Leta i den här bloggen

torsdag 7 maj 2009

Regeringen förvärrar ungas jobbkris

Denna artikel publicerades på sydsvenskan.se i samband med 1 Maj:


REGERINGEN FÖRVÄRRAR UNGAS JOBBKRIS

Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i hela EU, och den stiger snabbare än i andra länder i Europa. Ändå prioriterar regeringen skattesänkningar för höginkomsttagare före fler jobb. Det skriver Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin, som idag håller förstamajtal i Malmö och Lund, och Hillevi Larsson (S), kandidat till Europaparlamentet.

Framtidstro och tron på den egna förmågan är för många som störst under ungdomsåren. Allt är möjligt, allt kan man och allt vill man göra. Om drygt en månad sprudlar det av glädje på gator och torg när 130 000 unga tar studenten. Vi skall vara rädda om den livsglädjen som ger kraft och energi att möta framtiden med tillförsikt.

Alla goda krafter i samhället måste mobiliseras nu när så många avslutar gymnasiet mitt under en djup lågkonjunktur. Var fjärde ung person är idag arbetslös. Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i hela EU, och den stiger snabbare än i andra länder i Europa. I Skåne var andelen öppet arbetslösa ungdomar 4,6 procent i mars månad. Det är en ökning med 1,6 procentenheter från motsvarande period förra året.

Det är ingen tvekan om att Sverige har gått in i en djup jobbkris. Ändå väljer regeringen att föra en passiv jobbpolitik. Det blir dyrt. Sverige har inte råd med en regering som prioriterar skattesänkningar för höginkomsttagare före fler jobb. Ökade orättvisor mellan människor löser inte jobbkrisen – de fördjupar den. Nu krävs aktiva investeringar för nya jobb, för trygga jobb och för gröna jobb.

Konkurrensen om de få jobb som finns kommer att hårdna. Det drabbar unga eftersom vägen in i arbetslivet blir svårare för den som saknar erfarenhet. Därför vill vi skjuta till 300 miljoner kronor i stimulans till kommuner och landsting för att ordna 90 000 sommarjobb till de ungdomar som nu lämnar gymnasiet. Ett sommarjobb ger praktik, erfarenhet av arbetslivet och nya kontakter.

Vi vill också rikta direkta stöd för att långtidsarbetslösa ungdomar skall kunna komma i jobb. All erfarenhet visar att den som står länge utanför arbetsmarknaden har stora svårigheter att ta sig tillbaka när konjunkturen vänder. För många långtidsarbetslösa ungdomar finns risken att de aldrig kommer att lyckas etablera sig på arbetsmarknaden. Vi föreslår därför att de arbetsgivare som anställer en ung långtidsarbetslös under det första året får göra ett skatteavdrag på två tredjedelar av lönen.

Bristande utbildning är den enskilt viktigaste orsaken till att unga inte får jobb. Därför vill vi socialdemokrater göra utbildning vid universitet och högskolor tillgänglig för fler. Vi vill fortsätta bygga ut högskolan med över 6 000 nya platser i år. Vi vill också redan nu till sommaren 2009 erbjuda ungdomarna 10 000 platser på sommarkurser i högskolans regi. Just nu är antalet sökande till högskolan uppe på rekordnivåer. Ändå har regeringen valt att inte tillföra några nya högskoleplatser.

Vi socialdemokrater vill ge alla unga en chans. Läget är inte hopplöst. Sverige kan vända jobbkris till framtidstro. På första maj demonstrerar vi för ett Sverige och Europa som sätter Jobben först! Skall vi lyckas med detta behöver vi starka socialdemokratiska röster i Sverige och i Europa.

MONA SAHLIN

HILLEVI LARSSON

Inga kommentarer: