onsdag 4 november 2009

Reepalu kniper moderata röster

Det finns en Ilmareffekt. Den kan få moderater att lägga sin röst på Socialdemokraterna i kommunvalet i Malmö.

Ett av Ilmar Reepalus starkaste kort är hans berättelse om den positiva delen av Malmös utveckling: Hur den nerdekade industristaden blev högskolesäte med fast förbindelse till kontinenten och med moderna företag. Historien om stadens utveckling är tätt förknippad med Ilmar Reepalu som politiker.
– Många Malmöbor har ett stort förtroende för vad vi har gjort i Malmö. Malmö hade lika gärna kunnat vara en stad som ingen vill flytta till, säger kommunfullmäktige- och kulturnämndsledamoten Sofia Hedén (S).

Hon ledde den socialdemokratiska grupp som analyserade valet år 2006. Valet var ingen framgång för Socialdemokraterna i Malmö. Regeringsskiftet innebar sämre möjligheter för partiet. Och i Malmö backade S i alla delar utom i Rosengård där valdeltagandet ökade. För att säkra makten fick Socialdemokraterna för första gången bilda allians med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Förra kommunalrådet Jan Svärd (S) säger att det var Ilmar Reepalus förtjänst att S trots allt behöll makten.
– Jag tror att vi vann valet i Malmö på grund av att vi hade Ilmar Reepalu som var så otroligt duktig. I valstugorna träffade jag personer som röstade på borgarna riks som röstade på honom lokalt.

Bilden bekräftas av Sofia Hedén som ledde partiets analysgrupp.
– Statistiken tyder på att vissa röstar moderat i riksdagen och på Socialdemokraterna i Malmö.

Förra moderata oppositionsrådet Thorbjörn Lindh-qvist kom till samma slutsats i en intervju efter valförlusten:
– I riket har vi sett en Reinfeldteffekt och kanske en anti-Perssoneffekt. Här i Malmö utesluter jag inte att det har funnits en Reepalu-effekt som har bromsat fallet för S.

Markus Blomberg, som idag är ledamot i stadsdelsfullmäktige Centrum och ombud till nästa S-kongress, var SSU-ordförande vid valrörelsen 2006. Han säger att Ilmar Reepalus utvecklingsberättelse blev ett vinnande argument inför valet.
– Vi såg att Västra hamnen hade fler anställda än på varvstiden. Det var en monumental bild för många Malmöbor. Där är Ilmareffekten markant. Även på gymnasieskolorna som jag besökte fungerade berättelsen om Västra hamnen mycket bra.

Att Ilmar Reepalu har en oerhört stark ställning i Socialdemokraterna i Malmö säger alla som Sydsvenskan talat med.

Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S):
– Inom partiet finns alltid en diskussion om vägval. Men jag har inte uppfattat att någon har ifrågasatt att han leder oss.

Hillevi Larsson talar om en Ilmareffekt.
– Man kan inte bortse från den. Han är väldigt känd, mest på ett positivt sätt. Många förknippar honom med mycket positivt som har hänt i Malmö.

Riksdagsledamoten Luciano Astudillo (S):
– Ilmar är väldigt viktig för socialdemokratin i Malmö. Han har en enorm kapacitet.

Arbetarekommunens ordförande Christine Axelsson:
– Han företräder oss väldigt bra. När han framför våra synpunkter känner vi att det finns en förankring. Det är inte egna påhitt.

Flera vill tona ned betydelsen av frontfigur och framhålla de många partimedlemmarna bakom Ilmar Reepalu. En av dem är Ilmar Reepalus närmaste medarbetare, stabschefen Julia Janiec (S) på kommunalrådsavdelningen:
– Det är klart att han har en viktig roll. Men vårt parti har en bred bas. Vi står aldrig och faller med en person.

Andra menar att det är ofrånkomligt att en stark frontfigur har stor betydelse:
– Som ideologisk politiker skulle jag vilja kunna säga att det är oviktigt med frontfigurer. Men det är omöjligt. Visst ser jag en Ilmareffekt i valet 2006, säger Markus Blomberg.

Oppositionspolitikern Patrick Reslow (M) har en mer kritisk syn på Ilmareffekten:
– Under Ilmars tid har många viktiga beslut tagits. Men han har varit helt beroende av vårt stöd i alla frågor som rör stadens utveckling. Visionen om framtiden saknas däremot. Det finns många områden där Ilmar misslyckats med förnyelsen av Malmö, såsom skolan och integrationen. Detta lyfts sällan fram när bilden av Ilmar presenteras i media.


Av Elin Fjellman Jaderup

Publicerad i Sydsvenskan 19 september 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar