Follow by Email

Leta i den här bloggen

torsdag 28 februari 2013

Moderaterna är det verkliga bidragspartiet

 
Redan i valrörelsen 2006 lovade Reinfeldt att sänka arbetslösheten och minska utanförskapet.. Han och hans gäng har nu haft 6 år på sig och resultatet är fiasko. Arbetslösheten har ökat från 6 till 8 procent. Klyftorna växer och alltfler barn växer upp under fattiga förhållanden. 
 
Högerregeringen ägnar sig nu åt att skylla ifrån sig. Favoritsyndabockarna är den tidigare s-regeringen och ”internationell kris”. Frågan är när regeringen tänker börja ta sitt ansvar?
 
Socialdemokraterna beskylls för att vara ett ”bidragsparti”, för att vi försvarar de socialförsäkringar vi gemensamt byggt upp och som arbetstagare varje månad avstår lön till.  

Det verkliga bidragspartiet är i själva verket moderaterna. Socialbidragen har ökat i 9 av 10 kommuner, på grund av regeringens politik. Åtskilliga kommuner, även borgerligt styrda, har till följd av detta tvingats höja kommunalskatten för att klara sina åtaganden mot kommuninvånarna.

De kravlösa bidragen till företagen har slagit alla rekord under nuvarande regering. Halverad arbetsgivaravgift för företag med ung arbetskraft och halverad krogmoms har inte lett till att fler unga fått jobb, tvärtom tillhör Sverige nu Europatoppen i ungdomsarbetslöshet. Däremot har redan rika företag gjort miljardvinster. Skattebetalarna står för notan.

Ett av regeringens flaggskepp är FAS 3, sista anhalten för långtidsarbetslösa. Här får företag 5 000 kr i månaden i bidrag för varje arbetslös medan den arbetslöse får leva på 65 % av sin tidigare a-kassa, alternativt socialbidrag samtidigt som de jobbar heltid. FAS 3 är nu Sveriges största arbetsgivare och det finns företag som lever på FAS 3. Det är svårare för de arbetslösa att leva på den ”lön” de får ...

När jag i riksdagen kallade FAS 3 vid dess rätta namn, nämligen slavarbete, uppmanade min namne arbetsmarknadsminister Hillevi Engström alla som upptäcker slavarbete att ringa 112. Hoppas folk inte tar henne på orden, risken är ju att linjen blir överbelastad. Med nuvarande regeringen finns ju ändå ingen hjälp att få...

När riksdagen beslutade om förbättringar av sjukförsäkringen struntade Ulf Kristersson i detta. Först efter hot om misstroendevotum kom han till skott. Redan för ett år sedan beslutade riksdagen att alla anvisningar till FAS 3 skulle stoppas, men det struntar arbetsmarknadsminister Hillevi i Engström i. Kanske krävs det hot om misstroendevotum även här. Eller kanske borde man ringa 112?!


Krönika publicerad i Hjärter Ess  2012-08-30

Inga kommentarer: