Follow by Email

Leta i den här bloggen

torsdag 10 maj 2007

Kungen på tiggarstråt

Det är sanslöst att kungen begär en höjning av apanaget samtidigt som han har en privat förmögenhet på flera hundra miljoner kronor!

Det är dessutom anmärkningsvärt att vi saknar insyn i hur apanaget används. Drygt 50 miljoner kronor går idag till skötseln av slotten m.m., resterande närmre 50 miljoner kronor går direkt till kungafamiljen som kan förfoga nästan hur de vill med pengarna.

Riksrevisionen har nämligen liten möjlighet att granska vad apanaget används till. När det gäller övriga skattepengar kan vi följa krona för krona hur pengarna används och därmed se till att missbruk inte sker.

För apanaget är redovisningskraven nästan obefintliga.

Kungens argument för att höja apanaget är synnerligen tunna. Att kungabarnen rycker in när han är bortrest är ingenting nytt och borde därför inte kosta mer än förut. De anförda kostnaderna för säkerhet håller inte heller eftersom Säpo redan står för detta och det sker utöver apanaget och belastar över huvud taget inte kungafamiljen eller hovet.

När det gäller kontorsservice, planering och information m.m. så borde man rimligtvis kunna använda redan befintliga resurser på hemmaplan när kungen är bortrest.

Det bedrövligaste i sammanhanget är att vi idag inte ens vet om apanaget används enligt reglerna, eller om det missbrukas och används felaktigt för rent privata ändamål. Sannolikt täcks de legitima behoven mer än väl inom ramen för dagens apanage.

Troligtvis borde apanaget minst halveras istället för ytterligare höjas!

Det är nu upp till bevis för kungen! Tycker han att pengarna inte räcker så kan han ju frivilligt redovisa exakt hur han använder alla miljonerna och varför de inte räcker till.

4 kommentarer:

Krassman sa...

Hillevi: Det är helt åt skogen alltså. Kolla mitt inlägg och läs vad jag hittade att man kan göra för 100 mijoner kronor. 5 års miljöstudier på Chalmers för att bara nämna en sak.

Mattias sa...

Det tillhör inte vanligheterna att jag håller med Socialdemokrater, men i den här frågan delar jag din åsikt till 100%

Krassman sa...

Hillevi: Såg du att Jonas Morian tog upp ditt inlägg oxå :http://promemorian.blogspot.com/2007/05/kungliga-dumheter.html

Thomas sa...

Är det inte härligt att vi har något som inte redovisas enligt skatteverkets stadard mall. Är det inte härligt att vi kan tillåta undantag i vårt moderna samhälle och personer som inte kan åtalas. Jag älskar undantag, speciellt när undantagen gör en fantastisk insats för att representera Sverige. Som utlandssvensk noterar jag att mina icke svenska vänner ser med stålthet på Sverige som har ett kungahus. Så att sveriges kungahuset skulle vara något förlegat gäller inte utomlands. Var stolt höj apanaget till 20 kr per svensk, sluta tro att livet är rättvis. Själv har jag inga funderingar på att bli svensk kung, det finns andra som gör det bättre.