Leta i den här bloggen

lördag 9 juni 2007

Littorin tycker interpellationer är jobbiga

Förra veckan fick jag svar på min interpellation angående EU-kommissionen och arbetsmiljön. Debatten gav tyvärr inte mycket mer än det skriftliga svaret. "Regeringen tycker att arbetsmiljön är viktig och frågan bereds "... samtidigt som en stor del av arbetsmiljöarbetet skrotas. Logiken haltar betänkligt. Antingen tycker man frågorna är viktiga och satsar på dem, eller så tycker man de är oviktiga och gör kraftiga nedskärningar. Det senare verkar ligga närmare sanningen. Handling säger mer än ord i detta fall.

Något som arbetsmarknadsministern upprepade som ett mantra under debatten var att man inte kunnat se någon större nytta med arbetsmiljöverket och att man därför kan ta bort 1/3 av verksamheten. Detta är lika dumt som att säga att rättsväsendet inte gör någon nytta eftersom vi fortfarande har brottslighet i Sverige!

Nu har det dessutom visat sig att sjuktalen till följd av dålig arbetsmiljö sjunkit under senare år. Stick i stäv med Littorins påstående att det inte går att se några resultat av det arbetsmiljöarbete som bedrivits .Verkligheten har nu hunnit ifatt vår arbetsmarknadsminister. Jag hoppas han tar sitt förnuft till fånga och snarast återupprättar det arbetsmiljöarbete som är nödvändigt för att förhindra utslagning från arbetslivet!

Littorin ondgjorde sig förresten precis innan min interpellationsdebatt över att han hittills tvingats besvara 78 interpellationer och att detta var oppositionens taktik för att nöta ner honom. Som om interpellationsdebatter inte innebär något arbete för interpellanten!

Underförstått att vi inte bryr oss om sakfrågorna utan bara vill ställa till det för honom. (Mer om detta på Eva-Lena Janssons eminenta blogg.)

Jag och ett en annan riksdagsledamot upplyste honom om att vi rest över halva landet enbart för att delta i en enda IP-debatt med honom denna dag. Lars Lilja, som hade en interpellationsdebatt om nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, upplyste Littorin om att hans resa tur och retur tog 12 timmar. 12 timmar för 15 minuters debatt. Efter det ändrades Littorins ton till det bättre!

4 kommentarer:

Grottolle sa...

Jag förstår inte hur man kan minska ned arbetsmiljöarbetet. Jag jobbar i en gruva och där har olyckstalet sjunkit dom sista åren och det är ju tack vare att det har satsats på arbetet med säkerhet och provtagningar av luften. Men Alliansen ser nog helst att vi har det som i Ryska gruvor där folk dör som fluger.

Hillevi Larsson sa...

Ja, det är obegripligt hur regeringen kan dra ner på arbetsmiljöarbetet samtidigt som de säger sig vilja minska sjuktalen. Har borgarna missat att dålig arbetsmiljö ligger bakom en stor del av alla sjukskrivningar? Tyvärr är det nog som du säger, så länge arbetsgivarna är nöjda väger det lätt att människor skadas eller till och med avlider i förtid till följd av farliga arbetsmiljöer. Hur kan regeringen annars göra dessa gigantiska neddragningar?

Em. sa...

hej hillevi. har precis hittat till din blogg. kanske får oppositionen ha i åtanke att allians-folket inte är så vana vid ministerposter! ni får vara snälla i början, de har kanske inte förstått vad det var de bad om? det blir ju lite lustigt, som om littorin anklagar er för fulheter genom att ni levandehåller demokratin! men det var gott att höra att han ändrade tonläge iaf.

fortsätt vara bra!

Hillevi Larsson sa...

Borgarna var väldigt ettriga tidigare i sitt oppositionsarbete, innan de fick makten. Nu retar de sig på att det är ombytta roller!

Men så är det i en demokrati - oppositionens roll är att granska regeringen och visa på alternativ.

Riksdagen är dessutom Sveriges högsta beslutande organ. Vårt uppdrag är inte minst att granska regeringen. Då blir det väldigt märkligt när enskilda ministrar ifrågasätter legitimiteten i det uppdraget!

Med de försämringar som nu genomförs har jag i alla fall ingen lust att stillatigande titta på! Det är både min rättighet och skyldighet som ledamot att agera!