Follow by Email

Leta i den här bloggen

onsdag 3 oktober 2007

Brev till riksdagen

Igår skickade jag detta brev till riksdagen:


Jag föreslår att "vanlig" taxi i fortsättningen redovisas separat från flygtaxi/tågtaxi. Och att även bilersättning, flygplatsparkeringsavgifter och hyrbilskostnader redovisas.

För min del innebär den här "historien" bl.a. att jag i fortsättningen eventuellt tvingas be min man följa mig till flygbussen kl. 5.30 (när jag måste ge mig iväg för att komma i tid till riksdagen) eftersom jag inte vågar gå ensam till bussen så tidigt på morgonen. Alternativet är att skaffa ett larm. Det blir även en hel del sena kvällar då jag i fortsättningen inte kommer att kunna ta flygtaxi utan tvingas be min man möta mig. Vilket dessutom gör att jag tappar ännu mer tid och kommer hem ännu senare. För att inte tala om hans tid!

I vissa medier har jag framställts som en lyxlirare. Samtidigt som jag inte belastat riksdagen med en enda "vanlig" taxiresa de senaste 5 åren. Jag har promenerat, cyklat, åkt tunnelbana (som jag betalat själv), åkt buss (som jag betalat själv) till möten och besök i tjänsten. Vid de få tillfällen jag tagit vanlig taxi till möten har jag betalt själv. De enda taxiresor som jag inte bekostat själv är resor till och från flygplatsen Sturup. I Stockholm åker jag Arlanda Express och nyttjar inte flygtaxi.

Det är självklart media som blåst upp denna historia, inte riksdagen. Men det är viktigt att riksdagen aktivt arbetar med att klargöra att vi riksdagsledamöter har olika arbetsvillkor. Det ligger i sakens natur att de ledamöter som bor långt från riksdagen genererar mer resor och därmed kostnader. De allmänna kommunikationerna är inte alltid de bästa, särskilt inte med tanke på att många av oss måste ge oss hemifrån redan vid 5.00 - 6.00 tiden tisdagsmornar eftersom riksdagens utskottsmöten är förlagda till tisdagförmiddag. Tvingas man ta bussar som anknyter till flygbussar tar det betydligt längre tid. Då får man gå upp före 4.00. Jag går idag upp 4.30, vilket redan det leder till sömnbrist och i längden tär på hälsan eftersom man inte kan lägga sig tidigt kvällen dessförinnan, p.g.a. sena kvällsmöten. (De flesta kan inte resa till Stockohlm kvällen innan eftersom vi har kvällsmöten i våra valkretsar då. Måndag är enda kvällen i veckan då vi säkert kan delta på dessa möten)

Det är också så att de som ställer upp på flest möten och arrangemang runtom i landet och i sina valkretsar reser oftare fram och tillbaka mellan Stockholm och andra orter, och det kostar självklart också mer. I många fall är tidsmarginalerna knappa och flygtaxi är enda alternativet för att komma i tid. (Särskilt när man som jag saknar både bil och körkort).De som arbetar mest och ägnar sig åt flest medborgarkontakter riskerar således att bli hårdast åtgångna av media!

Man kan också fråga sig om det bara är Stockholmare som ska sitta i EU-nämnden? I mitt fall härrör en del av resorna från möten med EU-nämnden i de plenifria veckorna (när övriga ledamöter är på hemmaplan) och från juni och juli då riksdagen har sommaruppehåll. Jag förlorar dessutom ytterligare en dag i min valkrets eftersom fredagen "ryker" till följd av EU-nämnden och jag kommer ofta hem sent på eftermiddagen eller kvällen.

Givetvis är det i det här fallet media som missuppfattat informationen alternativt ägnat sig åt oseriös journalistik. Men riksdagen bör i fortsättningen ha beredskap att informera om ledamöternas olika arbetsvillkor. De ständiga resorna till och från riksdagen är betungande nog och inkräktar redan på arbetet i valkretsen och familjelivet. Vi behöver inte dessutom bli uthängda för att vi inte råkar bo i Stockholmsområdet och därmed måste resa fram och tillbaka hela tiden!

Media ska självklart granska oss politiker och de som missbrukar systemet får vara beredda att stå till svars för det. Men när granskningen övergår till oseriös hetsjakt då har det gått för långt!

Detta har ingenting med partifärg att göra. T.ex. så hängdes även Allan Widman (fp) ut i lokalpressen i Malmö för att han åker flygtaxi. Och detta trots att han har små barn som självklart behöver träffa sin far så mycket det går! Det är ju redan en stor belastning att tvingas åka ifrån sina barn halva veckan. Nu begärs även att han ska "knicka runt" på bussar (med byte) och därmed tvingas gå upp ännu tidigare på morgonen och sammantaget förlora ännu mer tid med sina barn!

Att arbetsvillkoren skiljer radikalt mellan Stockholmsbaserade ledamöter och ledamöter från övriga Sverige går tyvärr inte att undvika. Men det är orimligt att dessa skillnader ska späs på ytterligare genom att ledamöter utanför Stockholm inte längre skall kunna åka flyg- och tågtaxi för att ta sig till och från riksdagen.

4 kommentarer:

Tasso sa...

Du har helt rätt Hillevi!
Men det framgår inte om riksdagen tvingat er ledamöter att övergå till flygbussen och att ni förbjudits att fortsättningsvis använda er av Flygtaxi.

Överhuvudtaget är hela denna soppa ett bottennapp från medias sida där de helt förlorat sig i vad ett riksdagsuppdrag innebär och att förutsättningarna skiljer sig från en ledamot till en annan. Det värsta konsekvensen är att folk i allmänhet som får höra den mediala snedvridningen glömmer i likhet med medias representanter bort att riksdagens ledamöter inte ska sitta och häcka i riksdagen utan också vara ute och träffa befolkningen, både i sin valkrets men också ute i landet.

Jag tycker absolut inte att Du ska sluta åka flygtaxi då detta för det mesta är din enda rimliga transport till och från flyget. Du är en av få riksdagsledamöter som mot alla odds åtar dig det ena uppdraget efter det andra för att tillgodose dina väljares och befolkningens törst efter makthavare som bryr sig och som tar demokratin på allvar genom att vara tillgänglig och lyhörd. Detta ska Du och andra i din situation inte behöva lida för. Den tidsförlust och uppoffring som riksdagsuppdraget redan innebär för många av er (jo, jag vet att det även finns en och annan som ligger på latsidan och knappast gör en tiondel av det Du uträttar) måste vara tillräcklig och då ska ni kunna använda er av de kommunikationsmedel etc som underlättar och sparar tid åt er. Mår ni lagstiftare inte bra som privatpersoner så lär vi inte få några bra lagar.

Det jag skriver och kommenterar gör jag även utifrån mina egna erfarenheter efter 8 års slit i riksdagen. Och visst är det frivilligt att ställa upp till val och sedan föräras med ett förtroendeuppdrag så som att vara riksdagsledamot, en det måste finnas en gräns för hur mycket säck och aska ni som jobbar hårt ska behöva iklä er.

Tasso, f.d. riksdagsledamot

Lena sa...

Hej Hillevi

Utifrån din beskrivning att få ihop tillvaron så tycker jag att du borde testa nattåget från Malmö. Gör du det kan du ha dina möten på måndagskvällen, kanske till och med en stund med din familj innan du tar dig nattåget som går kl 23.08 från Malmö. I Stockholm äter du en god frukost och kan vara på riksdagen vid 8 tiden. Du slipper gå upp mitt i natten för att jäkta iväg till flyget. Jag är förundrad över att det är så få riksdagsledamöter från södra Sverige som åker med tågen. Visst jag har inga problem att förstå att ni måste resa med förnuft och att tidaspekten är viktig,. men, det går ju att kombinera tåg och flyg.
Lena, partikamrat och SJ anställd

Hillevi Larsson sa...

Lena,

Tack för dina vänliga råd!

Jag har åkt nattåg många gånger men sover tyvärr inte en blund på tåget. Jag har till och med försökt vänja mig vid nattåget genom att åka gång på gång. Det har inte hjälpt utan bara lett till att jag hållit på att bryta samman av sömnbrist. Då sover jag till och med mer när jag får gå upp mitt i natten för att ta flyget till Stockholm (inatt tvingades jag stiga upp kl. 3.50 - ännu tidigare än vanligt - för att hinna med "fakirplanet" 6.50)

Jag tror det är skakningarna i kombination av ljud som hörs i kupén och tåget när det rör sig, som gör att jag inte kan somna.

Men jag vet många som sover som stockar på nattåget och då är det verkligen ett fantastiskt alternativ!

Man kan ducsha i kupén på morgonen, äta en god frukost i Stockholm och vara på plats i god tid på morgonen.

Jag rekommenderar verkligen alla att prova nattåget. Jag är själv lite avundsjuk på dem som kan sova på nattåget, det är nämligen ett suveränt alternativ när det funkar!


Vänliga hälsningar

Hillevi

Den siste mohikanen sa...

Om du inte vågar gå själv på gatorna i staden så tycker jag att du skall prioritera upp brottsligheten som politiskt fråga.


BTW, om ni behöver avfuktare till torpargrund eller vindsutrymme, tänk på att välja den miljövänliga sorten. Vi kan spara in ett kärnkraftverk om alla valde miljötekniken för avfuktning!