Follow by Email

Leta i den här bloggen

onsdag 8 september 2010

Unga kvinnor i Malmö valladdar

Snart går Sverige till val. Vi har alla chans att personrösta på dem vi hoppas kunna föra vår talan i riksdag och regering de kommande fyra åren. Några av de unga kvinnliga politiker som står långt upp på listorna i Malmö är Erika Hedblom (c), Maria Ferm (mp), Hillevi Larsson (s) och Kajsa Lunderquist (m). Lisa Loderus rapporterar.

Det är alltid intressant mer politiker som har en stark verklighetsanknytning i form av en karriär vid sidan av den politiska.

Erika Hedblom, 34 år, är i dag ordförande för Malmöcentern och står som första namn på riksdagslistan, men hon jobbar även heltid som projektledare på en event/webb-byrå i Malmö fram till valet.

Erika brås på sin storasyster, centerpolitikern Elisabeth Tand Ringqvist som PfB har skrivit om tidigare.

De har lite olika infallsvinklar och företräder olika delar av Sverige, men är båda entreprenöriella karriärister, gröna och liberala.

Men Erikas svar på frågan varför hon blev just centerpartist är inte familjen, utan att centern var det parti hon tyckte minst illa om. Ett ärligt svar.

Blir hon invald i riksdagen vill hon jobba för mångfald, miljö och Öresundsregionen. Viktigaste frågan i årets val för Erika är jobben, speciellt för unga. Hennes lösning är att sänka arbetsgivaravgiften.

För Öresundsbor borde man även förenkla reglerna kring jobb på båda sidor om bron.

Maria Ferm är en av de yngsta politikerna att kämpa om en plats i riksdagen. I sin roll som språkrör för grön ungdom har hon med sina 25 år redan driva flera viktiga frågor. Liksom nästan alla andra politiker 2010 har hon en egen blogg och många followers på Twitter men hon vill inte svara på om hon tror att hon har bättre koll än sina äldre kollegor när det gäller sociala medier.

Hon tror däremot att det är en lika viktig del som att delta i debatter och seminarier. Hon, liksom övriga miljöpartister ser klimatfrågan som den viktigaste, men hon vill även kämpa för en mänsklig asylpolitik och människors lika värde. I Vellinge, den Skånska kommun hon ursprungligen kommer från, blev hon känd för den namninsamling hon startade för att kommunen skulle ta emot fler flyktingar.

Maria bor nu i Stockholm men står som tvåa på miljöpartiets lista i Malmö, direkt efter Karin Svensson Smith.

Som fyra på Malmömoderaternas lista står Kajsa Lunderquist. Att moderaterna i Malmö har män på de tre översta platserna beror enligt Kajsa själv på att just de tre under lång tid har profilerat och utmärkt sig inom politiken både i Malmö och på nationell nivå. Kajsa är 27 år och biträdande jurist på en advokatbyrå vid sidan av politiken, men blir hon invald i riksdagen blir det politik på heltid.

En av hennes hjärtefrågor i detta val är att få in de unga på arbetsmarknaden genom fler praktikplatser och bättre kontakt mellan skola och arbetsliv. Om moderaterna och alliansen vinner valet ser hon hellre andra former av koalitioner mellan partier än att tvingas samregera med sverigedemokraterna.

Hon hoppas att eventuella sd-väljare inser att de är ett enfrågeparti utan bärande politik redan innan valet.

Socialdemokraternas kvinna i Malmö heter Hillevi Larsson. Hon har suttit i riksdagen sedan 2004 och är en ung politisk räv vid det här laget med flera tunga poster i bagaget, inte minst som ordförande i Republikanska föreningen.

Hon har en bakgrund inom journalistiken och anser att politiken liksom journalistiken ytterst handlar om att arbeta för ett bättre samhälle. Det är hennes mål i dag – att förändra samhället till det bättre och skapa jobb både inom privat och offentlig sektor.

Även Hillevi nämner de unga som en speciellt viktig grupp. På frågan om hur det är att vara ung, kvinna och riksdagsledamot svarar hon att hon i början möttes med fördomar. Nu känner man och respekterar henne. Nu är hon dessutom småbarnförälder, något som förvånar många.

Att vara just ung och kvinna kan vara en fördel enligt Hillevi, då det är en bristvara i riksdagen. Hon tycker det är viktigt att riksdagen är folkets representanter, att inte bara medelålders män får komma till tals.


Lisa Loderus är PfB:s korrespondent i Malmö. Hon arbetar med bland annat konceptutveckling och design.

Artikel publicerad i Passion for business tisdag 7 september 2010

Inga kommentarer: