Follow by Email

Leta i den här bloggen

lördag 26 maj 2007

Jag stödjer SAS-strejken!

Som resenär med SAS, fick jag nyligen ett SMS till min mobil från SAS ledning där de beklagade de inställda flygen och lade skulden på facket.

Jag kände sympati för strejken redan innan detta SMS, nu är mitt stöd dubbelt så starkt.

Hur kan det vara för mycket begärt att kabinpersonalen ska få toalettpauser och äta under arbetsdagen?! Det borde också vara en självklarhet att arbetspassen inte är för långa och att tid ges till återhämtning mellan arbetspassen! Att kalla detta en "lyx-strejk" är sanslöst!

Om det är någon som ska klandras så är det arbetsgivaren som hellre förlorar 20 miljoner kronor per strejkdag än bryr sig om sina anställdas hälsa och arbetsmiljö. Säkerheten ombord äventyras ju dessutom av att personalen drivs till det yttersta!

Det är dessutom bedrövligt att ledningen utnyttjar sitt överläge i kommunikationen med kunderna. I något som ska föreställa neutral information om strejken tar de chansen att lägga hela skulden på facket. Samtidigt som de hade kunnat hindra strejken genom att gå med på de ytterst rimliga kraven!

Nu får personalen höra att de måste välja mellan en rimlig löneökning och krav på dräglig arbetsmiljö. Och detta samtidigt som SAS ekonomi förbättrats, och det borde finnas pengar över även till de anställda.

För ett par år sedan, när SAS var i djup kris, tvingades många anställda till en lönesänkning. Det har de uppenbarligen inte mycket för nu!

Det hedrar facket att de vågar ta denna strid, trots smutskastning och förtal från arbetsgivaren.

Arbetsmiljön är helt avgörande för hälsan, trivseln på jobbet och säkerheten ombord. I förlängningen kan en god arbetsmiljö dessutom förhindra sjukskrivningar och förtidspensioneringar. Detta är en vinst både för arbetsgivaren och samhället!

3 kommentarer:

BODIL sa...

HEJ ILLEVI,

UNDERTECKNAD TROR ATT SOSSARNA LIGGER BAKOM HTFSTREJKEN.
NI KOKMMER INTE ATT LYCKAS MED STREJKER OCH ANNAT TRAMS.
ALLIANSEN HAR SVENSKA FOLKETS STÖD
OCH KOMMER ATT SE TILL ATT SVENSKEN
BLIR RIKARE OCH MER NÖJD.
SVENSKEN LIGGER LÅNGT EFTER BÅDE FINNEN.TYSKEN,ITALIENAREN.BRITTEN,
OCH AMERIKANEN.
DET BEROR PÅ FÖR LÅNGT MAKTINNEHAV AV SOSSARA.
FÖR ÖVRIGT ÄR SOCIALISMEN OCH KOMMUNISMEN DÖD.

SO LONG
bODI

Hillevi Larsson sa...

Trots regeringens attack mot fackföreningsrörelsen så har facket överlevt och tar nu fajten för rimliga löner och arbetsvillkor. De behöver inte hjälp från (s) i detta avseende.

Jag är tveksam till att borgarna verkligen har folkets stöd. Ingen regering har tappat stödet så snabbt som den nuvarande.

Snacket om "arbetarparti" och kamp mot utanförskap verkar vara just snack. Klyftorna ökar mer och mer för varje dag som går.

De enda som blir rikare och nöjdare är de som stod på topp redan innan valet, nämligen förmögna och höginkomsttagare.

Daniel sa...

Nej, Bodil, socialismen är inte död. Tack vare borgarnas hutlösa politik har den just vaknat igen!