Follow by Email

Leta i den här bloggen

tisdag 8 maj 2007

Mitt 1 Maj-tal i Höör


Sten Andersson prydde årets 1 Maj-märke. Ett mycket bra val! Han har varit en strålande företrädare för arbetarrörelsen och ska ha all heder. Tyvärr har detta erkännande skett postumt, så han får inte själv uppleva det.


På första maj var jag huvudtalare i Höör.

Socialdemokraterna i Höör firar inte bara första maj i år, utan även sin 100-årsdag. Tyvärr har de ännu inte haft makten i kommunen någon gång. Den stora utmaningen som de själva uttryckte det är att få rött styre både över landet och Höör.

Jag noterade att ett 50-tal personer slöt upp för att lyssna på talen efter demonstrationen. Detta kan tyckas lite, men med tanke på att firandet ett år till och med ställdes in pga bristande uppslutning så måste det betecknas som mycket bra.

(s) i Höör kämpar vidare i motvind tillsammans med (s) i Vellinge m.fl. högerdominerade kommuner och fyller en ytterst viktigt funktion. Genom ett aktivt oppositionsarbete visar de bristerna i borgarnas politik och att det faktiskt finns ett alternativ för medborgarna.

Mitt tal handlade bl.a. om de svikna vallöftena från Skåneregionens högerpolitiker. Vården skulle prioriteras och rustas upp, folk skulle få vård istället för en kölapp. Det första som händer är istället att stora nedskärningar genomförs. På sjukhusen i Malmö och Lund handlar det om att personalstyrkan krymps med flera hundra anställda. Hur detta bidrar till bättre vård är obegripligt. Vårdpersonalen har ju redan idag svårt att hinna med alla patienter. Hur hinner man mer med färre anställda?!

Jag berörde också pensionärernas situation. Istället för jobbavdrag får de nu ett antal avgiftshöjningar utan att kompenseras ekonomiskt för dessa. Exempelvis blir läkarbesök och mediciner dyrare, priset för trafikförsäkringen höjs och drabbar den enskilde och på många håll går hyrorna upp både på hyresrätter och bostadsrätter (när räntebidraget tas bort.) Vem tar ansvar för alla pensionärer som drabbas? Eller är det så att alla som inte arbetar får skylla sig själva om de inte klarar sig ekonomiskt?

3 kommentarer:

Krassman sa...

Hillevi: Jätte bra, det här blir ju jätte fint. Hur tycker du att det funkar?

Claes Nordmark sa...

Hillevi, tack för igår - det var kul att ha dig som gästtalare på Europadagen!

Hillevi Larsson sa...

Hej Claes!

Tack själv! Jag tyckte det blev ett jättebra möte med ESP igår! Det är kul att verksamheten fått en sådan rivstart. En Stockholmsbaserad lokalavdelning av Europeiska socialdemokraters parti är ett snilledrag!