Leta i den här bloggen

onsdag 20 juni 2007

Unik rätt till utbildning och social trygghet!

På eftermiddagen idag hade vi öppet möte inför Europeiska rådet i midsommarhelgen.

Närvarande var bl.a. statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och EU-minister Cecilia Malmström

Jag ställde en fråga till Reinfeldt och en till Bildt.

Frågan till statsministern gällde det nya EU-fördraget, som ska diskuteras på toppmötet. Det har funnits oroande tendenser inför mötet att en del länder vill försvaga skyddet av de grundläggande rättigheterna för medborgarna.

I presidentvalet i Frankrike var socialisten Segolène Royals linje att behålla de grundläggande rättigheterna och den sociala dimensionen i EU-fördraget. Nicholas Sarkozy från högern ville däremot försvaga medborgarnas grundläggande rättigheter och den sociala dimensionen.

Eftersom Sarkozy vann presidentvalet är det nu han som föhandlar för Frankrikes räkning. Hans linje i förhandlingarna har hittills varit att ta bort rättigheterna!

Ett annat land som satt sig på tvären är England.

Min fråga till statsministern var om det fortfarande finns en hotbild i mot medborgarnas rättsskydd i förhandlingarna.

I praktiken handlar det om rätten till jämställdhet, barns rättigheter, strejkrätt, rätt till utbildning, rätt till social trygghet och yttrandefrihet m.m.

Rättighetskatalogen är till och med mer långtgående än Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna!Det är unikt att även sociala och ekonomiska rättigheter ges ett rättsskydd!

Det unika är också att samtliga rättigheter i förslaget ska få ett grundlagsskydd. Därmed kan medborgare som får sina rättigheter kränkta driva saken i domstol.

Hittills har inte ens Europakonventionen rättigheter varit juridiskt bindande. Nu föreslås både att rättigheterna i Europakonventionen och ytterligare rättigheter i Europas stadga för grundläggande rättigheter ska grundlagsskyddas.

Svaret från Fredrik Reinfeldt på min fråga om det fortfarande finns en hotbild mot rättigheterna var som följer: Det finns ingenting i det nuvarande förhandlingsläge som tyder på det, men det kan ju dyka upp. Det finns ju motstånd sedan tidigare...

Bara inom några dygn får vi veta hur det gått på toppmötet. Jag hoppas på det bästa!

Inga kommentarer: