Leta i den här bloggen

fredag 29 juni 2007

Hillevi(s) mobilblogg

Imorgon ger jag mig iväg till lannet för att fira min systers födelsedag.

Då flyttar jag min aktivitet till mobilbloggen.

Hot mot aborträtten

Just nu demonstrerar en grupp för att pressa kristdemokraterna att sänka gränsen för abort. Men egentligen är deras mål att helt avskaffa aborträtten. Det här är bara första steget!

Redan att sänka gränsen vore ett dramastiskt steg åt fel håll.

Det krävs särskilda skäl för att avbryta långt framskridna gravideter. När man tittar på listan över fall som hittills beviljats är det uppenbart att det rör sig om få fall, kvinnorna är ytterst utsatta alternativt svåra fosterskador har upptäckts.

Hemlöshet, missbruk och psykisk sjukdom är vanligt förekommande omständigheter.

Vad blir nästa steg? Krav på helt avskaffad aborträtt där inte ens våldtäktsoffer undantas?

Den debatten förs tyvärr runtom i Europa och övriga världen.

Vi måste stå emot dessa mörkerkrafter som inte bara hotar kvinnors rättigheter i Sverige utan i hela världen!

torsdag 28 juni 2007

Kungafjäsket når nya höjder

Tror knappt det är sant när jag läser att påtryckningar utövats mot Roskildefestivalen i syfte att tvinga fram visning av prinsessdop på storbildsskärm!

Det är ett sanslöst förslag! Tror man verkligen att de ungdomar som kommit för att lyssna på häftig musik är rätt målgrupp för att lida sig igenom ett kungligt dop, och på storbildsskärm dessutom?

De unga danska rojalister som nu rasar mot beslutet hotar med att bojkotta festivalen och istället vara hemma och se dopet på TV.

Det kommer nog inte direkt vara folktomt på festivalen... även om rojalisterna sätter sitt hot i verket!

Bostad åt alla

Bostadspolitiken har havererat!

Redan under s-tiden fanns problem med bostadsbrist, segregation och hemlöshet. Vi gjorde en del bra saker då, men långtifrån tillräckligt!

Nu går det tyvärr käpprätt åt skogen.

Bostadspolitiken är numera utformad för att gynna välbärgade, väletablerade medborgare som äger sin bostad. Ägare av lyxvillor gynnas mest av alla. Fredrik Reinfeldt har själv sparat 30 000 per år på slopad fastighetsskatt!

Det är bedrövligt att läsa om de som hamnat utanför. Har regeringen över huvud taget något intresse för den gruppen? Var finns i så fall satsningarna för att garantera alla en bostad?

Marknaden klarar INTE det här!

onsdag 27 juni 2007

Rädsla leder till bristande rättssäkerhet

Än en gång har ett vansinnesdåd inträffat, ett dåd som kanske kunnat undvikas om psykvården fungerat. Denna gången var det en polis som fick sätta livet till.

Det är intressant att läsa artikeln av de experter som bedömt den psyksjuke förövaren. De gjorde bedömningen att han var mycket sjuk och farlig redan för ett par år sedan. För det fick de betala ett högt pris - de blev nämligen uppsatta på mannens dödslista och hotade och förföljda av honom. Ett flertal andra personer har hotats av mannen under denna tid. Ingen har vågat polisanmäla honom, av rädsla för sina liv.

Slutsatsen i artikeln är att ingen vågar anmäla de farligaste personerna och att de därför kan fortsätta att hota och trakassera utan ingripande. De menar också att psykvården inte fungerar vilket leder till att psyksjuka som verkligen behöver hjälp inte får denna. Deras föreslagna lösning är specialkliniker för bedömning av de mest störda individerna, så att allmänpsykiatrin inte behöver ta sig an dessa fall.
De vänder sig också mot att svårt sjuka människor kastas i fängelse, utan vård.

Jag tycker det är sympatiskt att de både värnar om brottsoffren och om psyksjukas behov av vård. Det blir ofta så förenklat i debatten. Antingen går resonemanget ut på att inget straff är hårt nog av hänsyn till brottsoffren, eller så vänder man på steken och fokuserar bara på gärningsmannnen och glömmer brottsoffren.

Det ligger i brottsoffrens intresse att gärningsmannen inte kommer ut ur fängelset etter värre än förut. Annars tar ju aldrig helvetet slut för de drabbade!

Det är också avgörande att personer som blir hotade vågar anmäla. Annars riskerar våldsspiralen att trappas upp, med dödlig utgång.

Samma problem finns inom rättsväsendet där övergrepp i rättssak blivit ett allt vanligare brott och gärningsmän frias för att vittnen inte vågar träda fram av rädsla för repressalier.

Detta är helt oacceptabelt i en rättsstat!

Här tycker jag fokus ska ligga mer på att samhället måste erbjuda skydd för dem som hotas. Man kan inte lägga ansvaret på de vittnen som skräms till tystnad.

Bara ett fåtal är beredda att riskera sitt och sin familjs liv för att vittna till förmån för en främling som utsatts för brott. Självklart är sådant civilkurage beundransvärt, men folk ska inte behöva riskera livet för att upprätthålla rättsstaten!

Det är rättsväsendets ansvar att se till att rättssäkerheten upprätthålls - inte brottsoffrens och vittnenas!

tisdag 26 juni 2007

Räntan kan tvinga folk att flytta!

Räntan blir bara högre och högre och nu kommer varningar om att en tredjedel av alla som har bolån inte klarar mycket högre nivåer.

5% i boränta betecknas av experterna som smärtgränsen. Där kan vi hamna redan nästa år!

I det läget eldar regeringen på konjunkturen (med stora skattesänkningar för de rika) och säljer ut det statliga bolåneinstitutet SBAB (som starkt bidragit till lägre boräntor)!

Man undrar hur en regering kan vara så kallsinnig inför en stor del av sin väljarkår!?

Kanske beror det på att de som drabbas inte är moderaternas kärnväljare. De som tvingats ta lån till sitt boende är som regel inte de allra rikaste.

De som har mycket pengar kan köpa huset för en kontantinsats och slipper räntan helt. Alternativet är att snabbt amortera av lånet när räntan går upp.

Det alternativet har inte flertalet som lånat till villa, radhus och bostadsrätt.

De som tvingas flytta om räntan chockhöjs lär dessutom ha svårt att hitta en hyreslägenhet, eftersom regeringen dragit åt snaran runt hyresrätten. Indraget byggstöd, utförsäljning av allmännyttan och stimualans av ombildning till bostadsrätt leder till utarmning på hyresmarknaden!

måndag 25 juni 2007

EU-fördraget i Studio Ett 17.00

Senare i eftermiddag medverkar jag i Studio Ett i P1 någon gång mellan 17.00 - 17.45 angående EU-fördraget och toppmötet i helgen.

Max Andersson är min gamle vapendragare i republikfrågan. Jag tror vi har lite olika åsikter när det gäller EU, men det stod på SRs hemsida att Max hittat oväntade ljusglimtar. Det ska bli ett spännande samtal som jag ser fram emot!

SMS-lånen och Beatrice Ask

I veckan innan midsommar deltog jag i tre interpellationsdebatter med Beatrice Ask.

Den första handlade om SMS-lån och hur allt fler hamnat i skuldfällan pga dessa lån (och ännu djupare i skuldfällan för de som redan är skuldsatta.) Särskilt ungdomar är utsatta. I musikkanalerna bombarderas man med reklamen: "SMS:a låna! SMS:a låna! SMS:a låna!"

Det går snabbt att låna och är mycket enkelt - det räcker med att skicka ett SMS. Problemet är att avgifterna är skyhöga och att det kraven på återbetalning är lika strikta som vid andra mer traditionella lån.

Beatrice Ask inledde svagt med att arbete pågick och att vi avvaktar ett direktiv från EU som kommer att lösa frågan (alltså behöver regeringen inte agera tidigare?!)

Än värre blev det när hennes borgerliga kollegor blandade sig i debatten för att "hjälpa" ministern. Det var inte mycket till hjälp, snarare fick de regeringen att verka ännu mer kallsinnig inför de många svenskar som hamnat i skuldfällan pga dessa lån.

En ungmoderat hävdade att Konumentverket "trakasserar" de företagare som erbjuder lån och att de som tar dessa lån får skylla sig själva.

Så det är trakasserier när våra myndigheter värnar konsumentens intresse mot oseriösa företag som tar hutlösa avgifter för smärre lån, utan att ens ge ordentlig information om villkoren och den höga avgiften!

Det blev en ordentlig debatt som slutade med att Beatrice Ask backade en hel del. Hon erkände att SMS-lånen är ett stort problem och att vi måste hjälpa alla skuldsatta, inte minst ungdomarna.

Hoppas regeringen nu gör något också!

Tyvärr kan man befara det värsta med tanke på företagarnas påtryckningar...

söndag 24 juni 2007

EU-nördar möttes i midsommarnatten

På midsommaraftons natt pågick förhandlingarna på EU-toppmötet för fullt.

Mellan kl. 01.00 - 01.45 på natten var det telefonmöte med EU-nämnden och EU-minister Cecilia Malmström.

Jag låg i sängen, bredvid min man hade somnat, med telefonen mot örat.

Det var förvånande hur många som ändå hade slutit upp. Åtskilliga var till och med på plats i EU-nämndens sessionssal i riksdagen!

Vi skojade lite innan telefonmötet satte igång om att vi som var där var "nördarna" som hellre diskuterade EU-frågor än festade.

Protokollet från mötet lär ligga ute på riksdagens hemsida inom någon vecka, liksom övriga protokoll från EU-nämnden.

Det är lite ironiskt att det som sägs på EU-nämndens möten offentliggörs till skillnad från det som sägs på övriga utskottsmöten i riksdagen. Annars brukar man ju säga att hemlighetsmakeriet finns i EU, inte i Sveriges riksdag.

Min åsikt är att det behövs ökad öppenhet både i EU och i Sverige!

torsdag 21 juni 2007

Mobilbloggen aktiverad

I helgen är jag bortrest och har inte tillgång till dator. Därför kommer jag blogga via mobilbloggen. Den finns till höger om det här inlägget.Väkommen dit!

Midsommarhelgen är "räddad"!

Har precis fått veta att vi kommer att ha möte med EU-nämnden på midsommarafton!

Ordförande Anna Kinberg Batra (m), vice ordförande Susanne Eberstein (s)och ytterligare en representant per parti tvingas därmed infinna sig i EU-nämndens sessionssal under eftermiddagen på midsommarafton.

Jag (och övriga nämndsledamöter)kommer att koppla upp oss till mötet via telefon.

Inget idealt sätt att fira midsommar och min bröllopsdag. Men vad gör man inte för politiken! Eftersom EU-toppmötet äger rum på midsommarafton så har vi inget val.

Det är avgörande att regeringen förankrar sin linje i EU-förhandlingarna hos riksdagen. Hela parlamentarismen bygger på att riksdagen godkänner regeringens politik.

Man kan dock konstatera att den förra regeringen lyckades se till så att EU-toppmötena i juni inte förlades till midsommarafton, med tanke på att det är viktig helgdag för svenska folket som vi firar (den verkliga nationaldagen).

Men regeringen drabbas å andra sidan ännu värre än EU-nämnden. De tvingas fira midsommar i Bryssel - med tunga förhandlingar och nattmanglingar.

Ett bra knep inför framtiden är att se till att sprida midsommarfirandet till övriga Europa. Shakespeare skrev "En midsommarnattsdröm", vilket bidragit till att göra midsommar som fenomen känt. Nu gäller det bara att ta nästa steg och lansera midsommarafton på bred front. Kanske skulle det också ge ett uppsving för vår turisindustri att locka hit europeér för att delta i traditionellt midsommarfirande. Jag tror det skulle bli succée!

Carl Bildts miner

Carl Bildt är farlig... för han kan vara ganska rolig!

Igår när jag ställde en fråga till honom på EU-nämnden om den humanitära krisen i Palestina fick jag erfara detta.

Efter att jag inlett min fråga med: "Vad händer med Palestina-konflikten?" så gjorde han lustiga miner, skakade på huvudet frenetiskt, himlade med ögonen och sa (medan jag utvecklade min fråga)"Vad händer med Palestina, vad händer med Palestina?!"

Han såg ganska kul ut, så jag kunde inte låta bli att skratta. Men hur såg detta ut för TV-tittarna som följde mötet? Jag talar om ett seriöst, allvarligt ämne och skrattar plötsligt till mitt i alltihop!

De som var där vet i alla fall vad som hände!

onsdag 20 juni 2007

Unik rätt till utbildning och social trygghet!

På eftermiddagen idag hade vi öppet möte inför Europeiska rådet i midsommarhelgen.

Närvarande var bl.a. statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och EU-minister Cecilia Malmström

Jag ställde en fråga till Reinfeldt och en till Bildt.

Frågan till statsministern gällde det nya EU-fördraget, som ska diskuteras på toppmötet. Det har funnits oroande tendenser inför mötet att en del länder vill försvaga skyddet av de grundläggande rättigheterna för medborgarna.

I presidentvalet i Frankrike var socialisten Segolène Royals linje att behålla de grundläggande rättigheterna och den sociala dimensionen i EU-fördraget. Nicholas Sarkozy från högern ville däremot försvaga medborgarnas grundläggande rättigheter och den sociala dimensionen.

