Hyresrätten befinner sig i strykklass.
Det blir inte bättre av att regeringens politik inte innehåller några satsningar på hyreslägenheter.
Det stöd som tidigare funnits för att uppmuntra byggande av hyresrätter har dragits in av regeringen. Eftersom hyresgästerna som regel har en lägre betalningsförmåga blir det inte lönsamt att bygga nya hyresrätter. Kostnaden för att bygga är hög och byggföretagen ägnar sig hellre åt mer lönsamma projekt, där kunderna kan betala bättre. Med de tidigare byggstöden gick det att få lite mer lönsamhet i byggande av hyresrätter.
Hittills har byggandet av tusentals planerade hyreslägenheter lagts på is.
Även de som redan lyckats få ett hyreskontrakt riskerar högre hyror de kommande åren, eftersom de så kallade räntebidragen tagits bort av regeringen.
På högerflanken diskuteras nu dessutom större inslag av marknadshyror. Det blir ett dråpslag för dem som råkar bo på i centrala storstadsområden. Det lär inte heller bli något nytillskott av låg- och medelinkomsttagare till dessa områden. Risken är att segregationen blir ännu värre än idag och att människor kommer att bo helt uppdelade utifrån inkomst.
Vad som är ännu värre är att det kommer att bli svårt att över huvud taget hitta en bostad om man tillhör den mindre välbärgade delen av befolkningen.
Minskat byggande av hyresrätter, fritt fram att ombilda till bostadsrätt och utförsäljning av allmännyttan leder till att antalet hyresrätter successivt krymper. Samtidigt slåss lika många som förut om hyreslägenheterna.
Många har inte råd att köpa bostadsrätt och villa. De som inte har fast jobb och god inkomst får dessutom nobben när de vill låna pengar. Ytterst få kan slänga upp ett par miljoner och köpa en bostadsrätt eller villa.
Bostadsminister Mats Odell vill göra det mer lönsamt att ha inneboende, som ett sätt att lösa bostadskrisen. Men det kan väl knappast vara den långsiktiga lösningen!
Redan idag är det lönsamt att hyra ut extrarum till studenter. Att det blir ännu mer lönsamt löser knappast problemen för alla de låginkomsttagare (bl.a. ungdomar, studenter, invandrare och barnfamiljer) som inte släpps in på bostadsmarknaden! De vill ha en egen bostad och ett eget liv, inte vara inhysta i ett litet extrarum!
Den förra regeringen löste inte heller problemen på bostadsmarknaden. Men då sjösattes i alla fall reformer som gick åt rätt håll. Den nya regeringen gör tvärtom - introducerar "reformer" som förvärrar krisen.
Jag hoppas att socialdemokraterna går till val på ett ordentligt åtgärdsprogram som vi snarast kan genomföra om vi vinner valet. Det behövs radikala grepp om vi ska komma till rätta med krisen på bostadsmarknaden!
fredag 10 augusti 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Jag håller hel med dig. Det är en farlig utveckling vi ser ... Utan hyresrätter försvåras många människors möjlighet att få ett ordnat boende.
Var finns valfriheten ifall det bara satsas på bostadsrätter?
Bor själv i Upplands Väsby, där den nya, moderatledda, majoriteten med hög röst lovsjungit bostadsrättens evangelium. Massiv propaganda i form av broschyrer i fyrfärgstryck distribuerades till alla hushåll inte långt efter maktövertagandet 2006 - allt för att utrota allmännyttan.
Tyvärr har jag ingen statistik, men andelen ombildningar hittills verkar som tur är inte vara speciellt hög (även om fenomenet med omvandlingar i sig är oroande).
Keep up the good work!
Tack så mycket!
Ombildningarna sker i synnerhet i attraktiva lägen (t.ex. i Stockholms innerstad) där man kan få ut en rejäl slant när man sedan säljer lägenheten.
Enligt högerregeringen tjänar man bra på att låta ombilda sin lägenhet oavsett var man bor och oavsett i vilket skick huset och lägenheten är. Den bilden stämmer dåligt med verkligheten...
I takt med att allmännyttan säljs ut och hyresrätterna ombildas kommer det att bli allt svårare att få ett hyreskontrakt. Kan man inte köpa en lägenhet blir det till att flytta runt på andrahandskontrakt eller bli "inneboende". Men det är knappast en hållbar lösning i längden!
Skicka en kommentar