Leta i den här bloggen

söndag 26 september 2010

Ministerkandidater på väg ut ur riksdagen

I förra veckan var han en stark ministerkandidat för en rödgrön regering. Den här veckan är han inte ens säker på en riksdagsplats. – Nu hänger det på personkryssen, säger Luciano Astudillo, S-politiker från Malmö.
Enligt det preliminära valresultatet tappar Socialdemokraterna sjutton riksdagsmandat. Luciano Astudillo är en av många etablerade S-politiker som för att bli kvar i riksdagen måste hoppas på fler personröster än partikamrater högre upp på valsedeln.

– Det har hänt mirakel förr. Men jag tror inte att det sker nu, säger Luciano Astudillo, som inte bedrivit någon krysskampanj för att ta sig in i riksdagen med hjälp av personröster.

Astudillo har haft parti­ledaren Mona Sahlins öga och öra. Han ledde det interna partirådslag som gav Socialdemokraterna en ny småföretagarpolitik. I spekulationerna om en rödgrön regeringsbildning har han nämnts som en tänkbar integrationsminister – men också som en möjlig ungdoms­minister med ansvar för att minska arbetslösheten bland unga.

– Jag fortsätter att vara politiskt engagerad. Och jag står kvar som reserv i riksdagen. När Hillevi Larsson får barn i december blir jag ersättare under en tid.

Luciano Astudillo stod inför valet på fjärde plats på S-valsedlarna i Malmö. Den riksdagsplatsen går i stället till Sverigedemokraterna. Egentligen skulle Sten Andersson bli den SD-ledamot som tog plats på riksdagens Malmöbänk. Efter hans död är Astudillos riksdagsplats i stället vikt för Per Ramhorn, tolfte namn på SD:s rikslista.

Också andra kända skåningar får med största sannolikhet lämna riksdagen, bland annat Karin Svensson Smith, MP, som också nämnts som en ministerkandidat. Hon slås ut av partikamraten Maria Ferm som fick 8,4 procent personkryss i Malmö­valet.

Även Lennart Pettersson (C) och Christin Hagberg (S) från Sva­löv samt Göran Persson (S) från Simrishamn åker ur riksdagen.

En handfull allianspolitiker är ute, men kan vända majoritetsläget i riksdagen om de kommer in med hjälp av utlandsröster och oräknade förtidsröster.

Bland dem finns Camilla Lindberg (FP) från Borlänge, Lennart Sacrédeus (KD) från Mora, Eva Flyborg (FP) från Göteborg och Dan Kihlström (KD) från Karlstad.

Bland andra kända riksdagsledamöter som inte tycks ha blivit omvalda märks Magdalena Streijffert (S) från Halmstad, Roger Tiefensee (C) från Malmköping och Alice Åström (V) från Vagge­ryd. Tiefensee är Centerns gruppledare i riksdagen, Åström är Vänsterpartiets vice ordförande.


Publicerad i Sydsvenskan 22 september 2010

SSUs regeringstips

Sist ut att välja sin drömregering är SSU:s Jytte Guteland. Foto: Tommy Pedersen
Jytte Guteland: Släpp in oss unga i regeringen, Mona
Andelen mellan 0-35 år i Sverige är 42,5 är procent - vi unga har
oproportionerligt lite politiskt inflytande i Sverige, skriver Jytte Guteland.


Här är min drömregering:

Mona Sahlin(S), Statsminister.
Åsa Westlund (S) Utrikesminister.
Johan Persson(S) Finansminister.
Ardalan Shekarabi (S) Justitieminister.
Luciano Astudillo(S) Jobb och näringsminister.
Maria Ferm (MP) Miljöminister.
Gustav Fridolin(MP) Bostadsminister.
Mikael Damberg(S) Utbildnings- och forskningsminister.
Josefin Brink(V) Social och äldreminister.
Jakop Dalunde(MP) Integritetsminister.
Johan Löfstrand(S) Kommunminister.
Hans Linde (V)Infrastrukturminister
Veronica Palm(S) Jämställdhets och jämlikhetsminister.
Anna Johansson (S) Storstadsminister.
Marit Bergman, artist, Kulturminister.
Lena Hallengren(S) Skolminister.
Ida Gabrielsson(V) Biståndsminister.
Maryam Yazdanfar (S) EU-minister.
Charlie Hansson (S) Handelsminister.
Jonas Gunnarsson(S) Ungdomsminister.
Hillevi Larsson (S) Försvarsminister.

Jag har ett tydligt politiskt budskap till Mona Sahlin när hon bildar en ny regering för Sverige. Budskapet är att låta de unga ta plats. En nation som värnar en ung generations möjligheter kommer långsiktigt att vinna stora fördelar i framtiden. Solidariteten mellan generationer ger en styrka. Stora generationer som tidigt tar plats orkar driva på både samhällsutveckling och näringsliv.

Den unga generationen är stor. Andelen av befolkningen mellan 0- 35 år är 42,5 procent och nära en fjärdedel av den svenska befolkningen befinner sig i spannet 18- 35 år. De unga har samtidigt oproportionerligt lite politiskt inflytande i Sverige. Underlaget från dagens beslutande församlingar visar en ordentligt sned åldersfördelning. Samtidigt, eller kanske just därför, har unga behandlats styvmoderligt av den politiska makten. En av fyra unga saknar jobb, många tvingas bo hemma högt upp i åldrarna och många tvingas lämna gymnasiet med skolmisslyckanden i ryggsäcken.

Min regering är ung och innehåller därför, med få undantag, inte dagens etablerade politiker men jag hoppas att vi i framtiden ser mer av dem jag listar här. Drömregeringen innehåller engagerade och bra representanter från alla de rödgröna partierna. Där finns många unga Socialdemokrater som visat att de har det engagemang och den kunskap som krävs för att leda Sverige. I drömregeringen finns EU-parlamentariker som Åsa Westlund, riksdagsledamöter som Lena Hallengren, Luciano Astudillo eller Hillevi Larsson. I drömregeringen behövs entreprenörer som Charlie Hansson, kommunalråd som Johan Persson och artister som Marit Bergman.
Slutligen, den nya regeringen får också ett första medskick från mig.

Det behövs en regering med beslutsamhet och visioner. Varje dag en ung saknar jobb förlorar vårt land lite mer självförtroende. USA hade en gång en president, John F. Kennedy, som lovade att nationen skulle bli först att landa på månen. Det blev verklighet. Det kan verkligen inte vara omöjligt för Sverige att ha nolltolerans mot ungdomsarbetslöshet.
Höj blicken, räta på ryggen och ge vårt land självförtroende igen.



JYTTE GUTELAND
Jytte Guteland är förbundsordförande för SSU.


Publicerad på Expressens debattsida (sidan 4) 16 september 2010

RFSL regeringstips

Om en dryg vecka vet vi hur det gått i årets val och vem som får bilda regering. För att underlätta det krävande och stressiga arbetet med att utse ministrar, vill RFSL passa på att redan nu komma med förslag till delar av laguppställningen. Urvalet är baserat på RFSL:s valundersökning ”Verklighetens väljare” och på politikernas övriga engagemang i hbt-frågor.

– Ministern har stor betydelse för vilken politik som drivs på dennes område. Därför är det centralt att de poster där ansvaret för många frågor som är viktiga för hbt-personer behandlas får ministrar med god hbt-kompetens, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

RFSL:s tips till Fredrik och Mona:

Socialminister

Andreas Carlgren, C
Har en bred politisk erfarenhet och var en av de riksdagskandidater som fick högst poäng i RFSL:s valundersökning. Vi har stort förtroende för att han kommer att kunna driva igenom frågor som assisterad befruktning för ensamstående kvinnor och modernisera lagar och regler om fastställelse av kön och vård och behandling för transpersoner.

Gunvor G Ericson, MP
Har ett av riksdagens tydligaste engagemang för en bred familjepolitik. Har länge varit engagerad i frågor som till exempel surrogatmödraskap och assisterad befruktning för ensamstående kvinnor.

Äldre- och folkhälsominister


Barbro Westerholm, FP
Folkpartiets grand old lady med ett genuint engagemang för hbt-personers hälsa och för hiv- och aidsfrågor. Har även drivit frågan om surrogatmödraskap inom Folkpartiet.

Lars Ohly, V
Fick maxpoäng i RFSL:s valundersökning och är tydlig med sin vilja att jobba för hbt-personers rättigheter. Skulle bli en mycket bra äldre- och folkhälsominister med sitt stora engagemang för hbt-personers liv och hälsa.

Utrikesminister

Birgitta Ohlsson, FP
En av de ministrar i svensk historia som varit bäst på att lyfta hbt-personers rättigheter internationellt och RFSL:s självklara val på posten som alliansens utrikesminister.

Hans Linde, V
Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson har gedigen kompetens och stort engagemang för att arbeta för hbt-personers rättigheter globalt. Linde har varit en av de rödgrönas allra tydligaste röster i hbt-politiken den senaste mandatperioden.

EU-minister

Christofer Fjellner, M
RFSL skulle gärna ta hem europaparlamentarikern Fjellner, som har visat stort aktivt internationellt engagemang för hbt-personers rättigheter och skulle våga sticka ut hakan till försvar för hbt-personers rättigheter inom EU.

Åsa Westlund, S
Också en europaparlamentariker som RFSL gärna skulle ta hem för att ge ett ministeransvar istället. På topplacering i RFSL:s valundersökning inför Europaparlamentsvalet. Intresse och engagemang för bland annat biståndsfrågor.

Justitieminister

Lena Ek, C
Ännu en europaparlamentariker som RFSL vill ta hem. Jurist med integritet som RFSL tror skulle få mycket bra reformer genomförda i hbt-frågor. En av de politiker som fick högst poäng i RFSL:s valundersökning inför valet till Europaparlamentet.

Hillevi Larsson, S
En av de socialdemokrater som fick bland de högsta poängen i RFSL:s valundersökning. Har en tydlig vilja att driva igenom några av de lagändringar som RFSL anser är nödvändiga för att förbättra situationen för hbt-personer i Sverige. Gedigen kompetens med erfarenhet från bland annat justitieutskottet och lagutskottet.

Migrationsminister

Fredrick Federley, C
Har ett stort engagemang för hbt-flyktingars rätt till asyl i Sverige och är inte rädd för konflikter, en egenskap som krävs på en av de mest utsatta ministerposterna. Fick höga poäng i RFSL:s valundersökning.

Maria Wetterstrand, MP
Har aldrig tvekat att stå upp för hbt-personers rättigheter. Har politiskt mod och tydlighet. Skulle definitivt våga på allvar ta tag i problemet att Migrationsverket inte följer de lagar som stödjer hbt-flyktingars rätt till asyl.

Integrations- och jämställdhetsminister

Sofia Arkelsten, M
Riksdagsledamot med stort engagemang i hbt-frågor. Har varit en av alliansens mest synliga och tydliga röster i många av de senaste årens mest aktuella hbt-politiska frågor.

Josefin Brink, V
Vänsterpartiets nyutnämnda jämställdhetspolitiska talesperson har ett mångårigt engagemang för jämställdhet och hbt-personers rättigheter och en bred kompetens på området.

Utbildningsminister

Ewa Björling, M
Visade föredömligt att man kan ta upp hbt-frågor och hiv- och aidsfrågor i Sveriges bilaterala handelspolitiska kontakter, men nu behöver vi virusforskaren Björling som utbildningsminister.

Ylva Johansson, S
En av Socialdemokraternas verkliga veteraner med bred politisk erfarenhet. Har tidigare varit skolminister, och är nu vice ordförande i socialutskottet. I den rollen har hon bland annat varit drivande i att ändra sitt partis uppfattning i frågan om informationsplikten i smittskyddslagen. Med henne som ansvarig för den högre utbildningen tror RFSL att frågan om vikten av hbt-kompetens på kursplanerna kan tas på allvar.

Biståndsminister

Désirée Pethrus Engström, KD
Fick högst poäng av de kristdemokrater som nu sitter i riksdagen i RFSL:s valundersökning och är den enda kristdemokrat RFSL vill ge ministerförtroende inom ett område som har stor betydelse för hbt-personer.

Ulf Holm, MP
Miljöpartiets hbt-politiske talesperson är ledamot i EU-nämnden och har tidigare varit ledamot i Europaparlamentet. Placerade sig högt i RFSL:s valundersökning och är mycket engagerad i mänskliga rättigheter.

Kulturminister

Martin Andreasson, FP
Bokförläggare, författare och tidigare förbundssekreterare i RFSL. Martin Andreasson har stenkoll på hbt-politik och skulle bli en fantastisk liberal kulturminister.

Maryam Yazdanfar, S
Statsvetare och journalist som tidigare arbetat bland annat med kulturjournalistik. En av de högst placerade kandidaterna i RFSL:s valundersökning.

Kommunminister

Helene Odenjung, FP
Har ett brinnande engagemang för vikten av att hbt-kompetens ska finnas också i kommunala verksamheter. Är kommunalråd i Göteborg och vice partiordförande.

Börje Vestlund, S
En av riksdagens allra mest outtröttliga kämpar för alla hbt-personers rättigheter. Har ett starkt engagemang för bland annat hbt-personers hälsa, ett område där kommunernas ansvar är stort. Ordförande i riksdagens hbt-grupp.


Valundersökningen uppdaterad
I valrörelsens slutspurt släpper nu RFSL en uppdaterad version av valundersökningen som tidigare lanserades under Stockholm Pride. 17 svarande har tillkommit och det totala antalet är nu 243. Hela nio ministrar (Beatrice Ask, Tobias Billström, Ewa Björling, Andreas Carlgren, Tobias Krantz, Maria Larsson, Birgitta Ohlsson, Nyamko Sabuni och Åsa Torstensson) finns med bland de svarande.

– Vi har valt att lyfta fram andra namn än de som nu är ministrar på flera av de poster som är centrala för hbt-personer, säger Ulrika Westerlund.

– Vi skulle också vilja se ett annat parti på Socialdepartementet om Alliansen vinner valet. Att Kristdemokraterna innehavt båda ministerposterna där har varit djupt problematiskt för oss som jobbar med att driva frågor som hivprevention och hivpositivas och transpersoners rättigheter, fortsätter Ulrika Westerlund.

– RFSL är också starkt kritiska till Tobias Billströms svaga agerande i frågor som rör asylsökande hbt-personer och tycker även att Beatrice Ask har varit för osynlig när det gäller att driva på i frågor som berör hbt-personers situation. Frågan om moderskapspresumtion* har till exempel legat på regeringens bord sedan den tillträdde, men inget har hänt. Hatbrotten har fortsatt att öka, men den politiska signalen om att detta är oacceptabelt har varit för svag, säger Ulrika Westerlund.

Centerpartiet är det alliansparti som får högst genomsnittspoäng, medan Kristdemokraterna får lägst. Moderaterna är det mest splittrade partiet. I genomsnitt får partiet lika låga poäng som Kristdemokraterna, men här finns en stor spridning, med några namn högt placerade, och andra i bottenskiktet.

Det är Vänsterpartiet som placerar sig högst bland riksdagspartierna i RFSL:s valundersökning och på den rödgröna sidan är splittringen inom partierna inte lika stor som på allianssidan. Men också på den rödgröna sidan finns många nya personer, som inte tidigare varit ministrar, att lyfta fram och placera på ministerposter. Lars Ohly är den av partiledarna som fick högst poäng och Josefin Brink, Hans Linde, Ulf Holm och Börje Vestlund fick alla höga poäng.

RFSLs valundersökning, som redovisar riksdagskandidaters svar på fem hbt-politiska frågor finns att ladda ner i en uppdaterad version HÄR samt på RFSLs hemsida.

* Om en kvinna som föder ett barn är gift med en man blir han automatiskt juridiskt förälder till barnet. Det kallas faderskapspresumtion. Om kvinnan istället är gift med en annan kvinna blir hon inte på samma sätt förälder utan måste vända sig till familjerätten för att få föräldraskapet fastställt (om barnet blivit till genom assisterad befruktning i Sverige) eller genomföra en närståendeadoption. RFSL vill att moderskapspresumtion ska gälla på samma sätt som faderskapspresumtion.


För frågor och vidare information kontakta:
RFSL:s pressekreterare Malinda Flodman, 0736 – 60 32 64, alt malinda.flodman@rfsl.se

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, 0703-45 01 83, alt ulrika.westerlund@rfsl.se

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, bildades 1950 och är därmed en av världens äldsta organisationer av sitt slag. RFSL verkar genom politiskt påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter.

Besök RFSL:s hemsida för ytterligare information: www.rfsl.se


Förslag till "HBT-regering" publicerad 12 september 2010 på RFSLs hemsida, Politikerbloggen.se och makthavare.se

onsdag 8 september 2010

Unga kvinnor i Malmö valladdar

Snart går Sverige till val. Vi har alla chans att personrösta på dem vi hoppas kunna föra vår talan i riksdag och regering de kommande fyra åren. Några av de unga kvinnliga politiker som står långt upp på listorna i Malmö är Erika Hedblom (c), Maria Ferm (mp), Hillevi Larsson (s) och Kajsa Lunderquist (m). Lisa Loderus rapporterar.

Det är alltid intressant mer politiker som har en stark verklighetsanknytning i form av en karriär vid sidan av den politiska.

Erika Hedblom, 34 år, är i dag ordförande för Malmöcentern och står som första namn på riksdagslistan, men hon jobbar även heltid som projektledare på en event/webb-byrå i Malmö fram till valet.

Erika brås på sin storasyster, centerpolitikern Elisabeth Tand Ringqvist som PfB har skrivit om tidigare.

De har lite olika infallsvinklar och företräder olika delar av Sverige, men är båda entreprenöriella karriärister, gröna och liberala.

Men Erikas svar på frågan varför hon blev just centerpartist är inte familjen, utan att centern var det parti hon tyckte minst illa om. Ett ärligt svar.

Blir hon invald i riksdagen vill hon jobba för mångfald, miljö och Öresundsregionen. Viktigaste frågan i årets val för Erika är jobben, speciellt för unga. Hennes lösning är att sänka arbetsgivaravgiften.

För Öresundsbor borde man även förenkla reglerna kring jobb på båda sidor om bron.

Maria Ferm är en av de yngsta politikerna att kämpa om en plats i riksdagen. I sin roll som språkrör för grön ungdom har hon med sina 25 år redan driva flera viktiga frågor. Liksom nästan alla andra politiker 2010 har hon en egen blogg och många followers på Twitter men hon vill inte svara på om hon tror att hon har bättre koll än sina äldre kollegor när det gäller sociala medier.

Hon tror däremot att det är en lika viktig del som att delta i debatter och seminarier. Hon, liksom övriga miljöpartister ser klimatfrågan som den viktigaste, men hon vill även kämpa för en mänsklig asylpolitik och människors lika värde. I Vellinge, den Skånska kommun hon ursprungligen kommer från, blev hon känd för den namninsamling hon startade för att kommunen skulle ta emot fler flyktingar.

Maria bor nu i Stockholm men står som tvåa på miljöpartiets lista i Malmö, direkt efter Karin Svensson Smith.

Som fyra på Malmömoderaternas lista står Kajsa Lunderquist. Att moderaterna i Malmö har män på de tre översta platserna beror enligt Kajsa själv på att just de tre under lång tid har profilerat och utmärkt sig inom politiken både i Malmö och på nationell nivå. Kajsa är 27 år och biträdande jurist på en advokatbyrå vid sidan av politiken, men blir hon invald i riksdagen blir det politik på heltid.

En av hennes hjärtefrågor i detta val är att få in de unga på arbetsmarknaden genom fler praktikplatser och bättre kontakt mellan skola och arbetsliv. Om moderaterna och alliansen vinner valet ser hon hellre andra former av koalitioner mellan partier än att tvingas samregera med sverigedemokraterna.

Hon hoppas att eventuella sd-väljare inser att de är ett enfrågeparti utan bärande politik redan innan valet.

Socialdemokraternas kvinna i Malmö heter Hillevi Larsson. Hon har suttit i riksdagen sedan 2004 och är en ung politisk räv vid det här laget med flera tunga poster i bagaget, inte minst som ordförande i Republikanska föreningen.