Eftersom Sarkozy vann presidentvalet är det nu han som föhandlar för Frankrikes räkning. Hans linje i förhandlingarna har hittills varit att ta bort rättigheterna!

Ett annat land som satt sig på tvären är England.

Min fråga till statsministern var om det fortfarande finns en hotbild i mot medborgarnas rättsskydd i förhandlingarna.

I praktiken handlar det om rätten till jämställdhet, barns rättigheter, strejkrätt, rätt till utbildning, rätt till social trygghet och yttrandefrihet m.m.

Rättighetskatalogen är till och med mer långtgående än Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna!Det är unikt att även sociala och ekonomiska rättigheter ges ett rättsskydd!

Det unika är också att samtliga rättigheter i förslaget ska få ett grundlagsskydd. Därmed kan medborgare som får sina rättigheter kränkta driva saken i domstol.

Hittills har inte ens Europakonventionen rättigheter varit juridiskt bindande. Nu föreslås både att rättigheterna i Europakonventionen och ytterligare rättigheter i Europas stadga för grundläggande rättigheter ska grundlagsskyddas.

Svaret från Fredrik Reinfeldt på min fråga om det fortfarande finns en hotbild mot rättigheterna var som följer: Det finns ingenting i det nuvarande förhandlingsläge som tyder på det, men det kan ju dyka upp. Det finns ju motstånd sedan tidigare...

Bara inom några dygn får vi veta hur det gått på toppmötet. Jag hoppas på det bästa!

Rika och toppolitiker undantas inte!

Jag har varit på EU-nämnden nästan hela dagen.

Först var det "vanligt" möte på förmiddagen. På eftermiddagen följde möte med Europeiska rådet, inför toppmötet i midsommarhelgen.

Det blev ett viktigt klargörande på morgonmötet. Jag ställde en fråga till statssekreteraren från Miljödepartementet angående att handel med utsläppsrätter nu ska omfatta även flygtrafik. (Symboliskt otroligt viktigt med tanke på att flygen är stora miljöbovar jämfört med t.ex. tåg. Det vore därför ytterst märkligt om just flygtrafik undantogs.)

I det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen skulle regeringsplan och privatplan undantas från handel med utsläppsrätter, och därmed få en gräddfil i systemet. Detta vore förödande för trovärdigheten!

Hur motiverar man flygbolag och medborgare att betala för miljöförstöringen samtidigt som de rikaste i samhället, de med privatplan och de högsta beslutsfattarna - Europas regeringar - undantas från reglerna?

Glädjande nog har Sveriges linje fått gehör i förhandlingarna. Regeringsplanen från EUs medlemsländer kommer att lyda under samma regler som övriga flyg. När det gäller privatplan är det bara de allra minsta planen som undantas. De lite större lyxigare planen kommer alltså att delta i handeln med utsläppsrätter.

Det här är inte bara bra för miljön utan även för rättvisan!

måndag 18 juni 2007

Händelser från S-studenters kongress

Kongressen föregicks av skriverier om avgående ordförande Magdalena Streijjfert och studentförbundets ekonomi.

Det blev en mycket bra diskussion på kongressen, som slutade med att ordförande och hela styrelsen fick ansvarsfrihet, men att ekonomin nu ska redas upp. Nya rutiner ska också skapas för den nya styrelsen.

Inga oegentligheter har förekommit, utan det handlar om rent slarv.

Magdalena fick för övrigt en stående, nästan evighetslång ovation när hon avtackades för sin tid som ordförande. Hon har arbetat dag och natt och ställt upp i ur och skur. Det märktes att folk verkligen uppskattade all energi och tid hon lagt ner. Den sidan av saken har tyvärr hamnat lite i skymundan, eftersom medias fokus legat på ekonomin.

Till ny ordförande valdes som väntat Kajsa Borgnäs från Uppsala och Laboremus. Hon höll ett lysande tacktal som blev mycket uppskattat. Även hon fick stående ovationer!

Studentförbundet är radikalt, och många djärva beslut fattades. Till exempel att förbjuda vapenexport helt och hållet! (inte bara till diktaturer och krigförande länder alltså)

Det enda smolket i bägaren var resultatet av den jämställdetsutvärdering som presenterades i slutet på kongressen. Under hela kongressen hade en liten grupp kartlagt hur många av inläggen från talarstolen som gjordes av män och hur många som gjordes av kvinnor. Längden på talartiden mättes också. (Det fanns lika många ombud av båda könen närvarande på kongressen.)

Tyvärr var det på kongressen som i skolan och övriga samhället. Männen talar betydligt oftare och gör längre inlägg.

