det mest jämställda EU-organet.

Valet till Europaparlamentet är lika viktigt som riksdagsvalet nästa år. Helt avgörande beslut fattas i Europaparlamentet. Beslut som påverkar oss. Då räcker det inte att vi har regeringsmakten hemma i Sverige, vi måste se till att vår politik får genomslag även på Europanivå.

Vi har större chans att ta tillbaka regeringsmakten om vi lyckas i Europavalet. Låt oss redan nu ta revansch på borgarna och visa vad vi går för. Rösta (S) 7 juni!

Hillevi Larsson

Krönika publicerad i Aktuellt i Politiken

4 kommentarer:

liljeholmsbron sa...

Grattis Hillevi!

Du fick våra röster utav den anledningen att Du svarade ärligt och uppriktigt på RFSL frågor inför valet! Vi känner inte Dig men Du gjorde bästa intrycket! Hoppas det går bra för Dig i framtiden!

Lycka till från två södergaykillar som precis förhandsröstat på Hornstulls bibliotek!

Hillevi Larsson sa...

Tack så mycket för ert stöd!

Liljeholmsbron sa...

Deppa inte man kan inte vinna i allt! Nu håller vi och många av våra kompisar ögonen på Dig! Kämpa på och se framåt. Vi gör det vi kan kryssar och sprider kunskap!

Trevlig fortsättning på sommaren!

Söderkisarna vid Liljeholmsbron

Hillevi Larsson sa...

Tack så mycket för era uppmuntrande ord! Nu kämpar jag vidare i riksdagen!

Glad sommar

Hillevi