Hon har en bakgrund inom journalistiken och anser att politiken liksom journalistiken ytterst handlar om att arbeta för ett bättre samhälle. Det är hennes mål i dag – att förändra samhället till det bättre och skapa jobb både inom privat och offentlig sektor.

Även Hillevi nämner de unga som en speciellt viktig grupp. På frågan om hur det är att vara ung, kvinna och riksdagsledamot svarar hon att hon i början möttes med fördomar. Nu känner man och respekterar henne. Nu är hon dessutom småbarnförälder, något som förvånar många.

Att vara just ung och kvinna kan vara en fördel enligt Hillevi, då det är en bristvara i riksdagen. Hon tycker det är viktigt att riksdagen är folkets representanter, att inte bara medelålders män får komma till tals.


Lisa Loderus är PfB:s korrespondent i Malmö. Hon arbetar med bland annat konceptutveckling och design.

Artikel publicerad i Passion for business tisdag 7 september 2010

måndag 6 september 2010

Dags för fler nattisplatser

Barnomsorgen är inte anpassad efter arbetsmarknaden. Därför behövs ett lagstadgat krav på alla kommuner att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, skriver riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S), ordförande för S-kvinnor Malmö.
Utbyggnaden av barnomsorg i offentlig regi har inneburit en revolution för jämställdheten och idag anses det självklart att man skall kunna kombinera arbete och familj.

Det är till och med lagstadgat att kommunerna skall erbjuda barnomsorg inom rimlig tid så att ingen skall behöva säga upp sig från sitt jobb eller tacka nej till ett nytt jobb för att barnomsorg saknas.

Men det finns en begränsning i lagen. Det finns inget krav på kommunerna att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid – det vill säga kvällar, nätter och helger.

I slutet av 2009 frågade Makalösa föräldrar landets kommuner hur många som erbjöd barnomsorg på obekväm arbetstid. 60 procent av dem som svarade uppgav att de inte erbjöd tjänsten över huvud taget.

Det i särklass vanligaste skälet som kommunerna uppgav till att de inte hade OB-barnomsorg var att det inte fanns någon efterfrågan. Den ekonomiska krisen och försämrad ekonomi i kommunen angavs också som skäl, särskilt från de kommuner som tidigare erbjudit tjänsten men nu dragit in den.

När det gäller efterfrågan kan man lätt beräkna den genom att titta på hur arbetsmarknaden ser ut. Inom många yrken gäller helt andra arbetstider. Som exempel kan nämnas kulturarbetare, poliser, personal i vården, äldreomsorgen, handeln, industrin, försäljningen och servicen. Förutom det uppenbara behov som finns – med småbarnsföräldrar som vänder sig till medier och startar upprop och insamlingar – finns också ett stort dolt behov.

Men det tär på relationerna att hela tiden binda upp släkt och vänner med påtvingad barnpassning. Det finns dessutom många föräldrar som inte har någon att tillgå. De riskerar att bli arbetslösa till följd av detta.

I synnerhet ensamstående föräldrar har en mycket tuff situation om de samtidigt jobbar OB.

14 procent av de ensamstående mammorna med barn under sju år är idag arbetslösa. Det är en hög siffra och kan ha ett samband med att barnomsorgen i många kommuner inte är anpassad efter hur arbetsmarknaden ser ut.

I många kommuner är budskapet till småbarnsföräldrar att de gärna får arbeta, men bara inom vissa begränsade yrkesområden och begränsade arbetstider. Annars får de ingen barnomsorg.

Det är ett hårt slag mot jämställdheten eftersom många kvinnor arbetar OB och huvuddelen av de ensamstående föräldrarna är kvinnor. Dessutom arbetar i många fall båda föräldrarna på obekväma arbetstider – då måste någon gå ner i arbetstid eller säga upp sig.

Brist på barnomsorg på obekväm arbetstid går stick i stäv med arbetslinjen. Genom att erbjuda både piska och morot kan vi påskynda processen. Det krävs ett lagstadgat krav på alla kommuner att erbjuda barnomsorg åt småbarnsföräldrar med obekväm arbetstid – piskan. Det måste också till ökade statsbidrag till kommunerna för att klara uppdraget – moroten. Denna satsning kommer att betala sig mångdubbelt både för stat och kommuner när landets småbarnsföräldrar fullt ut kan arbeta och fler barn får tillgång till förskolan.



HILLEVI LARSSON

Debattartikel publicerad i Sydsvenskan söndag 5 september 2010

Regeringen bluffar om sänkt skatt!

Förra valet lovade Reinfeldt svenska folket en tusenlapp mer i månaden i form av sänkt skatt. Men tusenlappen gällde inte alla. ”Bidragstagare” skulle inte få ta del av reformen. Som bidragstagare räknas ålderspensionärer, förtidspensionärer, sjuka, arbetslösa och föräldralediga.

Men dessa grupper är inte bidragstagare, de är försäkringstagare. De har under hela tiden de arbetat avstått lön till pension, föräldraledighet, a-kassa, sjukförsäkring m.m.
En stor del av dessa pengar har regeringen nu stulit och använt till att bekosta skattesänkningar som främst gynnat de rikaste.

Regeringen har nämligen inte nöjt sig med att utestänga stora grupper från skattesänkningarna, de har dessutom kraftigt sänkt ersättningen till sjuka och arbetslösa och utförsäkrat stora grupper.

Det är som ett försäkringsbolag som tar emot premier för en husförsäkring under flera decennier och när huset sedan brinner ner låter husägarna stå med lång näsa utan att få någon ersättning. För att dölja bedrägeriet kallar regeringen alla som blivit blåsta för ”bidragstagare” och utmålar dem som arbetsskygga fuskare.

Det har gått så långt att människor som arbetat hårt hela sitt liv men tappat orken när de blivit svårt sjuka jagas av försäkringskassan som vill tvinga dem att arbeta heltid! Allt enligt regeringens direktiv.

På valdagen har du chansen att återställa rättvisan i Sverige och ge återupprättelse åt alla som fått gå från hus och hem p.g.a, regeringens politik och dessutom utmålats som fuskare. Den stora bluffen står regeringen för. De säger sig gynna vanliga människor, men nedskärningarna drabbar låginkomsttagarna och guldregnet sker över miljonärerna!

Hillevi Larsson (s)


Insändare publicerad i Skånska dagbladet 1 september 2010

Bostadsdebatt

MALMÖ. Bygg mer! Alla är eniga om att bostadsbristen skall lösas genom ökat byggande. Men hur det skall gå till råder det skilda meningar om.

Det framgick när Hyresgästföreningen anordnade en debatt om boende på Hipp i Malmö under måndagskvällen.

I panelen satt politiker och det var, enligt Hyresgästföreningen, och idel tunga namn. Mats Odell (KD), ansvarigt statsråd för bostadsfrågor, hade skickat sin närmaste man, statssekreteraren Dan Ericsson. Från Moderaterna deltog Ewa Thalén Finne. Hillevi Larsson kom från Socialdemokraterna, Anneli Philipson från Vänsterpartiet, Lennart Pettersson från Centern och Lari Pitkä-Kangas från Miljöpartiet.

Mitt emot dem – i en bekvämare "lounge" satt Bland annat Stefan Lindvall, vd för Fastighetsägarna Syd, representanter för Hyresgästföreningen och några bostadssökande.

Madeleine och Mona var två bostadssökande som berättade om sin situation. Båda har letat länge efter en lägenhet, men tvingats konstatera att de inte har råd.
Och deras uppmaning till politikerna var: "Skärp er!" – vilket självklart applåderas av en halvfull teatersalong.

Hyresgästföreningen krav är att det byggs 15 000 nya hyresrätter i Sverige, varav 5 000 i Skåne.

De vill också har rättvisare skatteregler och ökad konkurrens inom byggsektorn.
De flesta i debatten var eniga om att det behövs ett ökat byggande. Men hur det skall finansieras rådde delade meningar om.

Beskedet från fastighetsägarna var dock klart:

– Vi kommer inte att kunna bygga billigare, det finns inte en chans. Men vi kan bygga och starta en flyttkedja, förklarade Stefan Lindvall.


Artikel Skånska dagbladet 31 augusti 2010