Men medvetenhet om problemet är ju första steget till förändring. Därför kan man ändå säga att mätningen var positiv! Kongressen fick upp ögonen för problemet och styrelsen fick i uppdrag att jobba med det här inför nästa kongress.

Konstigt att man inte märker det här utan att behöva göra mätningar. Men det visar väl bara hur starka könsrollerna är. Det känns som att tjejerna pratar lika mycket som killarna, trots att det inte är så. Vi är så vana vid att det är så här att vi inte ens reagerar över det! Om tjejerna hade pratat lika mycket som killarna hade det kanske till och med känts som de fick mer tid än killarna!

Som kuriosa kan också nämnas att det i arbetsordningen stod att frågan om streck i debatten automatiskt skulle väckas om minst fem stycken av samma kön äntrat talarstolen i rad. Nu förstår man ännu mer varför den regeln fanns!

S-studenter tar uppenbarligen jämställdheten på allvar!

Tillbaka från s-studenters kongress

Jag är nu tillbaka från s-studenters kongress där jag tillbringat helgen, som mötesordförande. Vi höll till i Malmö.

Jag har bara varit mötesordförande på ett större möte en gång, nämligen när S-kvinnor i Malmö hade årsmöte för 12 år sedan.

Jag kan konstatera att det är otroligt svårt att sitta ordförande på en större kongress, särskilt när tiden är knapp och vi måste försöka hinna ikapp med tidschemat (för att folk ska komma hem i rimlig tid på söndag eftermiddagen). Jag var helt utpumpad efter helgen!

Jag kommer aldrig mer att besvära en mötesordförande i onödan. Det är nämligen otroligt många bollar i luften samtidigt. Man ska fördela ordet, tolka vilka förslag som finns, ta emot och sortera "jag-begär-ordet-lappar" och yrkanden, hålla koll på vilka punkter som är genomgångna, var vi är på dagordningen, justera in och ut folk, konferera med folk som har frågor och synpunkter, genomföra omröstningar med flera motförslag, tyda handstilen på slarvigt skrivna lappar, komma ihåg yrkanden som folk glömt skriva upp o.s.v... Allt på en gång! Man ska också vara demokratisk och samtidigt se till så att schemat hålls utan förseningar!

Jag var tack och lov inte ensam om uppgiften. Björn Gudmundsson, Anna-Lena Hogerud och Julia Janiec var avbytare som mötesordförande. Extra kul är att både Anna-Lena och Julia är medlemmar i Avantgarde Skåne, där jag också är medlem. De var dessutom mycket imponerande som mötetsordföranden!

Särskilt Julia, som var min "parhäst" vid presidiet, var till ovärderlig hjälp för mig! Vikten av ett gott samarbete har aldrig varit tydligare! Utan henne hade det förmodligen slutat med ett nervsammanbrott för min del (och jag är ändå inte särskilt lätt-stressad...)

torsdag 14 juni 2007

Förföljelsen av Lars Danielsson

Drevet mot Lars Danielsson har gått för långt, tycker jag. Bra att han själv slår tillbaka.

Jag bryr mig inte om vad han gjorde på annandag morgonen!

Det jag vet om honom är att han var en av få som agerade tidigt efter tsunamin. Han konkurrerade till och med lite med Lottie Knutson i nyhetssändningarna. De borgerliga partierna och ministrarna i s-regeringen (med undantag från Carin Jämtin som var på plats snabbt) anslöt först senare.

Jag vet att man inte bara kan gå efter nyhetssändningarna (kanske agerade en del bakom kulisserna?) men jag fick i alla fall intryck av att Lars Danielsson var tidigt ute och agerade -till skillnad från de flesta andra.

Jag har träffat Lars Danielsson på många möten med EU-nämnden och fått ett mycket gott intryck av honom. Han är påläst, artig och trevlig. Han är beredd att jobba dygnet runt om det skulle krävas. Han har inte verkat vara den typen som smiter undan bara för att det är helg eller julledighet.

Hans närvaro eller icke närvaro på regeringskansliet har gjorts till det mest avgörande i tsunamikatastrofen. Det är lite magstarkt!

Nu har man till och med gått in och kollat på hans mail-trafik och surfande på nätet och kommit framt till att han inte mailat eller surfat om tsanamin precis efter katastrofen. Men vad vet man om vilka nyhetsmedier han tog del av? Och hur många andra insåg för övrigt vidden av tragedin i det läget?

Det är möjligt att han har ljugit, det kan jag inte uttala mig om. Men detta har fått alldeles för stora proportioner!

Det börjar nästan likna Lewinsky-skandalen. Bill Clinton ljög om sitt förhållande med Monica Lewinsky, och den affären blåstes också upp sjukt mycket. Det var egentligen inte medias fel, utan systemet - som är så bisarrt att en president kan ställas inför rätta för att han inte velat avslöja offentligt att han haft en älskarinna. Då åtalas han för lögn!

Jag hoppas verkligen att vi inte får samma utveckling i Sverige!

Jag är beredd att hålla med Lars Danielsson: är det inte mer intressant att lära någonting av det som hänt och bygga upp en bättre beredskap inför framtida katastrofer än att hitta en syndabock som får klä skott för allt som gick fel?

onsdag 13 juni 2007

Mona gör succée!

Det blev en lyckad start för Mona i partiledardebatten. Hon står också bakom en bra artikel på DN debatt idag.

Hon är rolig, har självdistans och engagemang. Talar tydligt och konkret.

Några bra citat om krånglet med hushållsnära tjänster, vad som ger skatteavdrag:
Det är okej att klippa buskar men inte att beskära grenar
Det är okej om någon kommer hem och tvättar åt en, men inte att ta tvätt till kemtvätten
Det är okej om en kock kommer hem till en och grillar men inte att hämta hem grillade hamburgare

Exempel på Monas humor och självdistans:
En del klagar nu på att Maud Olofsson pratar ännu mer och gör ännu mindre än till och med Mona Sahlin!

Mona var tuff och tydlig, inte minst mot kd: Ska två män eller två kvinnor få gifta sig? Ska kvinnor med ofrivillig deltid få rätt till heltid? Om människor ska få rätt att styra sina egna liv borde ju detta vara en självklarhet. Men valfriheten gäller kanske bara vårdnadsbidrag?

Samtidigt visade hon självkritik och ödmjukhet, och vilja att lyssna och gå vidare. Hon var inte fastlåst och förstockad.

Detta bådar gott inför framtiden!

Vem hade väl trott att Mona, som blivit så hårt åtgången och varit uträknad under lång tid, skulle göra en sådan come back? Att hon kommit tillbaka efter allt hon genomgått visar om något att hon är en fighter!

Lägg ner sago-såpan!

Nu ligger min krönika om kungahuset ute på Politikerbloggen.

Det är förnedrande att vi har en doku-såpa som del av vårt statsskick. Lägg ner sago-såpan och utse statschefen demokratiskt! Som bonus får kungabarnen leva riktiga liv istället för låtsasliv där de spelar sagofigurer.

tisdag 12 juni 2007

Korta köerna för abort!

Jag skrev precis detta inlägg på Avantgardes blogg.

Kvinnors rätt till abort är en grundläggande rättighet, som tyvärr urholkas av de köer som finns runtom i landet. Bor man på fel ställe riskerar man att få vänta flera veckor på att få abort.

Det är hemskt att tjejer utsätts för den press som lång väntan innebär. Dessutom blir ingreppet mer omfattande ju längre man väntar. I de värsta fallen missar kvinnor chansen till medicinsk abort och tvingas istället genomgå kirurgisk abort, som är ett mer omfattande ingrepp i kroppen.

Det är orimligt att kvinnor idag utsätts för onödigt fysiskt och psykiskt lidande när de tvingas vänta på abort.

Nu utreder Socialstyrelsen om vi bör ge barnmorskor möjlighet att utföra aborter, eftersom trycket är så stort på de abortläkare som idag är de enda som får genomföra aborter.

Jag tycker absolut att barnmorskor bör ges den möjligheten!

Mona Sahlin debuterar!

Imorgon sitter jag bänkad i kammaren kl. 9.00. Det blir Mona Sahlins första partiledardebatt i riksdagen!

Debatten sänds både i SVT 2 och SVT 24 kl. 9.00 - 13.00

Taxiförare mot taxifusket!

Jag har tidigare ställt en fråga till regeringen om att bekämpa taxifusket. Svaret från regeringen var undvikande: det var visserligen en viktig fråga men man skulle inte belasta företagen med ytterligare regler (trots att detta kan leda till att fusket minskar och att de seriösa taxiföretagen därmed får lättare att klara konkurrensen från de oseriösa)

Idag får jag stöd för min idée. Jag hoppas att detta får regeringen att agera! Det är inte trovärdigt att säga att man vill bekämpa brottslighet samtidigt som man ser mellan fingarna med det utbredda taxifusket.

måndag 11 juni 2007

Pensionärerna blåsta av högerregeringen!

Idag publicerades min krönika om högerregeringens attack mot pensionärerna i Aktuellt i politiken.

lördag 9 juni 2007

Littorin tycker interpellationer är jobbiga

Förra veckan fick jag svar på min interpellation angående EU-kommissionen och arbetsmiljön. Debatten gav tyvärr inte mycket mer än det skriftliga svaret. "Regeringen tycker att arbetsmiljön är viktig och frågan bereds "... samtidigt som en stor del av arbetsmiljöarbetet skrotas. Logiken haltar betänkligt. Antingen tycker man frågorna är viktiga och satsar på dem, eller så tycker man de är oviktiga och gör kraftiga nedskärningar. Det senare verkar ligga närmare sanningen. Handling säger mer än ord i detta fall.

Något som arbetsmarknadsministern upprepade som ett mantra under debatten var att man inte kunnat se någon större nytta med arbetsmiljöverket och att man därför kan ta bort 1/3 av verksamheten. Detta är lika dumt som att säga att rättsväsendet inte gör någon nytta eftersom vi fortfarande har brottslighet i Sverige!

Nu har det dessutom visat sig att sjuktalen till följd av dålig arbetsmiljö sjunkit under senare år. Stick i stäv med Littorins påstående att det inte går att se några resultat av det arbetsmiljöarbete som bedrivits .Verkligheten har nu hunnit ifatt vår arbetsmarknadsminister. Jag hoppas han tar sitt förnuft till fånga och snarast återupprättar det arbetsmiljöarbete som är nödvändigt för att förhindra utslagning från arbetslivet!

Littorin ondgjorde sig förresten precis innan min interpellationsdebatt över att han hittills tvingats besvara 78 interpellationer och att detta var oppositionens taktik för att nöta ner honom. Som om interpellationsdebatter inte innebär något arbete för interpellanten!

Underförstått att vi inte bryr oss om sakfrågorna utan bara vill ställa till det för honom. (Mer om detta på Eva-Lena Janssons eminenta blogg.)

Jag och ett en annan riksdagsledamot upplyste honom om att vi rest över halva landet enbart för att delta i en enda IP-debatt med honom denna dag. Lars Lilja, som hade en interpellationsdebatt om nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, upplyste Littorin om att hans resa tur och retur tog 12 timmar. 12 timmar för 15 minuters debatt. Efter det ändrades Littorins ton till det bättre!

fredag 8 juni 2007

Bilder från republikens dag...



... finns nu att beskåda på www.repf.se

Tjejen på bilden heter Kajsa Borgnäs och är internationell sekreterare för s-studenter. Hon är föreslagen som ny ordförande för s-studenter. Kongressen går av stapeln nästa helg i Malmö! Jag är på plats som mötesordförande.

onsdag 6 juni 2007

Wiehe är Årets republikan!

I dag tilldelades Mikael Wiehe utmärkelsen Årets republikan. Han fick priset eftersom han inför danska och svenska kungligheter tog upp en kontroversiell politisk fråga. Det är alltför vanligt att artister bara bockar och bugar inför kungligheter. Mikael Wiehe uppträdde utan någon form av perverterad respekt för dessa kvarlevor från den tid då Danmark och Sverige var diktaturer. Han tar inte på sig rollen som hovnarr och det vill vi uppmärksamma,

Mikael Wiehe underhöll på Öresundstinget i Köpenhamn i samband med det svenska statsbesöket den 10 maj. Han passade då på att rikta skarp kritik mot dansk integrationspolitik. Det gav tidningsrubriker som "Skandal på statsbesök" (SvD) och "Wiehe till attack mot Danmark - inför drottningen" (Aftonbladet).

– Denna utmärkelse har jag mottagit med stolthet och glädje. Mitt politiska utspel i kungligheternas närvaro illustrerade på ett tydligt sätt något viktigt. Det är orimligt att Sverige företräds av en person som inte förväntas ha någon som helst politisk åsikt om någonting. Sverige måste ha en demokratiskt tillsatt statschef som själv kan framföra kritik när han eller
hon är på statsbesök, säger Mikael Wiehe.

Prisutdelning skedde i samband med arrangemanget Republikens dag, som i dag firades på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm. Eftersom Mikael Wiehe för tillfället befinner sig utomlands kommer han att ta emot priset, ett diplom formgivet av Carl Johan De Geer, vid ett senare tillfälle. Det är tredje året som Republikanska Föreningen utnämner Årets republikan. Vilhelm Moberg tilldelades priset postumt år 2005, på året 50 år efter att boken "Därför är jag republikan" kom ut. Priset togs emot av hans dotter Åsa Moberg. Förra året fick Ann Svanberg, som i ett debattinlägg i Aftonbladet krävt möjlighet att gå ur monarkin, utmärkelsen.

Republikanska Föreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som verkar för införandet av republik på demokratisk väg. För mer information besök webbportalen: www.repf.se

tisdag 5 juni 2007

Republikens dag 6 juni


Nu börjar det dra ihop sig. Republikens dag firas imorgon! Vi samlas 12.30 på Mynttorget, som ligger precis intill slottet.
INBJUDAN
För tredje året i rad firar Republikanska Föreningen Republikens dag på Sveriges nationaldag. En av höjdpunkterna är utdelningen av priset Årets republikan. Dessutom blir det debatt mellan republikanen Magdalena Streijffert, ordförande Socialdemokratiska studentförbundet tillika riksdagsledamot (s), och monarkisten Christofer Popoff, ordförande Kristdemokratiska studentförbundet Stockholm.
Republikanska Föreningens ordförande Hillevi Larsson, riksdagsledamot (s), kommer att hålla ett välkomsttal. Peter Althin, riksdagsledamot (kd) och vice ordförande i Republikanska Föreningen, avslöjar vem som har utsetts till Årets republikan.
Förutom ovanstående debatt har fler monarkister inbjudits att debattera republik och vi hoppas att de vågar komma. Kanske får vi se Mikael Lehman och Henrik S Järrel imorgon?
Republikens dag 2007 firas på Mynttorget i Stockholm onsdagen den 6 juni
klockan 12.30-14.30.
Fri entré. Välkommen!
Mer info: www.repf.se och Republikanska Föreningens ordförande Hillevi Larsson,
tel 0705-60 65 17, e-post hillevi.larsson@riksdagen.se.

måndag 4 juni 2007

S-kvinnors förbundsmöte

Under den gångna helgen deltog jag på s-kvinnors förbundsmöte, som denna gång förlagts till Sollentuna. Jag blev då invald i styrelsen.

De mest dramatiska händelserna har framgått i media - Nalin Pekgul blev omvald som ordförande och sextimmarsdagen är fortfarande en vision för s-kvinnor.

Något som blev mindre uppmärksammat, eftersom det kom i slutet av mötet (när media gått hem) var att s-kvinnor även klargjorde sin inställning till kungahuset. Nu har vi beslutat att verka för republik! Mycket bra tycker jag!

fredag 1 juni 2007

Mossigt om homoäktenskap

Argumenten känns unkna och passé. En fransk utredning, "hänsyn" till nyanlända invandrare och "äktenskapet är till för reproduktion". Det är dessutom det gamla gardet som kallats in för att underteckna...

Skribenterna verkar ha missat att kärlek är en avgörande och mycket bra anledning att gifta sig!

Även homosexuella skaffar för övrigt barn, med eller utan äktenskap. Hur barnens trygghet skulle minska genom att deras föräldrar får gifta sig är svårt att se!

Man kan dessutom fråga sig om "reproduktionsargumentet" innebär att heterosexuella utan förmåga eller vilja att skaffa barn därmed är diskvalificerade från äktenskapet. Kanske ska man införa obligatoriska fertilitetstest?

Inte speciellt framtidsinriktat.

Det mest anmärkningsvärda i artikeln är ändå hänvisningen till nyanlända invandrare. Vilka andra lagar ska vi undvika att modernisera eller ta bort av hänsyn till att någon kan känna sig stött?

Det är dessutom mycket fördomsfullt att klumpa ihop alla invandrare i en homogen grupp. Vet inte skribenterna att många homosexuella flyr från sina hemländer just för att de förföljs pga sin sexuella läggning? Jag tror inte att de har något emot könsneutrala äktenskap!

Slakten av arbetsmiljöarbetet

Häromdagen debatterade bl.a. jag med Littorin om den gigantiska nedskärningen inom arbetsmiljöverket. En tredjedel av anslaget ska bort!

Trots denna uppenbara sänkningen av ambitionsnivån hävdar Littorin att regeringen främjar arbetsmiljöarbete. Detta är lika märklig logik som när han hävdade att nedläggningen av Arbetslivsinstitutet är bra för arbetsmiljöarbetet?!

Det ska bli intressant att se hur "utanförskapet" påverkas när resurserna minskar för att bekämpa arbetsrelaterad ohälsa. Särskilt som de flesta sjukskrivningar och förtidspensioneringar har sin grund i dålig arbetsmiljö.