Kongressen föregicks av skriverier om avgående ordförande Magdalena Streijjfert och studentförbundets ekonomi.
Det blev en mycket bra diskussion på kongressen, som slutade med att ordförande och hela styrelsen fick ansvarsfrihet, men att ekonomin nu ska redas upp. Nya rutiner ska också skapas för den nya styrelsen.
Inga oegentligheter har förekommit, utan det handlar om rent slarv.
Magdalena fick för övrigt en stående, nästan evighetslång ovation när hon avtackades för sin tid som ordförande. Hon har arbetat dag och natt och ställt upp i ur och skur. Det märktes att folk verkligen uppskattade all energi och tid hon lagt ner. Den sidan av saken har tyvärr hamnat lite i skymundan, eftersom medias fokus legat på ekonomin.
Till ny ordförande valdes som väntat Kajsa Borgnäs från Uppsala och Laboremus. Hon höll ett lysande tacktal som blev mycket uppskattat. Även hon fick stående ovationer!
Studentförbundet är radikalt, och många djärva beslut fattades. Till exempel att förbjuda vapenexport helt och hållet! (inte bara till diktaturer och krigförande länder alltså)
Det enda smolket i bägaren var resultatet av den jämställdetsutvärdering som presenterades i slutet på kongressen. Under hela kongressen hade en liten grupp kartlagt hur många av inläggen från talarstolen som gjordes av män och hur många som gjordes av kvinnor. Längden på talartiden mättes också. (Det fanns lika många ombud av båda könen närvarande på kongressen.)
Tyvärr var det på kongressen som i skolan och övriga samhället. Männen talar betydligt oftare och gör längre inlägg.
Men medvetenhet om problemet är ju första steget till förändring. Därför kan man ändå säga att mätningen var positiv! Kongressen fick upp ögonen för problemet och styrelsen fick i uppdrag att jobba med det här inför nästa kongress.
Konstigt att man inte märker det här utan att behöva göra mätningar. Men det visar väl bara hur starka könsrollerna är. Det känns som att tjejerna pratar lika mycket som killarna, trots att det inte är så. Vi är så vana vid att det är så här att vi inte ens reagerar över det! Om tjejerna hade pratat lika mycket som killarna hade det kanske till och med känts som de fick mer tid än killarna!
Som kuriosa kan också nämnas att det i arbetsordningen stod att frågan om streck i debatten automatiskt skulle väckas om minst fem stycken av samma kön äntrat talarstolen i rad. Nu förstår man ännu mer varför den regeln fanns!
S-studenter tar uppenbarligen jämställdheten på allvar!
Hej. Här är adressen till Saras blogg. http://saragilliard.blogspot.com/
SvaraRaderaHej Hillevi!
SvaraRaderaJa, det är fascinerande hur vi inte uppmärksammar saker vi är vana att se eller uppleva. Men det är som du säger: Att uppmärksamma fenomenet är att vinna en del av segern. Intressant det där med att väcka frågan om streck i debatten efetr fem inlägg av personer av samma kön. Kanske nåt för riksdagen, det skulle vi sossar inte förlora på... /Marika
Ja, det skulle vara häftigt att testa detta i riksdagen.
SvaraRaderaPå EU-nämnden t.ex.sitter vi mittemot varandra. På ena sidan sitter borgarna med en majoritet män (ofta flera män uppradade och max en kvinna)
På andra sidan sitter oppositionen där vi nästan alltid har en majoritet kvinnor vid bordet.
En sådan här regel skulle "röra om i grytorna" om inte annat...