Follow by Email

Leta i den här bloggen

onsdag 12 juni 2013

Socialbidragen kvar i fas 3

Regeringen tänker inte göra något åt att vissa fas 3-deltagare inte får någon ersättning alls. Det beskedet gav arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i riksdagen i går.

Regeringen väntar in den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Det dröjer två år innan den kommer med förslag.
Tills dess kommer antalet fas 3-deltagare att öka. I januari var 2 931 inskriva i fas 3 utan ersättning. Antalet har fördubblats på två år. Bara på en månad har antalet ökat med 179 personer. De är hänvisade till att ansöka om socialbidrag.
I riksdagen sa Hillevi Engström att socialförsäkringsutredningen ska ”klarlägga samspelet” mellan sjukpeng, a-kassa, socialbidrag och aktivitetsstöd.
– Försäkringarna ska ha en principiell uppbyggnad som medför att det alltid ska löna sig att arbeta, förklarade hon.
Riksdagskvinnan Hillevi Larsson (S) hade frågat om regeringen tänker göra något för att hindra att folk blir utan ersättning i fas 3.
Jobb- och utvecklingsgarantin startade 2007. Två år senare hamnade de första deltagarna i fas 3. I januari var antalet uppe i drygt 33 700.
Alla får aktivitetsstöd i fas 1 och 2, men bara de som har haft a-kassa får ersättning i fas 3. De andra får ansöka om socialbidrag, men det är ingen självklar rättighet. En del får avslag.
Hillevi Larsson pekade på att allt färre kvalificerar sig för a-kassa. Därmed kommer fler deltagare att hänvisas till att ansöka om socialbidrag i fas 3.
– Det blir ganska orimligt när ungefär var tionde i fas 3 ska arbeta heltid och hänvisas till socialbidrag, sa hon och hänvisade till att närvaroplikten nyligen har utökats till 40 timmar i veckan i fas 3.
– Det är ett allvarligt hot när det gäller möjligheten att söka arbete och få utbildning.
 
Nyhetsartikel av Mats Pejer publicerad i tidningen Arbetet 2013-02-20

1 kommentar:

Robert Forslund sa...

Hur jag än vrider och vänder på det så får i alla fall jag inte ihop Moderaternas politik... Visst ska det löna sig att arbeta, men att göra som Moderaterna och motarbeta en person hela vägen så denne kan ta sig tillbaka till ett arbete rimmar väldigt konstigt tycker jag. Istället för att ge en sjuk person sjukerstättning och rehabilitering så ska personen istället söka socialbidrag. För att få Socialbidrag så ska man vara inskriven hos Arbetsförmedlingen, hur kan man vara arbetsför när man är sjuk???

Hos arbetslösa FAS-3:are så låter man dessa utföra samma arbetsuppgifter som riktigt anställda får göra men helt utan värdig ersättning. Hur motiverars en person när de får jobba som slavar under sådana förhållanden??

Det är ju inte så konstigt att folk blir psykiskt sjuka och inte kan arbeta när våra politiker stiftar lagar och system som låter toppen på papper men i verkligheten utnyttjas något oerhört och dessutom inte fungerar. Arbetsgivare utnyttjar FAS-3 personer något oerhört, även om de aldrig skulle medge något sånt så förekommer det i minst 60% av alla FAS-3:are.

Snälla, vi måste få till ett humant och i alla fall någorlunda fungerande system och det är bara Socialdemokraterna som erbjuder det. Istället för att sparka på folk så ska man hjälpa dessa upp och tillbaka till ett värdigt liv. =/