Denna typ av "fälla" är tillåten när det rör sig om privatspaning. Däremot inte när polisen gör samma sak, då kallas det brottsprovokation.
Mamman som gillrade fällan kan säkert få efterföljare när folk inser att det här är tillåtet...
Ungdomar vittnar idag om att spriten flödar fritt. Det finns otaliga langare som med tio minuters varsel är beredda att leverera hur mycket svartsprit som helst dygnet runt, även till minderåriga.
Inte minst i Skåne där jag bor flödar spriten fritt över gränserna. Folk åker i korssträck över sundet och fyller bilarna med billiga flaskor och burkar, vilket också gör spriten mer lättillgänglig för ungdomar. Det finns till och med "professionella langare" som försörjer sig genom att sälja utlandsköpt sprit vidare i Sverige, även till minderåriga.
Mycket mer måste göras för att bekämpa denna brottslighet!
Också i: Svd
måndag 20 augusti 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Vore inte en bättre lösning att sänka alkoholskatterna och liberalisera reglerna för den inhemska försäljningen..? Vad jag vet har inga typer av "war on drugs" fungerat speciellt bra, oavsett preparatet man önskar bekämpa. Istället tar de samhällsresurser i anspråk som bättre kan användas på annat håll.
Människor kommer att stoppa i sig vad de önskar och det har inte statsmakten speciellt mycket makt över. Vad man kan göra är att erbjuda säkra alternativ, såsom billiga och högkvalitativa inhemska alkoholprodukter. Men då måste man sluta upp med konfiskativa beskattningsnivåer.
Huvudproblemet är att prisskillnaden är så stor mellan oss och våra grannländer (med undantag för Norge, de vallfärdar
till Sverige för att få billigare sprit.)
Införselreglerna i EU är också ytterst generösa. Man får lasta på sig motsvarande två års konsumtion öl, vin och sprit vid varje resa. Folk kan helt lagligt åka fram och tillbaka över landsgränsen och fylla bilen med sprit varje gång. Tar man ännu mer sprit kan man bara skylla på att man ska bröllop eller 50-årsfest så får man ta med ännu mer! Tullarna har ingenting att sätta emot. Inte polisen heller, eftersom det är fullt lagligt. Det enda som är olagligt är att sedan sälja den inhandlade spriten vidare. Men det är svårt att kontrollera.
Jag vill att vi har en högre gemensam minimiskatt på alkohol i EU och att införselkvoterna minskas. För cigaretter gäller motsvarande två månaders konsumtion. Det riktmärket skulle vi kunna ha för alkohol också.
Det är självklart ingen lätt uppgift att komma åt illegal knark- och alkoholhandel. Men jag tror det är farligt att ge upp. Konsekvensen blir annars att droger och sprit blir ännu lättillgängligare för barn och ungdomar.
Jag är övertygad om att det bästa sättet att komma åt illegal handel, det är att göra handeln legal. Öppna för olika typer av "harm reduction" istället för att söka kontrollera införsel och vidareförsäljning med dyra och ineffektiva åtgärder.
Om man gör rusmedeln tillgängliga och relativt billiga, i certifierade butiker, då får man mindre problem med okontrollerad införsel. Barn och ungdomars (över-)användning kontrollerar man inte genom införselkvoter utan genom information till föräldrar och ett stärkt civilsamhälle.
Hela den här drogfritt-samhälle-vurmen är fullständigt orealistisk och bör slopas direkt - det enda den medför är integritetskränkningar och penningslöseri. Det viktiga är väl ändå att de som gått från bruk till missbruk får hjälp och att så många som möjligt får rådgivning och utbildning som gör att de inte börjar?
I länder där spriten och knarket är helt fritt finns större problem med missbruk och debutåldern är lägre än i Sverige.
Jag tror inte det löser problemen.
Däremot håller jag helt med dig om att missbruksvården måste bli bättre och att vi måste satsa mer på rådgivning och utbildning.
Skicka en kommentar