Follow by Email

Leta i den här bloggen

lördag 23 maj 2009

Ge inte vårdmakten till EU:s byråkrater

Publicerad i tidningen Norra Skåne 17/5 2009

Inför valet till Europaparlamentet har frågan om patienternas rätt att söka vård i ett annat land seglat upp som en fråga. Socialdemokraten Hillevi Larsson ger sin syn på saken och attackerar samtidigt Anna Maria Corazza Bildt (M).

GE INTE VÅRDMAKTEN TILL EU:S BYRÅKRATERER

Torsdagen den 14 maj debatterade jag med Anna Maria Corazza Bildt om patienternas rättigheter i Europa. Corazza Bildt försökte felaktigt framhålla att nu öppnas fantastiska möjligheter för patienten i Europa. Det kanske stämmer för den som kan ligga ute med mycket pengar, talar många språk och känner sig väl förtrogen med den europeiska byråkratin. Men verkligheten för de flesta patienter ser annorlunda ut.

Corazza Bildt talade nämligen inte om att Moderaterna vill skapa ett system där sjuka kan tvingas lägga ut stora summor för att få vård. De vill skapa ett system som i praktiken bara de med mycket pengar kan utnyttja.
Det är viktigt att patienter inte tvingas ligga ute med pengar för att få vård. Man måste ha möjlighet att få ett förhandsbesked så att man säkert vet att man inte i efterhand behöver betala sin operation eller behandling själv. Ett system utan förhandsbesked gör att bara de som själva kan lägga ut stora summor har möjlighet att välja vård i andra länder. Jag vill att den möjligheten öppnas för alla. Det Moderaterna vill är att flytta makten över vilken vård du ska kunna få från läkare och landsting där du bor till EU-kommissionens byråkrater och ytterst till EG-domstolen.

Det är läkare som ska bedöma vilken vård människor ska ha, inte politiker. Vem som sedan utför vården är av underordnad betydelse. Det viktiga för oss är att människor inte fastnar i vårdköer utan får möjlighet till de operationer eller den behandling de behöver. Jag som socialdemokrat tycker istället att sjukvård är en typisk fråga som bör beslutas nära människor och i dialog med dem som berörs.

Hillevi Larsson (S)
kandidat till Europaparlamentet

2 kommentarer:

Kajsa sa...

Nu har jag puffat för dig på min blogg. http://blog.adhdkvinnor.se
Jag uppmanar folk med vårt handikapp att rösta vänster och tipsar om dig.

Daniel sa...

Menar du att EU ska investera i gröna jobb, att EU ska bestämma om svensk föräldraförsäkring? På vilket sätt vill ni att EU ska investera i utbildning, forskning och infrastruktur? De svenska socialdemokraterna har varit en integritetskatastrof som inte bara tvingar på svenskar utan hela Europa ett övervakningssamhälle. Det är därför ni inte orkar mycket mer än att ta några inrikespolitiska frågor och säga att de är viktiga i Europa också. Och ja just det, hitta på en höger-vänsterfråga, nu sjukvården, genom att som vanligt låtsas att borgerliga partier företräder någon slags extremistståndpunkt. Det är inget annat än politiskt lurendrejeri. När ett parti kandiderar till en församling som stiftar 50-70% av våra nya lagar, ljuger om vad man vill jobba med där – och förtiger vad man har gjort - är det ingen underdrift att kalla det partiet för ett hot mot demokratin.