Leta i den här bloggen

måndag 25 juni 2007

SMS-lånen och Beatrice Ask

I veckan innan midsommar deltog jag i tre interpellationsdebatter med Beatrice Ask.

Den första handlade om SMS-lån och hur allt fler hamnat i skuldfällan pga dessa lån (och ännu djupare i skuldfällan för de som redan är skuldsatta.) Särskilt ungdomar är utsatta. I musikkanalerna bombarderas man med reklamen: "SMS:a låna! SMS:a låna! SMS:a låna!"

Det går snabbt att låna och är mycket enkelt - det räcker med att skicka ett SMS. Problemet är att avgifterna är skyhöga och att det kraven på återbetalning är lika strikta som vid andra mer traditionella lån.

Beatrice Ask inledde svagt med att arbete pågick och att vi avvaktar ett direktiv från EU som kommer att lösa frågan (alltså behöver regeringen inte agera tidigare?!)

Än värre blev det när hennes borgerliga kollegor blandade sig i debatten för att "hjälpa" ministern. Det var inte mycket till hjälp, snarare fick de regeringen att verka ännu mer kallsinnig inför de många svenskar som hamnat i skuldfällan pga dessa lån.

En ungmoderat hävdade att Konumentverket "trakasserar" de företagare som erbjuder lån och att de som tar dessa lån får skylla sig själva.

Så det är trakasserier när våra myndigheter värnar konsumentens intresse mot oseriösa företag som tar hutlösa avgifter för smärre lån, utan att ens ge ordentlig information om villkoren och den höga avgiften!

Det blev en ordentlig debatt som slutade med att Beatrice Ask backade en hel del. Hon erkände att SMS-lånen är ett stort problem och att vi måste hjälpa alla skuldsatta, inte minst ungdomarna.

Hoppas regeringen nu gör något också!

Tyvärr kan man befara det värsta med tanke på företagarnas påtryckningar...

Inga kommentarer: