Det ska bli spännande att se hur det går med det här.
På EU-nivå försiggår en dragkamp mellan olika intressen, på samma sätt som i Sverige.
Det kunde vi även se när det gällde de fackliga rättigheterna och kollektivavtalen. En del menade då att det var självklart att EU skulle avvisa Sverige rätt till kollektivavtal i Vaxholmskonflikten och i samband med antagande av Tjänstedirektivet (som reglerar tjänsters rörligthet i EU). Men så blev det inte.
Efter att ha suttit i riksdagens EU-nämnd ett antal år kan jag konstatera att vi kan påverka mer på EU-nivå än vi tror. Det handlar om att våga kämpa för det vi tror på, istället för att uppgivet hävda att vi ändå kommer att bli överkörda. Med den pessimistiska inställningen får vi garanterat inget inflytande!
Lyckas man påverka på internationell nivå - i EU, FN eller andra organ - får det mycket större effekt än om bara Sverige tycker eller beslutar något på egen hand. Internationaliseringen har gjort att vi påverkas mer än någonsin av vad som händer i andra länder (med eller utan EU). Miljöförstöring, flyktingströmmar, konjunkturer, handel och tillväxt är tydliga exempel på hur det som händer någon annanstans även påverkas oss här. Världen är sammanflätad och vi är ömsesidigt beroende av varandra på gott och ont. Isolering är inte svaret utan istället mer samarbete kring gränsöverskridande frågor, som vi ändå inte kan göra något åt på nationell nivå.
Även i: DN
onsdag 22 augusti 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hej. Föreslår att du även pingar portalen www.s-bloggar.se Ha en bra dag!
Tack för tipset!
Skicka en kommentar