Leta i den här bloggen

torsdag 18 juni 2009

Reinfeldt, avbryt handelsförhandlingarna med Peru!

Publicerad 2009-06-16 i Aftonbladet.

Under förra veckan dödades minst 60 människor när polis och militär försökte stoppa demonstrerande ursprungsfolk i Peru. Protesterna handlar om regeringens beslut att öppna dörrarna för utländska företag att exploatera de rika naturtillgångar som finns i Amazonas regnskog. En betydande orsak till beslutet är de handelsavtal som Peru förhandlar fram med USA och EU. Som blivande ordförande för EU är det dags för statsminister Fredrik Reinfeldt att reagera.

För drygt två månader sedan inledde ursprungsfolken i peruanska Amazonas en proteströrelse. Upprinnelsen var ett antal dekret som president Alan García utfärdade för att underlätta exploateringen av Amazonas rikedomar. Där finns enorma tillgångar av skog och vatten samt ett stort intresse för att borra efter olja och naturgas. Utländska företag har stått på kö för att komma åt rikedomarna. Och för att underlätta för företagen ställde USA som krav på Perus regering att låta dem komma in i Amazonas på ett lättare sätt. Annars skulle det inte bli något frihandelsavtal.

Förra helgen eskalerade konflikten mellan lokalbefolkningen och regeringen från fredliga demonstrationer, blockerade vägar och strejker till blodiga strider när polisen gick till angrepp. Minst 60 personer har mist livet, många har tvingats fly in i regnskogen och andra har tagits till fånga. Ursprungsfolksrörelser över hela Latinamerika kritiserar högljutt den peruanska regeringens agerande och både Amnesty International och den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH) fördömer polisens och militärens våldshandlingar. Perus regering bryter såväl mot den egna grundlagen som mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter och ursprungsfolkens rättigheter till sina territorier.

Samtidigt som förföljelsen fortsätter i den peruanska regnskogen förhandlar EU om ett frihandelsavtal med Peru. Ett av EU:s huvudsyften med förhandlingarna – i enlighet med styrdokumentet ”Global Europe – competing in the world” – är att även europeiska företag lättare ska få tillgång till de peruanska naturresurserna. Som EU:s blivande ordförandeland har Sverige ett stort ansvar.

Fredrik Reinfeldt måste nu agera och:

avbryta alla handelsförhandlingar så länge den peruanska regeringen bryter mot de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter och ursprungsfolkens rättigheter uttrycka ett fördömande av de våldshandlingar som begåtts vid massakern i Amazonas se till att eventuella handelsavtal inte leder till skövling av Amazonas naturresurser och kräkningar av ursprungsfolkens rättigheter.

Lars-Anders Baer, styrelseordförande för Sametinget
Bodil Ceballos, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna
Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Inga kommentarer: