Läser att fattiga drabbas av fler olyckor.
Men det gäller inte bara olyckor! Det har gjorts omfattande folkhälsoundersökningar i Malmö som visar att livslängden är 10 år kortare i de fattiga kvarteren ( Rosengård och södra innerstaden t.ex.) jämfört med de rika (exempelvis Limhamn och Ribersborg).
Malmö räknas som Sveriges mest segregerade stad. Och det är verkligen skillnad mellan stadsdelarna! I områden med låga inkomster, hög arbetslöshet och social utsatthet finns en mängd folkhälsoproblem: barnen har fler hål i tänderna, svåra sjukdomar härjar, narkotika- och spelmissbruk är utbrett, många fall av misshandel, fler begår självmord, fler röker, splittrade familjer, hemlösa o.s.v.
På en punkt råder dock "jämlikhet" mellan de fattiga och rika områdena. Alkoholen flödar lika ymnigt i de rika som de fattiga delarna av sta´n. Alkoholmissbruk fanns även i mer väletablerade områden, men där är invånarna bättre på att upprätthålla fasaden. Den fattige alkoholisten hamnar på en parkbänk medan den rike kan behålla sin värdighet gentemot omvärlden.
För något år sedan kom studien "Det är dyrt att vara fattig". Studien kom fram till att de med lägst inkomst har svårt för att handla storpack eller "passa på" när något är extra billigt. Eftersom budgeten är begränsad kan de bara handla det mest nödvändiga - när det blir akut. Den ensamstående mamman kan t.ex. inte handla vinterskor när det är rea eftersom hon använt pengarna till mat, hyra och medicin. Först när barnen börjar frysa om fötterna gör hon en brandkårsutryckning och handlar skorna (till normalpris) och tvingas kanske låna av sina föräldrar eller andra.
Myten att fleratalet med låg inkomst lever slösaktigt, saknar ekonomiskt sinnelag och "får skylla sig själva" avlivas i studien. Tvärtom är det väldigt många ensamstående föräldrar som snålar på sina egna behov för att ge barnen det nödvändigaste. En intressant slutsats i rapporten var även att låginkomsttagarna drabbas värst av att vi lever i ett konsumtionssamhälle.
Har man inte råd att följa med och konsumera drabbas man inte bara av ekonomiskt utan även ett socialt utanförskap. Barnen kan bli retade i skolan för att de inte har "det senaste", familjen tvingas lämna återbud till födelsekalas för att de inte har råd att skaffa presenter, barnen kan inte åka på utflykt eller klassresa för att föräldrarna förväntas bidra med en slant, barnen känner sig tvingade att berätta om påhittade resor efter sommarlovet o.s.v.
lördag 28 juli 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
På en punkt råder dock "jämlikhet" mellan de fattiga och rika områdena, Alkoholen.
Tja de e ju en sanning me modifikation,
Det är ju inte ofta Polisen klubbar ner någon från Öfre Östermalm
(inte så att dom avlider i fyllecellen iallafall)
Ja, reaktionen från polis och rättsväsende kan skilja sig åt beroende på vem som är på fyllan.
Detta gäller även straffen i största allmänhet. Den som är väletablerad med fast jobb och ordnat liv slipper oftare fängelsestraff efter en förseelse.
Hillevi: har du något belägg för det du just kommenterade, att rika kommer lättare undan i domstol gällande småbrott?
För vad jag har fåttlära mig, inom kriminologi och rättsociologi, så är statistiken gällande hur hårt straffen faller på rika-fattiga positiva för de fattiga, dvs: de som kan anses komma från en fattig bakrund har större chans att få ett lindrigare straff, såvida de inte har tidigare dommar mot sig, än vad de 5% rikaste som kommer till domstol för samma gärning.
Dessutom frågar jag om dina belägg för att polisen skulle hantera utslagna sämre bara för att de anses vara "a-lagare". Känner väl många poliser som säger att alla behandlas lika och utifrån deras agerande.
Kan du lägga upp bevis för ditt resonemang drar jag givetvis tillbaka det jag säger nu, men annars får du ursäkta mig för att jag tror på en professor i kriminologi mer än en politiker.
Vad jag skrev var att väletablerade med fast jobb och ordnat liv oftare slipper fängelse. (jag gjorde inte kopplingen fattig - rik i det här fallet.)
Domstolarna brukar nämligen resonera att den som är etablerad på arbetsmarknaden har mer att förlora vid en fängelsevistelse (nämligen sitt jobb). Detta resonemang är inget domstolarna hemlighåller utan det redovisas öppet.
När det gäller polisens agerande så skrev jag att reaktionen kan skilja beroende på vem som är på fyllan. Det betyder inte att det generellt är så.
Det är i alla fall uppenbart att det finns fall där man behandlat folk olika. Hur kan det annars komma sig att t.ex. Carola kommit undan med fortkörning utan någon som helst påföljd? I det aktuella fallet släppte poliserna henne när hon sa att hon var försenad till en konsert.
Skicka en kommentar