Follow by Email

Leta i den här bloggen

söndag 13 mars 2011

Vi tar fajten mot högern och rasisterna!

Nu har riksdagens arbete kommit igång och vi får i praktiken erfara konsekvenserna av valresultatet.

Flera av våra kamrater har förlorat sina platser samtidigt som Sverigedemokraterna gjort sitt intåg i riksdagen. Det har blivit aktuellt att plocka fram SSUs märke ”Rör inte min kompis”.

Sverigedemokraterna visade sitt rätta ansikte i samband med riksdagens invigning i Storkyrkan. När biskopen tog ställning mot rasismen reste sig ett gäng unga män och marscherade ut under ledning av Björn Söder. När hon vidare talade om alla människors lika värde blev det för mycket för Jimmie Åkesson som iklädd folkdräkt tågade ut med sin tillika folkdräktsklädda flickvän i släptåg.

Det var inte bara Åkesson som bar folkdräkt i samband med riksdagens öppnande. S-kvinnor hade bjudit in kvinnor med invandrarbakgrund iklädda färgsprakande folkdräkter från hela världen och med svenska flaggor i händerna. Den svenska välfärden har byggts genom öppenhet mot omvärlden, SD ägnar sig åt historieförfalskning när de hävdar något annat!

Riksmötets öppnande blev för övrigt en prövande tillställning. Fredrik Reinfeldt höll ett nästan timslångt tal där han rabblade upp innehållet på ett robotlikt sätt. Socialdemokratiska värdeord dök upp med jämna mellanrum såsom ”att hålla ihop”, ”tillsammans” och ”hjälpa utsatta”. Kanske var det därför han verkade så oengagerad, han menade helt enkelt inte vad han sade!

Bristande engagemang lär inte bli hans enda problem de kommande åren. Det blir svårt att än en gång skylla på ”krisen” som förklaring till arbetslöshet, ökade klyftor och fattigdom. Borgarna har också tappat den egna majoriteten. De verkade rejält omskakade när vi lanserade Kent Härstedt som ny talman!

Vi ska nu visa att vi varken går i Reinfeldts eller Åkessons ledband. Med stark och tydlig opposition kan vi stå emot både högern och rasisterna!


Hillevi Larsson


Krönika publicerad i Aktuellt i Politiken 10 oktober 2010

Inga kommentarer: