Follow by Email

Leta i den här bloggen

söndag 26 september 2010

Ministerkandidater på väg ut ur riksdagen

I förra veckan var han en stark ministerkandidat för en rödgrön regering. Den här veckan är han inte ens säker på en riksdagsplats. – Nu hänger det på personkryssen, säger Luciano Astudillo, S-politiker från Malmö.
Enligt det preliminära valresultatet tappar Socialdemokraterna sjutton riksdagsmandat. Luciano Astudillo är en av många etablerade S-politiker som för att bli kvar i riksdagen måste hoppas på fler personröster än partikamrater högre upp på valsedeln.

– Det har hänt mirakel förr. Men jag tror inte att det sker nu, säger Luciano Astudillo, som inte bedrivit någon krysskampanj för att ta sig in i riksdagen med hjälp av personröster.

Astudillo har haft parti­ledaren Mona Sahlins öga och öra. Han ledde det interna partirådslag som gav Socialdemokraterna en ny småföretagarpolitik. I spekulationerna om en rödgrön regeringsbildning har han nämnts som en tänkbar integrationsminister – men också som en möjlig ungdoms­minister med ansvar för att minska arbetslösheten bland unga.

– Jag fortsätter att vara politiskt engagerad. Och jag står kvar som reserv i riksdagen. När Hillevi Larsson får barn i december blir jag ersättare under en tid.

Luciano Astudillo stod inför valet på fjärde plats på S-valsedlarna i Malmö. Den riksdagsplatsen går i stället till Sverigedemokraterna. Egentligen skulle Sten Andersson bli den SD-ledamot som tog plats på riksdagens Malmöbänk. Efter hans död är Astudillos riksdagsplats i stället vikt för Per Ramhorn, tolfte namn på SD:s rikslista.

Också andra kända skåningar får med största sannolikhet lämna riksdagen, bland annat Karin Svensson Smith, MP, som också nämnts som en ministerkandidat. Hon slås ut av partikamraten Maria Ferm som fick 8,4 procent personkryss i Malmö­valet.

Även Lennart Pettersson (C) och Christin Hagberg (S) från Sva­löv samt Göran Persson (S) från Simrishamn åker ur riksdagen.

En handfull allianspolitiker är ute, men kan vända majoritetsläget i riksdagen om de kommer in med hjälp av utlandsröster och oräknade förtidsröster.

Bland dem finns Camilla Lindberg (FP) från Borlänge, Lennart Sacrédeus (KD) från Mora, Eva Flyborg (FP) från Göteborg och Dan Kihlström (KD) från Karlstad.

Bland andra kända riksdagsledamöter som inte tycks ha blivit omvalda märks Magdalena Streijffert (S) från Halmstad, Roger Tiefensee (C) från Malmköping och Alice Åström (V) från Vagge­ryd. Tiefensee är Centerns gruppledare i riksdagen, Åström är Vänsterpartiets vice ordförande.


Publicerad i Sydsvenskan 22 september 2010

Inga kommentarer: