Follow by Email

Leta i den här bloggen

måndag 6 september 2010

Bostadsdebatt

MALMÖ. Bygg mer! Alla är eniga om att bostadsbristen skall lösas genom ökat byggande. Men hur det skall gå till råder det skilda meningar om.

Det framgick när Hyresgästföreningen anordnade en debatt om boende på Hipp i Malmö under måndagskvällen.

I panelen satt politiker och det var, enligt Hyresgästföreningen, och idel tunga namn. Mats Odell (KD), ansvarigt statsråd för bostadsfrågor, hade skickat sin närmaste man, statssekreteraren Dan Ericsson. Från Moderaterna deltog Ewa Thalén Finne. Hillevi Larsson kom från Socialdemokraterna, Anneli Philipson från Vänsterpartiet, Lennart Pettersson från Centern och Lari Pitkä-Kangas från Miljöpartiet.

Mitt emot dem – i en bekvämare "lounge" satt Bland annat Stefan Lindvall, vd för Fastighetsägarna Syd, representanter för Hyresgästföreningen och några bostadssökande.

Madeleine och Mona var två bostadssökande som berättade om sin situation. Båda har letat länge efter en lägenhet, men tvingats konstatera att de inte har råd.
Och deras uppmaning till politikerna var: "Skärp er!" – vilket självklart applåderas av en halvfull teatersalong.

Hyresgästföreningen krav är att det byggs 15 000 nya hyresrätter i Sverige, varav 5 000 i Skåne.

De vill också har rättvisare skatteregler och ökad konkurrens inom byggsektorn.
De flesta i debatten var eniga om att det behövs ett ökat byggande. Men hur det skall finansieras rådde delade meningar om.

Beskedet från fastighetsägarna var dock klart:

– Vi kommer inte att kunna bygga billigare, det finns inte en chans. Men vi kan bygga och starta en flyttkedja, förklarade Stefan Lindvall.


Artikel Skånska dagbladet 31 augusti 2010

Inga kommentarer: