Follow by Email

Leta i den här bloggen

tisdag 26 januari 2010

Fritt fram för oseriösa hyresvärdar

Publicerad på Sydsvenskans debattsida söndag 24 januari 2010


Riksdagens beslut att avskaffa förvärvslagen för hyresfastigheter öppnar för fler oseriösa fastighetsägare att etablera sig på hyresmarknaden. Med en rödgrön riksdagsmajoritet kommer beslutet att rivas upp, skriver riksdagsledamöter från de tre oppositionspartierna.

Runt om i landet finns olämpliga och oseriösa fastighetsägare som tar ut höga hyror för usla bostäder. Inte minst i Malmö finns ett flertal exempel på hur hyresfastigheter missköts av oseriösa ägare.

Vittnesmålen från drabbade hyresgäster i Herrgården i Rosengård är många. Inte sällan handlar det om barnfamiljer som tvingats bo i lägenheter i uselt skick. Trots otaliga anmälningar från hyresgäster har fel i fastigheterna inte avhjälpts.

Mögliga badrum och nedslitna lägenheter har inte åtgärdats. Trasiga hissar har lämnats därhän. Kackerlackorna frodas. Situationen i flera hyreshus är oacceptabel. Boendemiljön riskerar hyresgästernas hälsa. I bostadsbristens Sverige tvingas hyresgästerna bo kvar i sina lägenheter eftersom det inte finns andra boendealternativ.

Trots att det uppdagats flera fall av grov vanskötsel av hyresfastigheter och många hyresgäster råkat illa ut fattade den moderatledda majoriteten i riksdagen i dagarna ännu ett beslut som innebär att hyresgästernas rättigheter försvagas. Regeringen Reinfeldt fick därmed igenom sin vilja och den så kallade förvärvslagen avskaffas.

Enligt denna lag skall köp av hyresfastigheter anmälas till kommunen, som sedan kan begära att förvärvarens lämplighet som hyresvärd prövas av hyresnämnden.

Den borgerliga politiken innebär att det nu kommer att vara fritt fram för oseriösa personer eller företag att förvärva hyresfastigheter. Ingen prövning av en fastighetsköpare skall kunna ske. En köpare som tidigare gjort sig känd som oseriös fastighetsägare skall inte längre kunna stoppas från att köpa fler fastigheter.

De borgerliga partierna går på tvärs mot en rad myndigheter och organisationer, inte minst Hyresgästföreningen, som starkt motsatt sig att lagen avskaffas. Stödet för regeringens politik är lågt.

Med den moderatstyrda regeringens politik ökar nu risken för att köpare som är direkt olämpliga kommer att etablera sig på hyresmarknaden, och hyresgästernas boendetrygghet minskar. Om de hyresvärdar som misskött sig i Herrgården vill köpa fler fastigheter i Rosengård finns inte längre möjlighet för Malmö kommun att stoppa dem. Fallen av vanskötsel och uselt förvaltarskap kommer att bli fler. Fler hyresgäster kommer att råka illa ut.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan aldrig acceptera en sådan politik. Lagstiftningen behöver skärpas – inte avskaffas. De problem med vanskötsel av hyresfastigheter som finns måste leda till en vassare lagstiftning – inte till sänkt ambitionsnivå. Självklart måste hyresgästernas rätt till ett bra boende stå i centrum.

Med en rödgrön politik kommer lagstiftningen att skärpas och en förvärvslag återinföras. Oseriösa köpare skall inte vara välkomna på hyreshusmarknaden.HILLEVI LARSSON (S)

EGON FRID (V)

JAN LINDHOLM (MP)

Inga kommentarer: